E-Ticarette Etkili Pazarlama Çalışmaları Nasıl Yapılır

0
49

Bu ayki E-Ticaret Sohbetleri’nde Henkel Dijital Pazarlama Müdürü Burak Toydemir, Ayakkabı Dünyası Pazarlama Müdürü Ümre Ak ve Decoverse Pazarlama Müdürü Merve Kolay Kurtuluş ile bir araya geldik ve e-ticarette etkili pazarlama çalışmaları hakkında sohbet ettik.

Sohbetlerimizin ana destekçiliğini yapan Ticimax’in katkılarıyla KWORKS’te toplandık. İçerikmatik bu ay da sohbetimizin içeriğini sağlama konusunda yanımızdaydı. Sohbetimiz başlamadan ziyaretçiler Ceres Yayınları’nın hediye kitaplarından beğendiklerini ücretsiz olarak aldılar ve Pasaport Pizza’nın leziz pizzalarını tattılar.

Her etkinlik öncesi olduğu gibi gene misafirlerle sohbet ettim, kim ne yapıyor, e-ticaretetle alakalı ne hedefliyor gibi konular hakkında konuşma fırsatı buldum ve yoğun katılımcının olduğu salona etkinliğe başladım. Konu pazarlama olunca bununla alakalı bir sürü farklı soruyu konuklarımıza sordum.

Firmaları Daha Yakından Tanıdık

Henkel Dijital Pazarlama Müdürü Burak Toydemir; Persil, Schwarzkopf ve Loctite gibi markalara sahip Henkel firmasını tanıttı. Ardından Decoverse Pazarlama Müdürü Merve Kolay Kurtuluş, Eczacıbaşı’nın start-up’ı olarak kurulan Decoverse çevrim içi mimari destekle banyo ve ev yenileme hizmetleri verdiklerini, bunu neredeyse tüm banyo markalarıyla yaptıklarını ve web sayfaları üzerinden sadece ürün satın alınabileceğini belirtti. Son olarak Ayakkabı Dünyası Pazarlama Müdürü Ümre Ak yüzyılı aşkın geçmişe sahip, sektörel bilinirliği yüksek firmasının lider markalarla müşterilerine hizmet verdiğini ve her tarza uygun ayakkabı sunduklarını aktardı.

Kasım Ayı Kampanyaları 

Ümre Ak, iki ay öncesinden kasım ayı kampanyaları üzerine çalışmaya başladıklarını belirterek, kampanyalara ait görsellerin, ürün başlıklarının kreatif ekipleri tarafından hazırlandığını, kampanya tarihine iki hafta kala fiyatların belirlenmeye başladığını ve rekabete göre değişiklikler yaşandığını ekledi. Merve Kolay Kurtuluş ise strateji farklarından dolayı bu kasım ayını pas geçtiklerini fakat geçen yılı yoğun geçirdiklerini aktardı. LC Waikiki’de de onbir yıl görev yaptığı için kampanya süreçleri hakkında genel bir özetleme yaptı. Kasım planlamalarının iki ay öncesinden başladığını hatta ekim sonu, aralık başı planlarının da yapıldığını aktardı. Kurtuluş, kampanya çok olmasa da esnek tarih uygulaması yapıldığını, satıcı kampanyaları da belli olunca iki kampanyanın üst üste sunulduğunu, piyasanın nabzına göre gaza bastıklarını iletti. Bu ay 11.11 indirimlerinin 1 Kasım’a kadar gerilediğini belirterek bu tarihin gitgide daha erken günlere çekilebileceği öngörüsünde bulundu.

Burak Toydemir kampanya hazırlıklarına yaz döneminin sonlarında başladıklarını ve firmalarla genel bir planlama yaptıklarından, ekim ayında fiyat ve kurgunun hazır olduğundan bahsetti. Fakat indirim dönemi başlayınca farklı aksiyonlar alabildiklerini iddialı bir ürün beklenen trafiği almadığında ürünün içeriklerini değiştirdiklerini belirtti.

Hedef Kitle Değişebilir mi?

Hedef kitlenin zamanla değişip değişmediği ile alakalı ilk Burak Toydemir söz aldı. “Satın alan” ve “hedef kitle” farkını vurguladı. Her markanın bir kişiliğinin yani “persona”sının olduğunu, bunun bir tüketiciyi imgelediğini ve hedefini seçtiğini belirtti. Ürünlerin hangi kitlenin ilgisini çekeceğini göz önünde bulundurarak kitlenin belirlendiğini, kampanya kurgularının yolculuğa giderken detaylandırıldığını ekledi. Hedef kitlenin kısa vadede değişmeyeceğini fakat tıpkı insanların değiştiği gibi uzun vadede hedef kitlenin de değişebileceğini anlattı.

Merve Kolay Kurtuluş, Decoverse ilk kurulduğunda hedef kitle üzerine detaylı çalışmalar yaptıklarını anlattı. Bir pazar araştırması yaparak “Kim, hangi tasarımı istiyor?” sorusuna cevap bulduklarını ve bunun hedef kitle tanımlarını verdiğini iletti. Hedef kitlenin kim olacağının başta büyük bir çıkmaz olduğunu ekledi. Yaş grubu ve meslek gibi kriterlerin dijitaldeki karşılıklarını gördüklerini ve bu yönde çalışmalar yaptıklarını aktardı. Markaları yeni olduğu için hedef kitlelerinin de değiştiğini anlattı. Hedef kitleyi yaptıkları çalışmalarla test ettiklerini ekledi. Fiyatlar yüksek olduğu için fiyat faktörünün kitlelerini etkilediklerini ve beklemedikleri hedef kitlelere ulaştıklarını belirtti. Anadolu’daki küçük yapı marketlerin tasarım talebinde bulunmasının yanı sıra bir müteahhitin yeni binası için hizmet istediğini anlattı.

Ümre Ak ise hedef kitlenin değişmediğini fakat pandeminin satın alma alışkanlıklarını önemli oranda etkilediğini aktardı. Mevcut koleksiyonlarla yeni koleksiyonlar bir araya gelince hedef kitlenin çeşitlendiğini, sadakat programları ve Adım Kart’ın şirketleri açısından hedef kitle analizinde önemli rol oynadığını ifade etti.

İçerik Üretimi ve İçerik Tipi

Ümre Ak, Ayakkabı Dünyası’nın ağırlıklı olarak video içeriklerine yöneldiğini belirterek söze başladı. Etkileşim analizi yaparak içerik formatı seçtiklerini belirtti. Özgünlüğün ve influencer iş birliklerinin önemli olduğunun altını çizdi.

Merve Kolay Kurtuluş, Decoverse’in tasarım hizmeti verdiği için görsel içeriğin gerekli olduğunu belirtti. YouTube üzerinden banyo ile ilgili eskimeyecek içerikler ürettiklerini iletti. Yazılı içerikleri videolara dönüştürdüklerini ve birkaç varyasyona sahip olduklarını ekledi. Videonun şirketleri açısından çok ön planda olduğunu, inanılmaz bir görsel ve video üretiminin olduğunu aktardı.

Burak Toydemir paralı içerik yönetimi ve organik içerik üretimi konularına işaret etti. Örneğin “çay lekesi nasıl çıkar?” gibi bir konu hakkında blog içeriği üretiminin tüketici tarafından ilgi gördüğünü anlattı. Ücretli ve sponsorlu içerikler konusunda bütçenin belirlenmesinin de içeriğin paylaşılacağı platformdan ne kadar müşteri kazanmak istediklerine bağlı olduğunu ekledi.

Konuyla alakalı söz alan İçerikmatik’in içerik direktörü Gül Ekiz, blog içeriklerinin organik trafiğe etkisiyle ilgili etkili bir vaka çalışması paylaştı. Fashfed için gerçekleştirdikleri bir yıllık düzenli blog içeriği üretimi sonucunda site görüntülenmesinin aylık 25 binden 300 bine ulaştığını aktardı. Daha da dikkat çekici olan şu ki bu sonuca yalnızca 51 blog içeriğiyle ulaşmışlardı.

Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) ve Uygulanma Durumu

Burak Toydemir verinin sahibinin kim olduğuna dikkat çekti. Şirketleri bünyesinde veri toplamadıklarını belirtti. Kanun değişikliklerinden sonra eğer bir rıza alındıysa tüketicinin bu rızayı iptal edebildiğini ve belirtilen sürede şirketin işlem yapmadığı takdirde bunun cezaları olduğunu aktardı. Merve Kolay Kurtuluş ve Ümre Ak da bu konuda firma olarak çok titiz olduklarının altını çizdi.

Reklam ve Platformlar

Çok bilmediğimiz ama iyi sonuçlar alınan bir mecra var mı diye sorduğumda Ümre Ak, Instagram, Google Ads ve SEO çalışmalarının reklam için olmazsa olmaz platformlar ve yöntemler olduğunu belirtti. Merve Kolay Kurtuluş da offline stant kurduklarını, açık hava stantlarını denediklerini hatta bazı sitelerin asansörlerine ilanlar koyduklarını belirtti. “Şu çok etkili oldu.” diye bir fikir belirtemeyeceğini fakat dijitalin en iyisi olduğunu belirtti. Burak Toydemir tüketicinin zaten bir marka arayışında olduğunu belirtti. Dijitalden organik yöntemlerle tüketiciye ulaşmak gerektiğini anlattı. Organik içerik üretiminin bu konuda çok önemli olduğunu ekledi. Blog ve görsel içerik gibi yöntemlerin uygulanabileceğini söyledi. Stantların da son derece faydalı olabileceğini belirtti. Stant alanlarının marka tarafından organik bir içerik yaratım ortamı olabileceğini açıkladı.

Rekabet Ortamında Nasıl Öne Çıkılabilir?

Burak Toydemir bu konuda temel olarak tüketici gözünden bakılması gerektiğini söyledi. Çok fazla marka olduğunu ve bunun bir kaos yarattığını, tüketiciyle bağ kurarak bu kaostan tüketiciyi sıyırmak gerektiğini belirtti. Ürün bir problemi çözer ve kullanıcı üründen memnun kalırsa yakınlarına da bunu aktarır. Böylelikle ağızdan ağıza bir pazarlama yakalanır. Bunun için de ürünün iyi olması ve güven sağlaması gerektiğini belirtti. İletişimde farklı olmanın ve tüketiciyle bağ kurmanın kilit nokta olduğunun altını çizdi.

Merve Kolay Kurtuluş bu konuda kritik noktanın kitleye yönelik bir üretim olduğunu belirtti. Ümre Ak da özgün, yaratıcı ve kişiselleştirilmiş mesajlar üretilmesi gerektiğini ekleyerek destekledi. Örneğin bazı sosyal sorumluluk çalışmalarının çok ilgi gördüğünü belirtti. Patili dostlar için çeşitli ürünler ürettiklerini, geri dönüştürülmüş malzemelerden böyle bir koleksiyon oluşturduklarını aktardı. Her iki çalışmanın da tüketici tarafından ilgi gördüğünü belirtti.

Geleneksel Kahoot Yarışması

Katılımcılar tarafından misafirlere birkaç soru yöneltildikten sonra Kahoot yarışmasına geçtik. Yarışmanın kazananlarına Henkel ürünlerinin olduğu bir paket ve Ayakkabı Dünyası’na ait bir cüzdan hediye edildikten sonra sohbetimizi tamamladık.

Misafirlerimize ve tüm katılımcılara sohbetimize katıldıkları için sonsuz teşekkür ederim. Etkinliğimize ait videoyu buradan izleyebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here