Murat Erdör

E-posta Bülten Üyeliğinden Ayrılma (Unsubscribe) Özelliği

Müşterilerinize e-posta gönderirken ne kadar özenli davranıyorsanız e-posta almak istemeyenlere de aynı hassasiyetle yaklaşmanız gerekmektedir. Bu hem müşteri memnuniyeti hem de teknik konularda sıkıntı yaşamamak adına önemlidir. Bu yüzden e-posta pazarlama ve tüm toplu e-posta gönderilerinde bülten üyeliğinden ayrılabilme (unsubscribe) özelliği zorunlu olmalıdır çünkü olmadığı durumlarda Gmail, Hotmail gibi e-posta servis sağlayıcısı şirketler (ESP) sizin spam gönderim yaptığınız sonucuna varabilir. 

Web sayfası üzerinden üyelik gerçekleştirip izinli olarak kampanya ve duyurulardan haberdar olmak için e-posta üye listesine  kayıt yaptıran kişi bir süre sonra herhangi bir sebepten dolayı listenizden ayrılmak isteyebilir. Bu durumda alıcının e-posta listenizden ayrılmasını kolaylaştırmak gerekir. Aksi durumda artık bu kişiye yaptığınız gönderiler kullanıcı tarafında memnuniyetsizlik yaratacak, gönderdiğiniz kampanya spam / junk e-posta olarak değerlendirilip işaretlenecektir. Müşterinizin bülten üyeliğinden tek adımda ayrılması, aldığı e-postayı spam/junk olarak işaretlemesinden her zaman çok daha iyidir çünkü spam/junk olarak işaretlenmek domain ve IP reputasyonunun düşmesine, buna bağlı olarak gelen kutusuna (inbox) düşme oranının azalmasına ve e-postalarınızın diğer kullanıcılara ulaşmasını olumsuz etkileyecektir.

Listeden ayrılma (unsubscribe) kullanıcıya 2 şekilde sunulmalıdır;

  1. Belli bir e-posta adresine (uyeliktenayril@example.com gibi) gönderilen bir e-posta adresinin otomatik veya manuel olarak listeden çıkarılması
  2. Kullanıcıya gönderilen e-bülten içeriğinde bulunan  üyelikten ayrıl linkine kişinin tıklaması sonucu listeden otomatik olarak ayrılması 

Empati yapmak gerekirse, gelen kutunuza düşen ve bir daha almak istemediğiniz türdeki e-postaya  kızıp üyelikten ayrıl linkini gelen e-posta içerisinde aramadan eliniz direkt spam/junk butonuna gider. Servis sağlayıcılar sizin gibi düşünen kullanıcılar için gelen kutusunun hemen üstüne ya da yan taraftaki seçenekler arasında gözle görülür yere bu butonu yerleştirmişlerdir bile. Spam/junk’a tıklamanın yukarıda dezavantajlarını saydıktan sonra üyelikten ayrıl linkini gönderdiğiniz e-posta içerisinde gözle görünür bir yere koymanız gerektiği fikrine artık sıcak baktığınıza eminim. Bu kişilerin çıkartılmasıyla hem gönderi süresi azalacak, hem maliyetler düşecek hem de müşteri isteği dışında e-posta almadığından memnuniyetsiz olmayacaktır. Bu konuya özen gösteren firmalar uzun vadede her zaman daha kazançlı çıkacaklardır.

Bu yazı Emarsys Türkiye çalışanları tarafından yazılmıştır.

Exit mobile version