Siz Hiç Kuponla Ürün Aldınız mı?

0
251

Sevgili Dostlar,

Severek takip ettiğim web sayfası Pazarlamasyon’da bu yazıyı okuyunca aklım 90’lara gitti. Marka Pepsi olunca kuponla neler neler veriyormuş hatta işi abartıp jet vermeyi bile taahhüt etmiş dedim içimden ama bizde ülke olarak onlardan geri kalmamıştık.

Bilenler bilir, 90’lı yıllarda bugüne göre yazılı basın çok daha özgür ve çok daha yaratıcıydı, ilgi çekmek için ilginç başlıklar atanlar, en popüler köşe yazarlarını transfer edenler, futbol takımlarının posterlerini verenler derken işler büyüdü ve bambaşka boyuta geldi.

O dönemlerde haber alma kanalı olarak TV dışında sadece yazılı basın (gazete ve dergi) olduğundan tiraj rakamları yüz binler hatta zaman zaman milyonlar seviyesindeydi, şimdilerde gazeteler eskisi gibi ilgi çekmiyor, bunun başlıca üç sebebi var, ilki gündem o kadar hızlı değişiyor ki insanlar haberleri internetten takip ediyor, ikincisi ise yeni kuşağın gazete kültürüne yabancı olması, üçüncü ve bence en önemli sebep ise neredeyse tüm gazetelerdeki haberlerin aynı ve taraflı olması.

Bu arada bazı gazeteler yeni kuşağı yakalayabilmek adına internet üzerinden aylık ve yıllık abonelik hizmetleri sunmaya başladı, ülkemizde haftalık gazete olarak yayınlanan, benimde severek takip ettiğim Oksijen Gazetesi ve Sözcü Gazetesi bu konuda aktif olanlardan. Bu aboneliklerin bir sürü avantajı var, daha ucuz, reklam yok, arşive erişim var ve istediğiniz cihazdan okuyabiliyorsunuz, daha da önemlisi gazete gibi yer kaplamıyor.

Gazete aboneliği konusunda dünyanın en etkili ve prestijli gazetesi olarak kabul edilen The New York Times Gazetesi oldukça başarılı. 2022 yılının ilk 3 ayında abone sayısı 9.1 milyon olan, 2027 yılı için 15 milyon aboneye ulaşma hedefi olan gazete geçen sene abonelik tabanlı spor medya kuruluşu The Athletic’i de satın alarak burada daha da büyüyeceğinin sinyallerini verdi.

Gene ülkemize dönersek, kupon çılgınlığı 90’larda almış başını gitmiş, ansiklopedi furyasında bir gazete başka bir gazetenin yaptığı kampanyanın gerçeği yansıtmadığını anlatan reklamlar vermeye bile başlamıştı. Bugün sokakta o dönemin kuponla verilen iki ansiklopedi markası olan Meydan Larousse veya Britannica’yı 100 kişiye sorsanız bunu bilen kişi sayısı bir elin parmaklarını bile geçmez. İşin daha da komiği milyonlarca eve giren bu ansiklopediler evlerin salonlarında sadece dekor olarak yer aldığından genel kültür bilgimiz gelmiş geçmiş en büyük sıçramayı da yapamadı.

İşler bir dönem o kadar ilerledi ki çeyiz yapmak isteyenler günde 4-5 gazete almaya başladı, çanak tabak takımı, fırın, TV, müzik seti, buzdolabı, cep telefonu ve daha nice şey o dönemde verildi. Hatta bir dönem araba ve ev bile bile kuponla dağıtıldı ama bunlar yanlış hatırlamıyorsam, herkese verilemeyeceğinden, Milli Piyango izniyle yapılan çekilişlerle verildi. Kupon kaçıranlar için 3-4 kupon yerine geçen mega kuponların verildiği günlerde gazete büfeleri önünde kuyruk olur, sabahın erken saatlerinde gazete kalmazdı, insanlar farklı illerde yaşayan eşini dostunu arar onlardan gazete almalarını rica ederdi. Birde origami tarzı ürünler verilirdi ki herkes bunların hastasıydı.

90’larda yaşamayanlar için çok komik olduğunu anlayabiliyorum ama aklıma gelince paylaşmak istedim. Pepsi markası da 96 senesinde Coca Cola ile olan rekabetinde öne geçebilmek adına “x puan topla x hediyeyi al” gibisinden bir kampanya başlatmış, işi daha cazip kılmak adına da kimsenin toplamasının mümkün olmayacağını düşünüp “7 milyon puan toplayana jet vereceğiz” demiş. Demez olaymış çünkü o dönem 21 yaşında olan John Leonard bunu almayı kafaya koymuş ve bir şekilde 7 milyon puanı toplamış.

John Leonard başvuru yapıyor ama Pepsi bunun sadece reklam olduğunu söyleyerek birşey vermiyor, taraflar mahkemelik oluyor ve tahmin edeceğiniz üzere yargıç Pepsi’yi haklı buluyor. Netflix yakın zamanda bu konuyu anlatan “Pepsi, Where’s My Jet” adlı bir belgeseli piyasaya sürüyor. 30 sene olacak ama bu konu hala konuşuluyor, belgeseli bile çekiliyor, bu olay bence reklam verirken veya promosyon yaparken nelere dikkat etmek gerekir gibi konularda büyük markalara ders olmuştur.

Bazen ülke insanımızın normal olmadığını düşünüyoruz ya valla ABD’de yaşayanlar bizden daha anormal, cidden diyorum, orada ne ararsanız var, bizde o kadar abartan yok diye yazacakken Pepsi ile alakalı bizde de yaşanmış traji komik bir olay aklıma geldi. Pepsi’nin reklamında içeceği içen gencin önüne Aysun Kayacı çıkıyor ve genci öpüyordu, Veysel Dağ adlı vatandaş da Pepsi’yi içtikten sonra beni Aysun Kayacı öpmedi diye satın aldığı ürünün ayıplı olduğunu savunarak ödediği 1.3 YTL’nin iadesini istemişti. Konuyla alakalı detayları buradan da okuyabilirsiniz, güler misin ağlar mısın denecek cinsten.

Haftanın kitabına gelmeden önce bu videodan bahsetmeden olmaz. Escaping Ordinary adlı kanal en çok satan kitapları tanıtan videolar yayınlıyor, linkini paylaştığım videoda da Atomic Habits adlı kitabın anlattıklarından bahsedip mutlaka kitabı almanızı öneriyor. 30 dakikalık videoyu izleyince kitapta başka ekstra ne olabilir diyebilir ya da videosu böyleyse kimbilir kitapta daha ne detaylar var diyerek alabilirsiniz.  Atomik Alışkanlıklar adlı kitap her gün %1 daha iyiye gitmeniz için etkisi kanıtlanmış bir çerçeve sunuyor, almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Haftanın YouTube kanalına gelirsek geçtiğimiz günlerde bir toplantıda bahsedilince ilgimi çeken, abone sayısını görünce neden daha önceden duymadım dediğim, araştırınca Türkiye’nin en büyük kadın YouTube kanalının sahibi olduğunu öğrendiğim Meryem Can’a bakmanızı öneririm. Özellikle Kore videoları ilginç, görmediğim ülke videoları hep cazip geliyordu ama Türklerin Koreyle alakalı herşeyi yakından takip etmesi de bana ilginç geliyor.

Haftanın dizisi ise yakın zamanda Netflix’de vizyona girecek olan, Çağatay Ulusoy, Salih Bademci ve Şifanur Gül’ün başrolde olacakları Terzi. 2 Mayıs günü vizyondaymış, tanıtımı için buraya bakabilirsiniz.

Haftanın podcast’i ise çözülebilmiş veya çözülmeyi bekleyen cinayet ve kayıp vakalarını konu edinen Karanlık Dosyalar. Dinleyicilerini olaylara üçüncü bir şahıs olarak davet eden ve olaylara dahil eden kanalda kendinizi dinleyiciden çok vakayı çözmeye çalışan bir dedektif gibi hissedeceksiniz.

Haftanın Dikkat Çeken Gelişmelerine Bakarsak; 

  • Türkiye’ye giriş yaptığı günden itibaren aylık abonelik ücreti 7.9 TL olan Amazon Prime, abonelik fiyatına zam yaparak 39 TL’ye çıkardı.
  • Türkiye dahil pek çok ülkede 10’dan fazla şehirde inşaat, sağlık, maden, turizm, paylaşımlı ofis, gıda gibi birçok farklı sektörde yatırımları bulunan Rams Global çatısı altında faaliyet göstermekte olan Rams Türkiye, dijital yayın platformu GAİN Medya’yı satın aldı.
  • Louis Vuitton, Givenchy, Bulgari gibi markaların çatı şirketi LVMH, piyasa değeri 500 milyar doları aşan ilk Avrupalı şirket oldu.
  • Spotify, yılın ilk çeyreği içinde aylık aktif 515 milyon kullanıcıya ulaştı ve ilk kez 500 milyon barajını geçti.
  • Netflix’in abone sayısı, 2023’ün ilk çeyreğinde 232.5 milyona ulaştı. Firma 29 Eylül’de ABD’deki postayla eve DVD yollama hizmetine son vereceğini açıkladı.
  • Uber, Hatay’daki şehir içi ulaşıma, taksi esnafına ve bölgedeki yardım çalışmalarına destek olmak amacıyla 18 Nisan 2023 Salı günü itibariyle uygulama üzerinden faaliyetlerine başladı
  • Apple, bankacılık faaliyetlerini genişleterek artık birikim hesabı açma imkânı ve müşterilere paralarına faiz işletme fırsatı sunmaya başladı.

Etkinliklere Gelirsek;

  • Cuma günü saat 14.00’da online yayında Nöropazarlama Danışmanı Seda Genç ile “Kullanıcıların Söylemediklerini Size Nasıl Söylüyoruz” başlıklı konuyu konuşacağız, buradan kayıt olabilirsiniz.
  • Girişimcilik ile alakalı sene başında eOfis ile başladığımız projeye tam gaz devam ediyor, farklı konu başlıkları için video çekimlerini yapıyoruz. E-Posta Pazarlama hakkında yaptığımız sohbeti buradan izleyebilirsiniz.

Her sabah bülten özetleri gönderdiğimiz Sadece 5 Dakika adlı platformun Instagram hesabını yakın zamanda açtık, her gün kısa kısa haberleri yayınlayacağımız sayfayı takip etmek isterseniz buradan edebilirsiniz.

Güzel bir hafta olması dileğiyle
Sevgiler
Murat Erdör

PS: Bu yazıyı bir web sayfasında veya sosyal medya kanalında okuduysanız, formatı beğendiyseniz ve her hafta düzenli olarak size de bu e-bültenin gönderilmesini istiyorsanız bu linkten e-bültenimize üye olabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here