E-Ticaret Nedir, Ne Değildir?

İnternet artık günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Bugün internetten uzak durmaya çalışan kişiler bile ayda en az birkaç kere de olsa dijital dünyaya bir göz atıyor. İnterneti düzenli kullanan birinin böyle bir dünyada e-ticaretten uzak kalması da neredeyse imkânsız. E-ticaret, internette finansal bilgilerini vermeye en çok çekinen bireylerin bile başvurduğu bir yöntem. Öyle ki, birkaç tıkla aradığımız şeyi kolayca bulabiliyor, hem zamandan hem de paradan tasarruf edebiliyoruz. Ürün ve model karşılaştırması yapabiliyor, eskiden ulaşılması zor olan ürünlere kolayca ulaşabiliyoruz. Avantajlar tabi ki tüketici tarafıyla sınırlı değil. Satıcı ya da üretici için de online ticaret sonsuz olanak sağlıyor. Online alışveriş sitesi sahibi olanlar, gerek eleman gerek kira gerek fatura masrafından kısabiliyor. Stoğuna henüz girmemiş ürünün bile satışını yapabiliyor. Üstelik dağıtıcı firmalarla doğru anlaşmaları yaptığınız sürece, mal ve hizmetlerinizi dünyanın dört bir yanına ulaştırabilmeniz mümkün. Peki bu kadar avantajlı olan online ticaret sitelerini nasıl anlarız? Hangi siteler e-ticaret sitesidir, hangileri değildir? Bu ayrımı nasıl yapabilirsiz? Tüm cevaplar bu yazıda…

Hangi Sitelere E-Ticaret Sitesi Denir?

E-ticaret denildiğinde, aslında firmanın tanımını çok basit düşünmek gerek. Tıpkı klasik ticarette olduğu gibi e-ticarette de bir ürün ya da hizmeti ücret karşılığında satarsınız. Tek farkı, bu satışı dijital platformlar üzerinden gerçekleştirmenizdir. Web ya da aplikasyonlarla birlikte mobil üzerinden yapılan e-ticaret, sadece ürün satışıyla sınırlı değildir. Bugün size temizlikçi, tamirci, boyacı, nakliyatçı ve daha birçok hizmeti sunan sitelere de online satış platformu diyebiliriz. Online satış, sadece firmadan bireylere ulaşan bir süreç değildir. B2B denilen işletmeciden işletmeciye modeli, C2C denilen tüketiciden tüketiciye modeli, C2B denilen tüketiciden işletmeye modeli ve daha birçok ticaret modeli mevcut. Hatta son zamanlarda üretimi sağlanan bazı makineler de, evinizde biten ürünlerin alışverişini gerçekleştiriyor. Mesela çamaşır makinenizin deterjanı bittiğinde, makineniz internetten sizin için deterjan siparişi verebiliyor. M2M (makineden makineye) dediğimiz bu sistemle online alışveriş teknolojisinin ne kadar geliştiğini görmek mümkün. Sanal ortamda kullanılan dökümanların ve dosyaların satışlarının gerçekleştiği yerler ve sosyal medya üzerinden yapılan satışlar da yine ticaret siteleri sınırlarına giriyor.

Peki E-Ticaret Ne Değildir?

E-ticaret sitelerinin ne olduğunu bilmek kadar ne olmadığını bilmek de önemli. İçinde ürün listesi ya da ürün bilgileri olan her site bir e-ticaret sitesi değildir. Bunlara örnek olarak bazı markaların sayfalarını örnek gösterebiliriz. Her marka internet üzerinden satış gerçekleştirmez. Mesela seri üretime sahip yatak firmalarının sitelerine girdiğinizde, online alışverişin olduğunu görürsünüz. Oysa kişiye özel yatak tasarımı yapan daha üst segmentteki firmalar, ihtiyacın doğuracağı bütçeyi ön göremediğinden online satış yapmaz ve sadece ürünlerinin detaylarını gösterir. Alışveriş, uçak bileti vb. konular için araştırma yapmanızı ve fiyat karşılaştırmanızı sağlayan siteler de yine ticaret sitesi olarak görülmez. Bu siteler, farklı ticaret sitelerinin datalarını toplayarak size en ideal fiyat seçeneğini sunar. Size en uygun olan seçeneğe tıkladığınızda, satışı gerçekleştiren siteye yönlenirsiniz. Dünyaca tanınan bazı büyük hizmet platformları da yine elektronik ticaretin dışında kalanlardan. Dünya üzerinde binlerce yazarı olan Wikipedia, aslında bağışlarla geçimini sağlamakta. Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca gezginin birbirini bulduğu Couchsurfing.com da yine bağışlarla hizmet verenlerden.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here