Son zamanlarda herkes podcast dinlemeye başladı. Hatta yakında podcast trendi videonun tahtını bile sallayabilecek gibi görünüyor. Sizce bu ilginin nedeni nedir?

Öncelikle insanoğlunun her çağda edinmek, erişmek istediği iki temel nokta söz konusu; bilgi ve eğlence. Eğer çevremizdeki bir şey ya da bir olgu bu iki şeyi bir arada barındırıyorsa, o zaman değmeyin keyfimize. Örneğin çok gerilere gidersek gazete ve dergi. Ardından TV. Günümüzde ise Youtube gibi mecralar bu işlevleri, iki önemli gereksinimi bir arada sunmaları dolayısıyla popülerlik kazandılar ve hayatlarımızın parçası haline geldiler. Podcastler özelinde de benzer bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Podcastler hem bilgi hem de eğlenceyi birlikte sunmaları dolayısıyla yeni trend olarak yükselişini sürdürüyor. Örneğin sizi ilgilendiren bir makaleyi ya da merak ettiğiniz bir konuya dair bir uzmanın açıklamasını podcastler sayesinde işe gidip gelirken, spor yaparken hatta alışveriş yaparken kulaklığınızı takıp dinlemeniz mümkün. Diğer bir deyişle podcastler sayesinde bilgi ve eğlence, bit büyüklüğünde, istediğiniz her an parmaklarımızın ucunda. 

Dünyada podcast yayıncılığı nasıl? Bildiğiniz duyduğunuz enteresan örnekler var mı?

Aslında yakın zamanda popüler hale gelse de, 2000’li yılların hemen başlarında ilk podcastlere rastlıyoruz. O dönemleri hatırlayanlar bilir, MTV rüzgarının dünyada estiği yıllarda Adam Curry ile duyduk ilk olarak podcast kavramını. O dönemden günümüze özellikle Kuzey Amerika ülkelerinde küçük bir kesim tarafından kullanılan podcastlar 2010’dan sonra ufak ufak Avrupa ve diğer ülkelere nüfuz etmeye başladı. Podcastlerin bir çok enteresan örneği var diyebiliriz. Ancak hem ilk olması hem de popüler kültüre dair sunduklarıyla Curry’nin podcastleri unutulmazlar arasında yer alıyor, almaya da devam edecek. The Daily Source Code adı altında sunulan podcastleri unutmak mümkün değil. 

Dünyada ya da Türkiye’de kaç kişinin podcast yayınlarını dinlediğine dair rakamlar mevcut mudur acaba?

Rakamlar çok değişkenlik gösteriyor. Türkiye’de ise podcastler özelinde istatistik anlamda zayıf veriler olduğunu söyleyebiliriz. Ancak dünyadan örnek vermek gerekirse, hemen hemen her iki ABD vatandaşından biri podcast dinlemiş durumda. %50’ye yakını evde, %22’si arabasında, %10 civarında bir kesim ise iş yerinde podcast dinliyor. Podcastlerin nereden dinlendiklerine baktığımızda ise ağırlıklı olarak akıllı telefonların tercih edildiğini görüyoruz. Ancak enteresandır ki, podcast denildiğinde ABD akla gelse de, Güney Kore, İspanya, İsveç, Avusturalya gibi ülkelerin podcast dinleme oranlarında ABD’nin üstünde yer aldığına tanık oluyoruz. 

Podcast yayıncılığından para kazanmanın yolu nedir? 

Ülkemizde çok yaygın olmasa da birçok kişi podcasting’i başarılı bir şekilde işletmeleri ve kendileri için ek bir gelir kaynağı olarak kullanıyor. Sponsor alarak, markalardan reklam alarak, podcastler üzerinden marka elçiliği yaparak para kazanmak mümkün.

Markalar reklam anlamında podcast yayıncılarını da artık daireye eklemeli mi sizce? 

Dünyada hızla büyüyen mecralardan biri durumunda podcast yayıncılığı. TV, yazılı ve online medya, sosyal medya mecraları ve Youtube gibi video izleme platformları ile karşılaştırdığımızda pazar payının nispeten küçük olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak hedef kitlelere doğrudan ulaşan bir mecra olması itibariyle markalar podcast yayıncılarını da evrenlerine eklemeliler. Zamanı geldi diyebiliriz.

Daha çok hangi konularda hazırlanan podcast’lar daha ön planda?

Her ülkenin alışkanlıklarına, yaşam tarzlarına göre popüler podcast alanlarının değiştiğini görüyoruz. Ancak ağırlıklı olarak, ülkemizi de içine alarak ifade edersek, hobi, teknoloji, sağlık, güzellik, moda, yemek, eğitim, çocuk ve aile gibi alanların bir adım daha öne çıktıklarını söyleyebiliriz.

En iyi podcast uygulamaları hangileridir? Favori yayıncılarınız kimlerdir?

Her gün yeni bir podcast keşfediyorum, hepsini çok aktif dinleyemesem de ilk aklıma gelenler Girişimci Muhabbeti, Farfara Pazarlama, Girişimci Sözlüğü, Paraşütle Üretim Bandı, Farklı Kaydet ve Yollarda TV gibi yayınlar. Yabancı yayıncılardan ise Ted Talks Daily ve Startup Podcast’i beğeniyorum. Bende her hafta birisiyle online sohbet ettiğim ve kayıtlarını Youtube’a yüklediğim programımı yakında podcast olarak sunacağım, böylece bulunduğu ortamda görüntülü izleme şansı olmayanlar en azından dinleyebilir, böylece farklı bir kanaldan farklı kişilere ulaşabilirim.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here