Birkutukitap.com’dan Alparslan Demir ve Enes Çakır ile Röportaj

0
1623

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Kurucu ortaklar Alparslan Demir ve Enes Çakır.

Alparslan, uzun yıllar Kitapyurdu.com’da dijital tarafta çalıştı. Daha sonra bir dijital ajansta yöneticilik yapıp, 2014 yılında kendi dijital ajansı FOLX’u kurdu. 2015 Ekim ayında Biryudumkitap adlı sosyal girişimle ulusal ve uluslararası ödüller aldı. Biryudumkitap’tan sonra, ortağı Enes’le birlikte sosyal fayda odaklı, abonelik modelli e-ticaret girişimi olan Bir Kutu Kitap’ı hayata geçirdi. İstanbul Üniversitesi’nde İngilizce İktisat eğitimi aldı.

Enes, Leyla’dan Sonra adlı dünya iyilik ödülü sahibi sosyal girişimde çalıştı. Projenin bütün teknik altyapısı ve yazılım çözümü Enes tarafından üretildi. Daha sonra FOLX’ta CTO olarak Alparslan’la çalışmaya başladı. 2016’da Biryudumkitap ekibine CTO olarak dahil oldu. 2017 yılının Haziran ayında Alparslan’la birlikte Bir Kutu Kitap’ı kurdu. Boğaziçi Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği eğitimi aldı.

Bundan sonraki soruları Alparslan yanıtlayacak.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Bir Kutu Kitap, kutu abonelik modeli ile çalışan kitap odaklı bir sosyal işletme. Aslında hikâyesi yeni değil, Ekim 2015’te tanıştığımız ve 200 binden fazla aktif üyesi olan edebiyat platformu Biryudumkitap’ın kurucusunun da ortakları arasında yer aldığı abonelik modelli e-ticaret sitesi diyebiliriz. Bir Kutu Kitap, 34.90 TL’ye, %60’a varan indirimlerle ayda en az 3 kitap sözü veriyor. Şimdilik yalnızca “Edebiyat” kategorisinde kutusu bulunan Bir Kutu Kitap, önümüzdeki aylarda kariyer, girişimci, ebeveyn, çocuk ve tarih kutularını abonelerine ulaştırmaya başlayacak.

Ne okuyacağını bilemeyen, iyi editörler tarafından seçilmiş iyi kitaplara uygun şartlarda ulaşmayı hedefleyen ve en önemlisi düzenli ve doğru kitap okumak isteyenlere bir çözüm ürettik. Karşılığını da hedeflerimizin çok üstünde satışlarla aldık, her ay büyümeye devam ediyoruz.

birkutukitap.com_muraterdor.com_2

Online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?

Kitapla ilişkimiz çok yeni değil. Daha evvel Kitapyurdu’nda çalıştım. Aslında yetiştim demem çok daha doğru olur. Biryudumkitap’ta yakaladığımız başarıyı ve oradan gelen talebi değerlendirip bu işe giriştik. Yayına geçmeden önce 12 aya yakın üzerine düştük bu işin. Pek çok değerlendirmede bulunduk. Sonuçta bu haliyle yayına almaya karar verdik, doğru bir karar vermişiz.

Sunduğunuz hizmet veya ürünü online mecrada satmanın fiziki ortamda satmaya göre ne avantajları var?

Kitabevinden kitap almanın başka bir haleti ruhiyesi var. Bu çok açık. Fakat salt bu duygusal davranışı göz önüne alarak elektronik ticarette kitabın yarattığı pazarı azımsamak da çok yanlış olur. Abonelik bu duygusallığı da kapsıyor ve bingo! Harika bir ivmeyle iş büyüyor.

Bir de kutuyu beklemek, onu kargoyla teslim almak, açılışını yapmak gibi motivasyonları var. Bunu fiziki ortamda sattığınız zaman basit bir emtiaya dönüştürürsünüz. Halbuki kutu modeli olarak da anılan bu iş modelinde, deneyim en önemli sürdürülebilirlik unsurudur. Bu çok açık.

birkutukitap.com_muraterdor.com_4

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Bir Kutu Kitap öz sermaye ile kuruldu. Herhangi bir yatırım ya da girişimcilik merkezinden destek almadık. Okurlarımız en büyük destekçimiz oldu. Bunun dışında çok kuvvetli ilişkiler kurduğumuz yayınevlerinin de desteğini yok sayamayız. Bizi Biryudumkitap’tan tanıyanlar güvendiler. 12 aylık, 6 aylık, 3 aylık paketlerimiz çok fazla sayıda satıldı. İnsanlar, içinde ne olacağını bilmediği kutuları satın aldılar. Bunun adı deneyimle yarattığımız güven. Biz de güvenlerini boşa çıkarmadık bugüne kadar. Buna inanıyoruz ve geri bildirimlerle doğruluyoruz.

Online mecrada iş yapmanın zorlukları sizce nelerdir?

Çocuk yaştan beri online mecralarla doğrudan ilişkili işler yaptım. Fiziksel dünyadaki ticareti, kitap dışında tanımam. Bu yüzden sağlıklı bir karşılaştırma yapamayacağım. Fakat online özelinde en zorlu kısmın müşteri memnuniyeti ve iyi deneyimin sürdürülebilirliği konusu olduğunu söylemeliyim. Bugün Türk e-ticaretinin geldiği nokta 10 yıl öncesinin çok ötesinde. Haliyle bizim gibi yeni girişimlerin operasyon hızı, müşteri desteği ve altyapı tarafında ‘ciddi’ olması gerekiyor. Online mecrada ve hız çağında yavaşlık, hoşgörüyle karşılanmıyor.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

Henüz 5. ayını dolduracak bir girişimiz. E-posta pazarlama ve viral pazarlama dışında bir çalışma yapmadık. Sosyal ağları da iyi kullandığımıza inanıyorum. Bunun dışında gerek online gerek geleneksel medyada da yenilikçi bir iş modeli olmamız dolayısı ile yer almayı başardık.

birkutukitap.com_muraterdor.com_3

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

Türk e-ticareti hâlâ yeni. Pazar buna rağmen çok ama çok büyük. Elektronik ticaretin, yurt içi yekûn ticaretteki payı malum. Fakat bu pay her yıl katlanarak büyüyor. Nasıl görüyorum sorusuna bir iktisatçı olarak yanıtım net: İnanılmaz parlak. Kötü hikâyeler de yaşandı sektörde. Fakat bu biraz da şirket politikaları, yatırımcı ilişkileri ve girişimciyle ilgili. Pazarı ya da ülkeyi suçlamak yersiz olabilir.

Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Kesinlikle doğru bir pazarda yer almak ya da doğru bir pazar yaratmak gerekiyor. Biz, kitap dikeyinde yenilikçi bir model deneyerek bir pazar yarattık. Burada rekabet de mühim. Ekosistemin genelinde rekabet hadisesi bir ‘mesele’ olarak görülüyor. Bir de altyapı… Buna eğilmek gerekiyor. Rekabeti menfi görmek ve altyapıyı ciddiye almamak çok yanlış. Girişimcilik hayatım boyunca, özellikle yurt dışında büyük portföylere sahip yatırımcılar bana hep şu iki soruyu sordular: 1. Rakibin var mı? 2. Ekibinde kaç mühendis var?

Önerilerim şöyle sıralanabilir:Pazarı büyütmeli, rekabetten korkmamalı, altyapı yatırımı yapmalı, müşteri desteği hızlı olmalı, sürdürülebilir bir müşteri deneyimi yaratmalı. Bir de iş ortakları iyi seçilmeli. Ödeme sisteminden kargo şirketine, reklam ajansından sunucu tarafındaki servis sağlayıcıya kadar ‘küçük esnaf’lık yapmadan doğru kurumlarla yola çıkılmalı.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

Tabii. alparslan@folx.com.tr üzerinden bana, enes.cakir@folx.com.tr üzerinden Enes’e ulaşabilirler. Bunun dışında web sayfamız www.birkutukitap.com’u inceleyebilirler. Öneriye ihtiyacı olan, geri bildirimi olan, sohbet etmek isteyen herkes yazabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here