Müşterilerinize e-posta gönderirken ne kadar özenli davranıyorsanız e-posta almak istemeyenlere de aynı hassasiyetle yaklaşmanız gerekmektedir. Bu hem müşteri memnuniyeti hem de teknik konularda sıkıntı yaşamamak adına önemlidir. Bu yüzden e-posta pazarlama ve tüm toplu e-posta gönderilerinde bülten üyeliğinden ayrılabilme (unsubscribe) özelliği zorunlu olmalıdır çünkü olmadığı durumlarda Gmail, Hotmail gibi e-posta servis sağlayıcısı şirketler (ESP) sizin spam gönderim yaptığınız sonucuna varabilir. 

Web sayfası üzerinden üyelik gerçekleştirip izinli olarak kampanya ve duyurulardan haberdar olmak için e-posta üye listesine  kayıt yaptıran kişi bir süre sonra herhangi bir sebepten dolayı listenizden ayrılmak isteyebilir. Bu durumda alıcının e-posta listenizden ayrılmasını kolaylaştırmak gerekir. Aksi durumda artık bu kişiye yaptığınız gönderiler kullanıcı tarafında memnuniyetsizlik yaratacak, gönderdiğiniz kampanya spam / junk e-posta olarak değerlendirilip işaretlenecektir. Müşterinizin bülten üyeliğinden tek adımda ayrılması, aldığı e-postayı spam/junk olarak işaretlemesinden her zaman çok daha iyidir çünkü spam/junk olarak işaretlenmek domain ve IP reputasyonunun düşmesine, buna bağlı olarak gelen kutusuna (inbox) düşme oranının azalmasına ve e-postalarınızın diğer kullanıcılara ulaşmasını olumsuz etkileyecektir.

Listeden ayrılma (unsubscribe) kullanıcıya 2 şekilde sunulmalıdır;

  1. Belli bir e-posta adresine (uyeliktenayril@example.com gibi) gönderilen bir e-posta adresinin otomatik veya manuel olarak listeden çıkarılması
  2. Kullanıcıya gönderilen e-bülten içeriğinde bulunan  üyelikten ayrıl linkine kişinin tıklaması sonucu listeden otomatik olarak ayrılması 

Empati yapmak gerekirse, gelen kutunuza düşen ve bir daha almak istemediğiniz türdeki e-postaya  kızıp üyelikten ayrıl linkini gelen e-posta içerisinde aramadan eliniz direkt spam/junk butonuna gider. Servis sağlayıcılar sizin gibi düşünen kullanıcılar için gelen kutusunun hemen üstüne ya da yan taraftaki seçenekler arasında gözle görülür yere bu butonu yerleştirmişlerdir bile. Spam/junk’a tıklamanın yukarıda dezavantajlarını saydıktan sonra üyelikten ayrıl linkini gönderdiğiniz e-posta içerisinde gözle görünür bir yere koymanız gerektiği fikrine artık sıcak baktığınıza eminim. Bu kişilerin çıkartılmasıyla hem gönderi süresi azalacak, hem maliyetler düşecek hem de müşteri isteği dışında e-posta almadığından memnuniyetsiz olmayacaktır. Bu konuya özen gösteren firmalar uzun vadede her zaman daha kazançlı çıkacaklardır.

Bu yazı Emarsys Türkiye çalışanları tarafından yazılmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here