#1. Gönderim yaptığınız IP ve sender domaininizi değiştirmekten kaçının. Yeni IP ve sender domaninizin repütasyonu zamanla oluşacaktır. ISPler tarafından gönderim tarihçeniz takip edilecek ve gönderimlerinizin kalitesi üzerinden repütasyonunuz hesaplanacaktır. 

#2. Düzenli olarak repütasyonunuza etki eden faktörleri izlemelisiniz. 

  • Spam Şikayetleri (Gönderimlerinizin alıcılar tarafından spam olarak işaretlenme oranı)
  • Hard Bounce Oranınız
  • Spam trap (Gönderim listenizdeki Spam trap adreslerinin sayısı)
  • E-postalarınızın açılma ve tıklanma oranları
  • E-posta gönderimi yaptığınız sisteminizin teknik altyapısı

#3. Gönderimlerinizde büyük bir değişiklik yapmadan önce (örneğin gönderim listenizin büyüklüğü veya gönderim sıklığınız ) mutlaka küçük bir gönderim listesi ile testler yapın ve sonuçlarını  değerlendirdikten sonra tüm listenize bu değişiklikleri uygulayın. Küçük değişiklikler tahminlerinizin ötesinde sonuçlar verebilir. Örneğin e-postalarınızın “Kimden:” bölümünde kullanıcılarınızın alışık olduğu site adresiniz yerine sadece marka adınızı kullanmaya başlamanız belkide açılma oranlarınızda düşüşe neden olacaktır.

#4. Listelerinizi verdikleri tepkilere göre (açılma ve tıklanma oranları, bounce oranları vb.) sınıflandırın. Bounce oranları yüksek, geri bildirimi düşük listeleriniz ile  e-posta kampanyalarınıza ilgisi yüksek olan listenize gönderim yaparken farklı IP adresleri üzerinden gönderim yapın. 

#5. E-posta listenizden çıkmak isteyenler için süreci zorlaştırmayın. Gönderdiğiniz her e-posta içerisinde mutlaka rahatlıkla görünebilir “E-posta almak istemiyorum” linki bulunmalı ve tek tıklamayla listenizden çıkılabilmeli. Bu e-postalarınızın kullanıcılar tarafından spam olarak işaretlenme oranlarını düşürecektir. Bu süreci düzenli aralılarla test ederek doğru çalıştığından emin olun.

#6. Başta Hotmail ve Yahoo olmak üzere mutlaka ISP lerin “Feedback Loops” programlarını kayıt olun. Bu sayede e-postalarınızın kimler tarafından spam olarak işaretlendiğini öğrenebilirsiniz. E-postanızı spam olarak işaretlemiş kullanıcıları gönderim listenizden mutlaka çıkarın.

#7. En önemli konu gönderimleriniz sonucu ISP ler tarafından size dönen bounce mesajlarının işlenmesidir. Bir e-posta adresinin artık varolmadığını gösteren hard bounce mesajıdır. Size hard bounce mesajı döndüren bir e-posta adresini mutlaka listenizden çıkarmalı ve kesinlikle ikinci bir gönderim yapmamalısınız.  Bunun iki nedeni olabilir. Kullanıcı e-posta adresini yanlış yazmıştır yada uzun süredir kullanmadığı için e-posta adresi kapanmış olabilir. Bu kullanıcılar sitenize girdiklerinde e-posta adreslerini güncellemelerini isteyen uyarı mesajları gösterebilirsiniz.

Bu yazı Emarsys Türkiye çalışanları tarafından yazılmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here