Sosyal medya ve dijital pazarlama trendleri…

Sosyal medya, kullanıcılarına karşılıklı paylaşım imkanı sağlamanın yanı sıra kişisel veya gruplar halinde medya içeriği oluşturma olanağı da sunan dijital bir evren. Bugün dünya genelinde 1.8 milyar kişi sosyal medya ağlarını kullanıyor. En yaygın sosyal ağlarından biri olan Facebook’un kullanıcı sayısı 1.3 milyardan fazla durumda. Hey ay 284 milyon Twitter kullanıcısı aktif olarak hesabını yönetiyor. Facebook kullanıcılarının %68’i mobil şekilde hesaplarına ulaşıyor.

Ülkemizin de sosyal medya ve internet kullanımında bir hayli aktif olduğunu söyleyebiliriz. 77 milyon nüfuslu ülkemizin 40 milyona yakını aktif internet kullanıcısı. Türkiye’de toplamda 40 milyon sosyal medya hesabı bulunuyor. Ülke olarak günde ortalama 4 saat 37 dakikayı internette, bunun 2 saat 56 dakikasını da sosyal medyada geçiriyoruz. En çok kullandığımız sosyal ağlara bakıldığında ilk üç sırayı Facebook, Twitter ve Google Plus alıyor. Bu üçlüyü Instagram, Linkedin ve Pinterest takip ediyor.

Akıllı telefon kullanımın yaygınlaşması ile birlikte sosyal ağların ve internetin mobil üzerinden kullanımı da arttı. Ülkemizde, mobil internet kullanıcı sayısı 32 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

Bu büyük evrenden yani sosyal medyadan önce, tek dünya gerçekliği ile yaşamımızı sürdürüyor, kimliğimizi veya ürettiğimiz ürün ve hizmetleri bu dünya üzerinden etkileşim halinde olduğumuz bireyler ya da kitlelerle buluşturuyorduk. Ancak geride bıraktığımız 15 yıllık süreçte öncelikle internetin, ardından internetin en çok vakit geçirilen alanlarından olan sosyal medyanın fikirlerimizi, alışkanlıklarımızı ve satın alma davranışlarımızı etkilediği yeni bir dönemin başladığına tanık olduk. Bu yeni dönemde, web dünyası ve sosyal ağlar aracılığıyla yakın çevremizi kısacası kendi evrenimizle olan iletişimimizi dönüştürürken, tüketici kimliğimizle de kurumların sunduğu ürün ve hizmetleri şekillendirmeye başladık. 

Özellikle büyük veri (big data) kavramının yerleşmesi ile birlikte birçok kurum, zamanında büyüklüğü ile gurur duydukları datalarının aslında kullanılamaz durumda olduğunun farkına vardı. O kurumdan alışveriş yapmayan, e-postasını bile açmayan veya web sayfasına girmeyen kişilerin artık veri tabanında bulunmasının kendileri için külfet olduğunu anladılar. Müşterilerinin çoğunluğunun mobil platformlarda vakit geçirdiğinin farkına varıp, pazarlamanın önemini fark ettiler. 

Mobilitenin ve sosyal medyanın hayatımızdaki öneminin bu derecede artması, satış kanallarının çeşitlenmesi, lokasyon bazlı bilginin çığ gibi büyümesi ve makinaların başka bir makina ile konuşmasının (machine to machine) başlaması sonucunda yeni çağda sosyal medya ve diğer dijital pazarlama argümanlarına yapılacak yatırımların artacağını öngörüyoruz. 

Sosyal medyanın gücüne ek olarak, 2016’da da önemini yitirmeyecek, daha da değer kazanacak ve şirketlerin mutlaka yatırım yapması gereken diğer dijital pazarlama trendleri ise şu şekilde olacak;

Tavsiye Sistemleri

Web sayfasını ziyaret eden müşterileri binlerce ürün ile boğmadan gezinme ve alışveriş davranışlarına göre uygun ürünü sunup sitede daha fazla zaman geçirmelerini sağlamak, tavsiye sistemleri sayesinde artık daha kolay hale gelecek. Tavsiye sistemleri gelecekte dijital süreçlerin önemli unsurlarından biri olacak.

Büyük Veri 

Artık sahip oldukları büyük veriyi yönetebilen kurumlar, topladıkları ve anlamlandırdıkları verilerle kim olduğumuzu, nelerden hoşlandığımızı, neye tepki verdiğimizi ve neler beklediğimizi çok iyi biliyorlar. Pazarlama ve satış başta olmak üzere tüm stratejilerini veri odaklı yapan kurumlar, rekabette bir adım öne geçerek hem verimliliklerini ve karlılıklarını artıracak hem de kişiye özel mesaj gönderdikleri için farkındalık yaratacak. 

Kişiselleştirilmiş E-posta Pazarlama

Herkese aynı mesajı gönderen firmaların satış anlamında fazla şansı yokken, kişiye özel e-posta gönderenlerin okunma ve geri dönüşüm oranları artmaya devam edecek. Web sayfasında tüketicilerin gezindikleri kategorilerin ve ürünlerin bilgisini kullanarak kişiye özel e-posta atan firmalar rekabette ön plana çıkacak.  

Mobil Pazarlama

Mobil cihazlarla her şeyi yapabildiğimiz günümüzde firmalar mobil uygulamalar aracılığıyla tüketicilerle daha fazla iletişim halinde kaldı. Mobil cihazlara uyumlu web sayfası ve e-posta içerikleri daha fazla önem kazanırken, mobilde yapılan hedefleme çalışmaları ön plana çıkmayı sürdürecek.

Müşteri Zekası

Şirketler, hangi kanaldan gelen tüketicinin daha fazla gelir sağladığını, mevcut müşterilerinin alışveriş sıklığını, en son alışveriş yapılan tarihleri ve harcanılan paranın görülmesini sağlayan modellemeler sayesinde pazarlama stratejilerinde bir adım öne geçecek.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here