Murat Erdör

Dijital Yollardan Nasıl Para Kazanabiliriz?

Sevgili Dostlar,

İşim gereği gündemdeki konularla alakalı bilgi sahibi olabilmek için ya bir şeyler okuyor veya izliyor ya da birilerini dinliyorum. Sonrasında bütün bilgileri birleştirip bunun günlük hayatımıza etkisi ne olur anlamaya çalışıyor sonrasında da herkesin anlayacağı basitlikte anlatıyorum. Sadece okumak ve izlemek yetmiyor farklı ortamlarda farklı kişileri dinlemekte insanı çok besliyor, oradan da farklı analizler yapmaya çalışıyorum.

Son zamanlarda herkesin gerçeği fiyat pahalılığı, meslek hayatında belli bir yere gelmiş beyaz yaka çalışan da, iş hayatına yeni başlamış olan da sıkıntılı. Geçenlerde düzenlediğimiz bir etkinlikte insanlarla sohbet ederken bir misafirimiz “geçen seneye kadar kahve zincirlerinden her gün en az 2-3 kahve içerdim, şimdi latte olmuş 40-50 TL, günde bir tane bile içsem deli para ödemek zorunda kalırım, o yüzden içmiyorum” dedi.

Çalışanlar aldıkları maaştan mutlu değil ama işverenlerde ne yapacağını şaşırmış durumda. Sene başında asgari ücrete yaklaşık %50 zam yapılınca çalışanlarda da doğal olarak bu oranda maaş isteği oluşmuş, x şirketin üst düzey yöneticisi zaten Eylül ayında zam yapmıştık şimdi nasıl %50 zam yapalım diyor, daha düşük maaşla çalışanların daha yüksek oranda zam almasının normal olduğunu ama zaten maaş skalasında en üst seviyede olanların da en alt seviyedeki kişiyle aynı oranları istemesine anlam veremediğini belirtiyor.

İnsan kaynakları departmanlarında çalışanlar aşırı yoruldukları pandemi dönemi sonrasında gene zorlu bir süreci yönetmeye, çalışanları elde tutmaya çalışıyor. Çalışanlar istedikleri maaşı alamadıklarından İK departmanları onları mutlu edebilmek adına farklı çalışmalar yapıyor, işe alım yapmak istediklerinde ise istedikleri gibi birisini bulamamaktan yakınıyor.

Departman yöneticilerini zorlayan bir konu da bütçeler oluyor, çoğu firma hala bütçeleri finalize edememiş, edenler ise eskiden altı ayda bir baktıkları rakamlara artık her ay bakmak zorunda olduklarından çok mutlu değil, kısacası şirketlerin her kademesinde bir mutsuzluk var, bir yandan da maaşlı çalışma dışında nasıl gelir elde edebilirim düşüncesi ile ek iş yapanlar var. Eskiden firmalar çalışanlarının dışarıdan iş yapmasına sıcak bakmazdı ama şimdi çoğu şirket bu konuda daha esnek davranıyor, belki de çalışanları mutlu etmek adına karışmıyorlar bilmiyorum.

Belki sizinde böyle bir isteğiniz var, bu anlamda bir adım attınız ya da ne yapacağınız konusunda soru işaretleriniz var, dijital sayesinde artık eskisine göre birçok fırsat var, son zamanlarda denk geldiğim güzel örnekleri sizinle paylaşayım.

 

Yukarıda sadece bildiğim en güncel örnekleri paylaşmak istedim, bunların dışında onlarca mecra var, yurtdışındaki kişilere iş yapmak isterseniz Fiverr web sayfasına da bakmanızı öneririm.

Bitirmeden önce iş ortağımız Mobildev’in yeni açtığı podcast kanalını sizlerle paylaşmak isterim. İki haftada bir pazarlama ile alakalı güncel konuları işin uzmanlarıyla konuştuğumuz yayınları sesli olarak dinlemek isterseniz Spotify üzerinden yayınlara ulaşabilirsiniz. Bu hafta da mobil uygulamalar hakkında Hopi Pazarlama Direktörü sevgili Yiğit Kalafatoğlu ile beraber olacağız, buradan kayıt olursanız size canlı yayın linkini göndeririz.

Gelecek haftalarda gene harika etkinliklerimiz olacak, hepinizi bekleriz, yüzyüze hala tanışmadıysak sizi 8 Şubat Çarşamba akşamı saat 19.00 – 21.00 arasında HAN Spaces Levent’te yapacağımız E-Ticaret Sohbetlerine bekleriz. E-Ticaretin yurtdışına açılması hakkında birbirinden değerli konuklarımızla sohbet edeceğimiz programda bolca sohbet, eğlence ve sürpriz hediyeler oluyor. Ücretsiz etkinliğimize katılmak için buradan yerinizi ayırtabilirsiniz. Ocak ayındaki etkinliğimizden görüntülere bakmak isterseniz bu videomuzu izleyebilirsiniz.

Güzel bir hafta olması dileğiyle
Sevgiler
Murat Erdör

PS: Bu yazıyı bir web sayfasında veya sosyal medya kanalında okuduysanız, formatı beğendiyseniz ve her hafta düzenli olarak size de bu e-bültenin gönderilmesini istiyorsanız bu linkten e-bültenimize üye olabilirsiniz.

Exit mobile version