Bu kuşağın adı neden alfa? Alfa kuşağı reklamcılık sektörünü nasıl etkileyecek? 

Yeni kuşak ve adı ilk olarak fütürist, demografi uzmanı ve TEDx sözcüsü Mark McCrindle ve ekibinin Z kuşağından sonra hangi kuşak gelecek sorusuna cevap aramalarıyla ortaya çıktı. McCrindle ve ekibi, Avustralya’da ulusal bir anket uygulayarak katılımcıların potansiyel isimleri kendilerinin düşünmelerini istemişti. Bu anket sonucunda “Alfa” adı ortaya çıktı.

Gelecek 15 yıllık süreç, dijital dünyanın hayata daha fazla nüfuz etmesiyle fikirlerimizi, alışkanlıklarımızı, çalışma biçimlerimizi, iş süreçlerimizi ve satın alma davranışlarımızı etkileyecek. Bu yeni dönemde, yeni kuşaklar, web dünyası ve sosyal ağlar aracılığıyla yakın çevrelerini dönüştürürken, tüketici ve çalışan kimlikleriyle de kurumları, ürün ve hizmetleri şekillendirmeye başlayacak.

Nesillerin X, Y ve Z kuşağı olarak kategorize edildiği günümüzde, Z kuşağının ardından gelecek olan kuşak yalnızca reklamcılığı değil tüm sektörleri etkileyecek. Çünkü Alfa kuşağı şimdiye kadar yaşamak için en yüksek eğitimli, farklı ve teknolojik olarak yetkin bir nesil olmayı vaat ediyor. En son ABD’deki Nüfus Sayımı Bürosu rakamları Alpha’ların şimdiden 25 milyondan fazla olduğunu ortaya koyuyor. Bu kuşağın daha sosyal ve ekolojik olarak bilinçli olmaları bekleniyor. Şu an itibariyle reklamcılık sektörünün nasıl bir etkilenme göreceğini net ortaya koyamıyoruz. Alfa kuşağı halen bebeklerden ve küçük çocuklardan oluşuyor yani en azından önümüzdeki on yıl boyunca satın alma kararlarının çoğunu bu kuşağın ebeveynleri verecek. 

Nasıl bir tüketici kitlesi oluşturacaklar? 

Teknolojinin içine doğan bu kuşak, dünyayı fiziksel sınırları olmayan bir yer olarak görecek.

Sahip oldukları ve hayatlarına entegre ettikleri tüm teknolojileri kişileştirebilecek ve teknolojiyi diğer tüm kuşaklara göre daha merkeze koyacaklar. Telefon ve sanal gerçeklik hayatlarının parçası olacak, hatta sıradan unsurlar olarak hayatlarında yerini alacak. Çevrimiçi alışveriş yapacaklar ve önceki nesillere göre daha az insanla temas etmek öncelikleri olacak. 

Markalar şimdiden bu kuşak için yatırım yapmalılar mı neden?

Bu kitleyi ve tüketim alışkanlıklarını, gelişimlerini iyi takip etmemiz gerekiyor. Dünya dijital uygulamalara ve platformlara doğru inanılmaz bir hızla evriliyor. Büyük bir değişimden ve yenilenmeden söz ediyoruz. Bu değişim, istesek de istemesek de Türkiye’yi ve markaları da içine alıyor.

Geçmiş yıllarda insanlar ihtiyaç duydukları bir ürünü satın almak için mağazalara giderdi. Dünya her geçen gün hızlanıyor, tüketiciler her şeyi daha az zamanda ve enerjiyle almak için seçenekler arıyor. Bu kuşak için dijital dünyanın bir tıklamayla milyonlarca seçenek sunabilmesi, önümüzdeki birkaç on yıl içinde mağazaya giderek alışveriş yapmayı, gündelik hayatın bir parçası olmaktan çok, merak uyandırıcı bir eski moda hobiye dönüştürebilir.

Kurumların bu kuşağa dokunabilmeleri için ilk yapılması gereken dijital dönüşümlerini tamamlamaları… Markalar insan kaynakları, pazarlama, satış ve yönetim alanında sahip oldukları dijital altyapılarını daha sağlıklı hale getirerek, çalışma süreçlerini buna göre organize etmeye başlamalı. 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here