Türkiye’nin en köklü perakende firmalarının kullanıcı dostu web sayfaları ve çok başarılı kampanyalarla dijital pazarlamaya hızlı bir giriş yaptıklarını görüyoruz. E-posta pazarlama da bu firmalar için olmazsa olmaz pazarlama kanalları arasında yer alıyor.

Kullanıcıların internette ne kadar vakit geçirdiklerini fark eden süpermarket, yapı market, teknoloji market, hazır giyim mağazası, ayakkabı mağazası ya da aklınıza gelebilecek herhangi bir fiziksel ürünün satıldığı tüm mağazalar, artık web sayfaları üzerinden ödeme alarak online satış gerçekleştiriyorlar ve online pazarlama kampanyalarıyla fark yaratmaya başlıyorlar.

Fiziksel mağazalar kuşkusuz ki müşteriler için çok önemli bir temas noktası. İyi değerlendirildiği takdirde tüketicinize yeniden sizi tercih etme sebebi sunar.  Ürünün kalitesinden, mağazanızın dekoruna, kasada aldığı hizmete, gördüğü güler yüze kadar pek çok farklı etken o müşterinin mağazanıza tekrar gelmesini etkilemektedir.

Peki, bu değerli kanaldan müşterileriniz hakkında bilgi toplamak adına ne kadar faydalanabiliyorsunuz? Mağazanıza çok sık gelen bir müşterinizin kontak detayları sizde var mı? Web sayfanızdaki kampanyalardan e-posta aracılığıyla haberdar ediliyor mu, yoksa online tarafı tamamen mağazada satılmayanları, ihraç fazlalarını satacağınız ikincil bir kanal olarak mı düşünüyorsunuz? Eğer böyleyse, bu bakış açınızın artık değişmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye’de mağazada kuyruk beklemek yerine, internet üzerinden fiyat karşılaştırması yaparak hızlıca satın alım yapan, mobil aplikasyon kullanan pratik kitle giderek büyüyor. 

Yeni bir üyeyi web sayfanıza getirmenin maliyetini düşündüğünüzde, zaten markanıza sadık bir tüketici, neden online kampanyalarınızla da ilgilenmesin? Bu noktada mağazalardan toplanacak izinli kullanıcı datalarıyla beraber, online ve offline pazarlamanın paralel gitmesi markanıza çok büyük artılar sağlayacaktır. 

En çok ziyaretçi kapasitesi olan, en işlek mağazalarınızdan başlayarak, mağazanızda görünür bir yere yerleştireceğiniz internete bağlı elektronik bir tablet sayesinde potansiyel müşterilerinize stok kontrolü, ürün kataloğu inceleme fırsatı verebilir, izinli e-posta adresi toplama gibi faaliyetleri kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Sonra sonuçları ölçümleyerek, bu uygulamayı diğer mağazalarınıza da yayabilirsiniz.

Online ve Offline’ı Paralel kullanarak neler yapabilirsiniz?

  1. E-posta adresini paylaşan müşterilere otomatik bir e-posta kampanyası aracılığı ile anlık mağaza içi fırsatlar sunabilirsiniz. (Bir sonraki alışverişinde 20 TL indirim)
  2. Mağazada bulunan tüm ürünleri tek bir katalog altında göstererek fiyat, beden ve renk bilgilerini müşterilerinize anında sağlayabilirsiniz.
  3. Sizden e-posta almak istediklerini belirten müşterilerinizi anında online sisteme aktararak otomatik olarak üyelik konfirmasyonu e-postası gönderebilir ve onları hoş geldiniz e-posta kurgularınıza dahil edebilirsiniz.
  4. Mağazada alışverişini tamamlamış) kişiye e-posta göndererek teşekkür edebilir, memnuniyet anketi yollayabilirsiniz.
  5. Kampanya dönemlerinde e-posta gönderimleriyle üyelerinizi mağazalara davet edebilirsiniz.
  6. Bazı yeni çıkacak ürünleri mağazalardan önce online mağazanızda satmaya başlayacağınızı duyurarak, üyelerinizi web sayfanızdan alışveriş yapmaya yönlendirebilirsiniz.
  7. Web sayfanızda stok eritme kampanyaları yapabilirsiniz.
  8. Yeni açılan mağazalarınızı e-posta ile duyurabilirsiniz.
  9. E-posta içerisinde mağazada kullanılmak üzere barkod verebilirsiniz.
  10. Sosyal medya sayfalarınızı duyurabilir,  mobil aplikasyonlarınız hakkında bilgi verebilirsiniz.

Perakende firmalarında sürdürülebilir başarıyı yakalayabilmek için mağaza tarafıyla, e-ticaret tarafının iş birliği gerçekten çok önemli. Sadece mağaza tarafının, ya da sadece online tarafın kendi sorumlu olduğu alanda iyi cirolar yakalamaya çalıştığı firmalar yerine, “kazan kazan” bakış açısıyla herkesin büyük resmi gördüğü paralel bir bakış açısının yakalandığı perakende firmaları ileride en büyük başarıyı yakalayacak firmalar olacaktır. Bu sebeple stratejiyi artık bu yöne kaydırmak gerekiyor ve firma yöneticilerine (bu konuda) çok büyük iş düşüyor.

Bu yazı Emarsys Türkiye çalışanları tarafından yazılmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here