Oldukça eski bir geçmişe sahip olan sigortacılık sektörü, son yıllarda yaşanan dijitalleşmeyle birlikte müşterilerine her alanda etkin hizmet verebilecek düzeye ulaştı. İnternetin, ardından internetin en çok vakit geçirilen alanı olan sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle sigortacılık sektöründe de yeni bir dönemin başladığına tanık olduk. 

Günümüzde birçok kişi hayat sigortasını çevrimiçi olarak satın alıyor. Ancak, çevrimiçi satın alma, gelecekte insanların hayat sigortalarını temin etmelerinde tek yol olacak. Müşteriler, sigorta acentesi ya da müşteri temsilcisiyle etkileşeme girmeden, ihtiyaç duydukları tüm süreçleri çevrimiçi olarak tamamlayacak. 

Gelecekte sigorta acenteleri, teknolojik açıdan mükemmelliğe ve teknolojik bilgiye sahip yeni nesil bir müşteri hizmetleri acentesi haline gelecek. Temsilci, tüm iletişim ve satış faaliyetlerinde sosyal medya, skype gibi internet araçlarını kullanacak. Ayrıca Büyük Veri (Big Data) analiz araçlarına yatırım yapan ve bunları etkili kullanan acenteler ve sigorta şirketleri, bu sayede verimliliklerini artırabilecek, sahtekarlık konusundaki olası girişimleri de ortaya çıkmadan yakalayabilecek.

Diğer yandan ise sigortacılık alanında gelişen teknolojiyle çözümler sunan InsurTech’in (sigorta teknolojileri) büyük sigorta şirketlerini son derece zorlayacak. InsurTech, ürün tasarımından teknik analize, poliçe yönetiminden destek hizmetlerine varıncaya kadar pek çok alanda sektöre yeni çözümler getirecek. Bu alandaki gelişmelerin dikkatli izlenmesi ve aksiyonların doğru zamanda alınması, büyük sigorta şirketleri için önem arz edecek.

Son yılların gözde konularından Nesnelerin İnterneti kavramı sigortacılık sektörünü de etkileyecek. Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) ile 2020 yılına kadar 50 milyar cihazın internet ortamında birbiriyle konuşması ya da doğrudan insanlara hizmete vermesi öngörülüyor. Çeşitli bulut servisleri bağlantılı çalışan cihazlar, sigortacılık sektörü ve müşteri ilişkisine yön verecek.

Diğer yandan ise gelecekte blockchain teknolojileri ile fiziksel ve dijital varlıkların aidiyet kaydının tutulması ve sigortacılık sektöründe sahte işlemlerin önüne geçilmesi önem kazanacak. Blockchain teknolojileri, sigorta şirketleri açısından her yıl yaşanan milyarlarca dolarlık kayıpların önünü alacak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here