Murat Erdör

CDN Servisi Neye Yarar ve Faydaları Nelerdir?

CDN (Content Delivery Network), web sitelerinin sunucuları üzerinde yer alan dosyalarının kopyasını tüm dünyadaki sunucularda bulundurur. Böylece web sitesini ziyaret eden kullanıcılar, coğrafi olarak en yakın kullanıcıya yönlendirilirler ve daha hızlı erişimleri sağlanır.

Web sitelerinin sunucuları normalde tek bir bölgede yer alırlar. Mesela, Türkçe yayın yapan siteler, çoğu dosyalarını Türkiye’deki sunucular üzerinde barındırır. Bu Türkiye kullanıcıları için sıkıntı yaratmaz. Ancak yurtdışından siteye erişim sağlamak isteyen kullanıcılar, coğrafi uzaklık sebebiyle Türkiye’deki kullanıcılara göre daha yavaş erişeceklerdir.

CDN servisi kullanıldığında ise, Türkiye’deki bir siteye Avrupa’dan bağlanılmak istendiğinde, oradaki sunucudan statik dosyalar gönderilir ve bu sayede çok kısa sürede dosyalar indirilir, site görüntülenir.

CDN Hizmeti Kimler İçin Uygun?
CDN hizmeti, sadece büyük ölçekli web siteleri için geliştirilmemiştir. Web sitelerinin ölçeği ne olursa olsun CDN avantajlarından yararlanılabilir. Günümüzde CDN servisinden yararlanan siteler; haber siteleri, oyun siteleri gibi trafiği yoğun olan sitelerdir.

CDN Kullanmanın Yararları

CDN Kurulumu
CDN kurulumu oldukça kolay bir işlemdir. CDN kurulumu yapabilmeniz için temel seviyede web bilgisi yeterli olacaktır. Tabi hangi CDN hizmetini hangi sistemde kullanacağınıza göre kurulum yönü değişiklik gösterebilir. CDN kurulumunuzu, servis sağlayıcınızın talimatları ile rahatça yapabilirsiniz.

Exit mobile version