Gözde Benzet – Kadın Girişimci Hikayeleri

0
2851

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?  

İstanbul Erkek Lisesi’ndeki 8 yıllık eğitim hayatından sonra Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden 2007’de mezun oldum. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olduktan sonra özel sektörde pazarlama alanında çalışmaya başladım. Henkel, Pınar Süt gibi sektörde lider hızlı tüketim firmalarında çalıştıktan sonra Eczacıbaşı’nda Vitra markasının iletişimini yürüttüm.

Kurumsal hayatım sırasında hobi olarak el işi ve zanaatlar üzerine çalıştım ve çalışırken Bilgi Üniversitesi’nde Pazarlama İletişimi yüksek lisans programını da tamamladım. Hızlı tüketim ve yapı sektöründeki firmalardaki 10 yıllık pazarlama deneyiminden sonra kendi markamı kurmaya karar verdim. “Anadolu’dan gelen bohem ruh” mottosuyla yola çıktığım Bohemtolia markasıyla el işçiliğine ve Anadolu kültürüne olan merakımı tasarım tutkum ile birleştirdiğim özgün ev dekorasyonu ürünleri tasarlıyorum, kadın ve zanaatkar emeği ile bu ürünleri ürettiriyor ve vintage ürünleri de upcycling mantığıyla tekrar hayata döndürüyorum.

Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz? Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Üniversite yıllarından beri aklımda kendi markamı oluşturmak fikri vardı. Zaman içerisinde şekil ve plan değişti ama ana fikir hiç değişmedi. Kendi işimi yapmak konusunda en çok arkadaşlarımdan destek gördüm. Beyaz yakanın sistemde sıkışmışlığını en iyi içinde olanlar anlıyor ve çoğu kişi aslında başka bir şeyler yapmak istiyor. O yüzden de girişimcilikle ilgili bir şeyler yapmak isteyenler ve bununla ilgili adım atanlar destekleniyor. Beni de arkadaşlarım cesaretlendirdiler.

Ne üzerine bir iş yapıyorsunuz?  Başka iş fikirleri varken neden bu işi yapmaya karar verdiniz?

Bohemtolia, Anadolu elişçiliği ile modern tasarımı biraraya getiren ev dekorasyon ve tekstil ürünlerine odaklanmış bir marka. Kendim de elişleri ile uğraşan ve kişisel olarak dekorasyona meraklı bir insan olarak olarak özel sektörden kazandığım pazarlama tecrübemi bu alanla birleştirmek istedim. İş fikrimde, ticari yön yanında sosyal fayda yanına da odaklanmak istedim. Özellikle kadın ve zanaatkar emeğinin değerlenmesi ve kaybolmakta olan kültürel öğelerin canlandırılması, kişisel olarak da üzerinde durduğum konular.

Bu işi yaparken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Sizce kendi işinizi kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor?

İşimi kurdum ama halen süreçte planlarımda değişiklikler oluyor. Girişimcilik en çok adaptasyon yeteneği ile ilgili diye düşünüyorum. Üretim alanında karşılaştığım zorluklar oldu en başta. Onları farklı tedarikçilerle çalışarak ve üretimi daha detaylı öğrenmeye odaklanarak çözdüm. Kurumsal hayattan sonra ticaret hayatına adapte olmak da zorlandığım bir diğer noktaydı. Türkiye’de ticaret yapıyorsanız çok fazla profesyonelliğe ve sisteme takılmamalısınız. Olaylar çok daha farklı ilerliyor.

Şu anda geçmişe baktığımda bazı konularda fazla gözüpek ve iddialı davrandığımı düşünüyorum. Ticaretten insanlarla, esnaflarla bol bol konuşmak ve onlardan mümkün olan en fazla bilgiyi edinmek önemli. Bir de üründen önce tüketiciye odaklanmalarını tavsiye ederim girişimcilere. İnsan kendi ürününe aşık oluyor ve tüketecek insanı en başta çok önemsemiyor. Tüketiciye dair her türlü detayı bilmek, beklentileri anlamak çok önemli.

İş hayatında kadın olarak yer almanın zorlukları var mı sizce? Varsa nelerdir?

Hem zorlukları hem de avantajları var. Kadın olduğunuz için en başta destek görüyorsunuz çünkü anlık bir heves sanıyorlar. İş ciddileşmeye ve büyümeye başlayınca erkek kulübünde sıkıntılar çıkabiliyor. Fiyat pazarlığı ya da zamanında bir ürünü vermek için erkekle muhattap olmak isteyen firmalar ne yazık ki var. Ama kadın girişimciliğine farklı yerlerden yoğun bir destek var, bu zorlukların gitgide, yine kadınların arasındaki dayanışma sayesinde, azaldığını görüyorum.

Yaptığınız işten istediğiniz sonuçları alabildiniz mi? İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir?

Bohemtolia için hedeflerim büyük. Yurtiçinde daha fazla kadına ve zanaatkara ulaşarak ürün çeşitliliğini ve üretimini arttırmayı, bu ürünleri de markama ait satış noktasında tüketicilerle buluşturmayı hedefliyorum. Ama asıl hedef yurtdışına dair. Yabancı ülkelerdeki satış noktalarında Bohemtolia markasına ait cornerlar olmasını ve Maison Object gibi uluslararası fuarlarda yer almayı hedefliyorum.

Kendi işini yapmak isteyen kadınlara neler tavsiye edersiniz?

En önemli konu, motivasyonu yüksek tutmak ve heyecanı korumak. O yüzden de en başta hangi işi yapacaklarına karar verirken çok iyi düşünsünler. İnsan gerçekten inandığı için işi yapınca her türlü sıkıntıya bir fırsat ve çözüm bulma gözüyle bakıyor.

Türkiye insanı olarak planlama yapmıyoruz. Çok iyi planlama yapmalarını öneririm. Hem zamanlama hem de finansal açıdan. Tabii ki sapmalar oluyor ancak bir öngörü sahibi olmak önemli. Belki fikir çok güzel ama uygun bir gelir modeli ve devam edebilme potansiyeli yok. O zaman bu bir iş de değildir. Bunu iyi tartmak önemli.

Ve en önemli konu: İletişim. Herkesle iletişim içinde olsunlar. Kimden nasıl bir fikir ya da destek geleceği asla belli olmuyor. Çekinmeden soru sorunlar, yardım istesinler. İnsanlar sandığımızdan daha yardımseverler aslında, istemek önemli.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

Websitemi ziyaret ederlerse ve instagram/facebook hesaplarımı takip ederlerse memnun olurum. Bu kanallardan da bana ulaşabilirler. Mail adresimize de istediklerini soruyu gönderebilirler.

www.bohemtolia.com

https://www.instagram.com/bohemtolia/?hl=tr

https://www.facebook.com/bohemtoliatr/

bohemtolia@gmail.com

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here