Dünya online eğitim sektörünün büyüklüğü nedir? Dünyada kaç kişi online eğitim görüyor?

Dijital dünyanın evrimiyle birlikte hızla büyüyen sektörlerden biri haline dönüşen online eğitim sektörüne ait büyüklük, 2010’da global çapta 32 milyar dolar iken, 2015’te 165 milyar dolara, 2017 sonunda ise 200 milyar dolarlık hacme ulaştı. 2020 yılı sonunda öngörülen rakam ise sektör hacminin 325 milyar dolar seviyelerinde olacağı yönünde. 

Türkiye online eğitim sektörünün büyüklüğü nedir? Ülkemizde kaç kişi bu eğitimlerden yararlanıyor?

Dünyada hızla gelişen online eğitim sektörü, önümüzdeki 7 yılda Türkiye’de 10 kat büyüyecek. Şu anda 300 bin civarı bir kitle söz konusu. Gelecek 7 yılda online eğitim alan kişi sayısı 3 milyona ulaşacak. 

Online eğitim alanında öncü ülkeler hangileri?

Online eğitim alanında Avrupa ülkelerinin yanı sıra Kuzey Amerika ülkeleri ve Uzak Doğu ülkeleri önemli adımlar attılar. Bu ülkelerin online eğitimi, öğrenme süreçlerine entegre etme konusunda devletin ve özel sektörün desteğini doğru kullandıklarını söyleyebiliriz. 

Türkiye’de online eğitim vererek para kazanmak mümkün mü? Aylık ortalama ne kadarlık bir gelir elde edilebilir?

Türkiye, online eğitim alanında hızla gelişen bir ülke. Eksikliklerimizi kapattığımızı ve online eğitimi hayatımızın ve gelişimimizin bir parçası haline getirdiğimizi görüyoruz. Online eğitim alanında eğitim vererek gelir etmenin yolu birkaç yıldır daha kolay. Sık eğitim veren birisi ayda ortalama 1.500-2.000 TL civarı bir gelir elde edebilir. Gelecekte aylık ortalama gelirde bir artış olacağını hep birlikte göreceğiz. 

Girişimcilere bu konuda önerileriniz neler?

Girişimci olmak ülkemiz gibi gelişmekte olan ve ekonomisi büyüyen ülkelerde avantajlar kadar dezavantajları da beraberinde getiriyor. Hedef kitlelerine ulaşmak için eksik oldukları konularda eğitimleri online olarak ve daha ucuza alabilirler. Girişimcilerin artık yalnızca yönetim değil, dijital pazarlama, insan kaynakları, teknoloji, sosyoloji, ekonomi, halkla ilişkiler gibi yönetimi direkt ilgilendiren konularda da bilgi sahibi olması gerekiyor. Rakiplerin çok olduğu bir ekonomide yol alacaklarını unutmamaları çok önemli. Günümüzde yalnızca sermaye yeterli değil. Yöneticinin bilgisi ve donanımı da gücü ve ilerlemeyi beraberinde getiriyor.

Online eğitim alanına yatırım yapmak için ne kadarlık bir sermayeye ihtiyaç var?

Sermaye hakkında net bir rakam ifade etmemiz çok zor. Eğitim verilecek alanlara, kadroya, eğitim alacak popülasyona göre farklı yapılar oluşturmak mümkün. Yatırım yapmak isteyen kurum ve kişilerin bizim gibi online eğitim alanında da hizmet veren danışmanlarla iletişime geçmelerini öneriyoruz. 

Online eğitim sektöründe hangi alanlarda hala fırsatlar var?

Türkiye’de en çok dijital pazarlama, bilişim, yönetim becerileri, halkla ilişkiler, finans ve satış teknikleri alanlarındaki online eğitimler rağbet görüyor. Gelecekte veri güvenliği, veri madenciliği, insan kaynakları, yapay zeka, teknoloji yönetimi, uluslararası ticaret alanlarındaki eğitimler de öne çıkacak.

Yabancı dil eğitimi, ilk, ortaokul veya lise düzeyindeki dersleri online eğitimle vermek mümkün mü? Bu alanda örnekler var mı?

Bu derecede önem arz eden eğitim alanlarını da online alanda görüyoruz. Özellikle dershanelerin kapanması sonrasında birçok öğrenci Tarih, Matematik, Türkçe, Fizik gibi konularda özel ders ve buna daha düşük bütçe ayıranlar ise 15-20 kişilik sınıflarda online eğitim alıyorlar. Bunun dışında İngilizce, Almanca gibi yabancı dil eğitimlerinin de online platformlarda yaygınlaştığına şahit oluyoruz. Ülkemizde bu anlamda bir altyapı var ve gün geçtikçe de büyüyen bir pazar oluşuyor. Evinde bilgisayar önünde rahat kıyafetiyle ulaşım ile zaman kaybetmeden bu imkana sahip olmak öğrencinin, daha düşük bütçelerle eğitim imkanının olması da velilerin hoşuna gidiyor.

Online eğitim sektörüne daha çok hangi sektörlerden ilgi var?

Tüm sektörlerden talep olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ağırlıklı olarak gıda, perakende, e-ticaret, sigorta, pazarlama ve insan kaynakları alanlarında görev alan iş insanlarının şu dönemde daha fazla ilgi gösterdiğini görüyoruz. 

Online eğitim sektörüne yatırım yapmak için sırayla hangi aşamaları yerine getirmek lazım?

Bu soruya ben kendimden örnek vereyim, öncelikle konuyla alakalı güzel bir alan adı almakla başlamak lazım, mesela ben faydaliegitimler.com adlı adresi aldım. Sonrasında ise bir web sayfasına ihtiyaç var, hem tanıtım hem satış yapabileceğiniz, bir e-ticaret sitesi, bunun için konusunda iyi olan bir e-ticaret altyapı firmasından bir paket satın aldım ve içine eğitimleri koydum. Sonrasında ise eğitim yapılacak bir platform kurmak lazım, kimisi bunun için yazılımlar yazıyor ben ise çok daha basit ilerledim ve piyasada satılan bir platforma abone oldum ve eğitimlerimi buradan yapmaya başladım. Teknolojinin geldiği noktada benim buraya kadar yazdıklarım aslında çok kolay önemli olan piyasadaki ihtiyacı görmek, buna uygun eğitimler tasarlamak, konusunda iyi uzmanlara bu eğitimi verdirmek ve tabi ki bunu en iyi şekilde duyurabilmek yani pazarlamak. Eğitim konusu hassas bir şey olduğundan kıyafet satmaya benzemez, beklentiler çok yüksek olabiliyor bu yüzden etkileşimin yüksek olması ve kaliteli içeriğin sunulması gerekiyor. Benim piyasada gördüğüm en büyük boşluk eğitimlerin canlı değil de banttan yapılmasıydı, yani siz eğitimi izliyorsunuz ama soru soramıyorsunuz, bu da çok anlamlı değil. Bu yüzden biz eğitimleri canlı yapıyoruz ve izleyicilerle etkileşim içerisinde olup sorular sorulmasına ve bunların anında cevaplanmasına imkan sağlıyoruz.

Diğer önemli konu ise online eğitimde siz izleyiciyi göremiyorsunuz, sizi izlerken uyuyor mu, dinliyor mu kısmı soru işareti. 

İşte bundan dolayı eğitimin çok uzun sürmemesi, canlı anketler yapılması ve gelen kitlenin ne beklediğini anlayıp eğitimin ona göre şekillendirilmesi gerekiyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here