Tahıl Krizi Out Çip Krizi In

0
257

Sevgili Dostlar,

Bazen içinizden “ne döneme denk geldik be arkadaş” diyor musunuz? Ben diyorum, eminim milyonlarca kişi de bunu diyordur. Ülkede yaşanan karmaşaya artık bir şekilde alışmıştık ama dünyadaki karmaşa cidden ürkütücü.

Ülkemizdeki karmaşaya girersek çıkamayız ama sadece son 4-5 günde denk geldiklerimi yazayım. Şarkıcı olduğunu düşündüğüm birisi Bodrum’da garsonun kafasından şampanya döküyor, herkes “ekmek parasını kazanan adama böyle yapılır mı” diye tepki veriyor, garson “gururluyuz onurluyuz çünkü Ankaragüçlüyüz” (kafiye olsun diye son kısmı salladım) açıklamasında bulunuyor.

Bir açıkhava konserinde ise genç bir şarkıcı kardeşimize (Ece Seçkin) konser esnasında cep telefonu fırlatılıyor, kendisi yaralanıyor, konsere ara veriyor sonra yeniden başlıyor, meğerse telefonu kayıt moduna alıp sahneye fırlatma akımı varmış. 18 yaş altı çocuklar, yanlış hatırlamıyorsam Bursa’da, mahallede bir çocuğu sıkıştırıp şişeyi koluna saplarken diğer çocuklar video çekiyor, meğerse TikTok’ta da böyle bir akım varmış.

Bu arada geçenlerde Lady Gaga konserinde sahneye bir cisim atılıyor ve obje geri dönüyor, bununla alakalı da tahmin edersiniz ülkemizde baya geyik döndü, yok Allah’ın işiymiş, yok acayip bir şey varmış, yok sahte görüntüymüş vs gibi. Bununla alakalı çıkan habere göre her konserinde onlarca insan iç çamaşırından kitaba kadar ellerine geçen herşeyi sahneye attığından sahneyle seyirci arasına görünmez bir file gibi bir şey konmuş bu sayede olası sakatlıklardan korunuyormuş. Bu videoda görüntüleri var, bu arada videonun sonunda korumaların ne kadar kontrolsüz güç kullandıklarını da göreceksiniz, dünya starı olunca artık herkeslerden korkar olmuşlar, yanlarına yaklaşmak bile mümkün değil, belki de haklılar ne manyak insanlar var, kimbilir ne acayip tehditler alıyorlar, neyse sahneye bir şey atma akımı sadece ülkemizde yokmuş onu da görmüş olduk.

1.5 milyon kişinin girdiği KPSS sınavında, bir yayınevinin yayınladığı test kitapçığındaki sorularla sınavda sorulan bazı soruların aynı olduğu ortaya çıkıyor, yayınevi sahibi “bizim suçumuz yok” diye açıklama yapıyor, ÖSYM başkanı görevden alınıyor olan gene vatandaşa oluyor, sınavlar iptal ediliyor.

Alanya ve Manavgat bölgesinde Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artan talep sonrası kiralara fahiş zam yapan ev sahipleri şimdi adliyenin yolunu tutmaya başlamış. ‘Piyasanın üzerinde kiralama yapmışız’ diyen yabancılar ya ödeme yapmıyor ya da indirim istiyormuş. Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı İsmail Çağlar’ın söylediğine göre Antalya’da uzun zamandan beri yaşayan Ukraynalı yabancılar da ev fiyatlarını artırmış, “savaştan kaçanlar kendi vatandaşlarına güvendi ama sonu iyi olmadı” demiş.

Dünya’ya gelirsek biliyorsunuz iki büyük krizden bahsediliyordu, birisi tahıl diğeri enerji krizi. Tahıl krizi Türkiye’nin son derece başarılı yönetimi sayesinde çözüldü, Karadeniz’de gemilerin sevkiyatının başlaması, küresel tahıl fiyatlarındaki düşüşü daha da hızlandırmış, bu gelişme küresel enflasyonu besleyen küresel tarım ve gıda fiyatlarında gevşemeyi hızlandıracak bir süreci de olumlu yönde tetiklemiş. Enerji krizine gelirsek daha kış ayları gelmediğinden işin ciddiyetini Avrupa’da yaşayan sade vatandaş daha anlamadı ama geçenlerde çıkan haberlerden sonra onların da günlük hayatta bunun etkileriyle karşılaşmakta olduklarını düşünüyorum. Çıkan habere göre Almanya’da büyük kentlerdeki meydanlarda anıt ve tarihi binaların ışıklarının kısılmasına, kamuya açık yerlerde suyun kapatılmasına ve belediye spor tesislerindeki duşlarda sadece soğuk su akmasına karar verilmiş.

Temiz çevre için kömür santrallerini kapatan Almanya’nın enerji ihtiyacından dolayı yıllar sonra bunları aktifleştirmesi ileriki günlerde neler olacak sorusunu sormamıza sebep oluyor. Hem sosyal hayatı hem de sanayisi büyük oranda Rusya’dan gelen gaz ile dönen ülkeler bu dönemde ne yapacak cidden merak konusu, bekleyip göreceğiz. Birçok ülkeden oluşan AB’de çatlak sesler de çıkmıyor değil, mesela Macaristan “kardeşim biz ne yapacağız, bize kim destek olacak” diye yakınmaya başladı ve Rusya’dan ilave doğal gaz satın almak istediğini belirterek Temmuz ayında Moskova’da resmi bir görüşme yaptı.

Uluslararası ilişkiler uzmanı değilim, bende normal insanlar gibi farklı kaynakları okuyarak bilgi sahibi olmaya çalışıyor ve kendimce olanları yorumluyorum. Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki sağında solunda hatta çok uzaklarda bile neler olduğunu takip etmek gerekiyor çünkü dünyanın bambaşka yerinde yaşananlar ülkemizi etkileyebiliyor bu anlamda fikir sahibi olabilmek adına bazı önemli konuları takip etmek gerekiyor. Bize çok uzak olan Tayvan’da yaşananlar buna güzel bir örnek teşkil ediyor sanki…

Geçtiğimiz günlerde ABD-Çin-Tayvan arasında çıkan gerilim ise yeni bir krizin habercisi gibi, Allah korusun olası bir savaş halinde dünyanın en büyük çip üreticisinin Tayvan olmasından dolayı çok büyük bir ekonomik kaos yaşanabilir. Zaten Covid sonrası hala arz/talep dengesi oluşmamışken olası bir işgal sonrası küresel tedarik zincirinde büyük sıkıntılar yaşanabilir, akıllı telefon, bilgisayar ve fren sensörleri konusunda ciddi sıkıntılara yol açabilir. Kısacası tahıl krizi out, çip krizi in! Konuyla alakalı birçok habere denk geldim ama Twitter’daki bu flood konuyla alakalı bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Türkiye’de teknoloji ve iş dünyası ile alakalı gelişmelere baktığımda öne çıkanlar şunlar oldu;

  • 2001 yılında açılan Yemeksepeti’nin, 1 milyar sipariş adedini geçtiği haberini okuduk. Yazıyla yazınca bir şey ifade etmeyebilir ama tam 1.000.000.000 adetten bahsediyoruz, nice milyarlara diyelim.
  • Bugüne kadar kullanmadığım, kullananları da cesaretlerinden dolayı tebrik ettiğim elektronik scooter markası Martı’nın New York Borsası’na (NYSE) açılacağı haberini okudum ve insanlar buna biner mi binmez mi diye ben hala düşünürken gelinen noktaya şapka çıkardım.
  • 2022’nin ilk altı ayı için özel olarak hazırlanıp yayınlanan yatırım raporuna göre Türkiye oyun sektöründe 333 milyon dolar yatırım alarak bu dönemde en çok oyun yatırımı alan ülke olmuş.
  • Warner Bros. Discovery, HBO Max ve Discovery+’ın önümüzdeki yazdan itibaren tek bir hizmette birleştirileceğini duyururken, Türkiye’de de Başlat adında yeni bir dijital platformun yayın hayatına başlayacağı, BluTv, Netflix, Gain gibi yayınlardan farklı olacağı ve içeriklerin farklı bir model ile ücretsiz sunulacağı haberleri gündemdeki yerini aldı.

Dünya’da öne çıkan ve ilgimi çeken haberler ise şunlar oldu;

  • Sadece ülkemizde değil yurtdışında da ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu dönemde dünyanın en büyük firmaları bir takım önlemler alıyor. Apple ekonomideki olası sıkıntılarla baş edebilmek için gelecek yıl işe alımları ve harcamalardaki artışı yavaşlatmayı planlıyor.
  • Üniversite yıllarında oyunlarını korkarak oynadığımız Resident Evil’in hala karşımıza çıkması beni eski günlere götürüyor. Netflix yeni dizisi izin Kaliforniya Santa Monica’da bir aktörü camdan kafese hapsetmiş ve ortaya bu görüntüler çıkmış. İzlerken insan gene bir ürküyor…
  • Norveç’de keşke bizde de sadece bu tip sorunlar olsa dedirten bir olay yaşandı. Norveç Adalet Bakanı Mehl’in tatilde sörf yaparken paylaştığı resim ülkede tartışma konusu olmuş. Ben haberi okurken sadece başlığa baktım ve herhalde bikinili resim sıkıntı yarattı ama ne alaka diye düşündüm. Sonradan haberi okuduğumda ise tebessüm ettim, meğer mesele bakanın can yeleği giymemesinden dolayı gençlere kötü örnek olmasıymış. Güler misin, ağlar mısın?

Bitirmeden, sizlerden ufak bir ricam olacak, E-Ticaret Sohbetleri adlı programın YouTube kanalını açtım, kanala abone olup destek olursanız çok mutlu olurum. Bu arada hala Instagram sayfamızdan takipleşmiyorsak haydi oradan da takipleşelim.

Güzel bir hafta olması dileğiyle
Sevgiler
Murat Erdör

PS: Bu yazıyı bir web sayfasında veya sosyal medya kanalında okuduysanız, formatı beğendiyseniz ve her hafta düzenli olarak size de bu e-bültenin gönderilmesini istiyorsanız bu linkten e-bültenimize üye olabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here