Online pazarlama konusunda deneyimli olduğunu düşünen çoğu firma gibi sizler de Google’da Adwords reklamı veriyor, SEO, sosyal medya pazarlaması çalışmaları yapıyor, veriyi kazandıktan sonra da e-posta ile satışa dönüştürmeye çalışıyorsunuz. Tabii ki ne kadar Adwords yatırımı, o kadar görünüm, ne kadar görünüm, o kadar yeni üye.

Çoğu firma online, pazarlama uzmanı çalışanlarını veriyi kazandıktan sonra satışa dönüşümü arttırıcı faaliyetler (E-posta, SMS Pazarlaması) için de kullanıyor. Sürekli sosyal medyayı aktif tutmak zorunda olan, SEO çalışmasını da yürüten ekip, e-posta ve SMS gönderiminden de sorumlu oluyor.

Normalde online pazarlamasını otomatikleştirmemiş firmalarda süreç şöyle işliyor; yönetici kampanya kararı vererek pazarlama ekibine bildirir, pazarlama ekibi kampanyanın içeriğini belirler ve Bilgi İşlem departmanına verir. Bilgi İşlem ekibi kampanyanın e-posta ayağında HTML tasarımı yapıp pazarlama ekibine geri gönderir. Pazarlama ekibi doğru gün ve saat konusunda mutabık kaldıktan sonra kampanya gönderimini gerçekleştirir. Biraz daha bilinçli gönderim yapan firmalar da +1 gün olarak da hedef segmentin Bilgi İşlem tarafından veri tabanından çekilip pazarlamaya HTML ile birlikte gönderilmesini ekleyebiliriz. Bütün bunlar olurken bir gerçeği de göz ardı edemeyiz; Bilgi İşlem departmanı her zaman meşguldür! O zaman bir CRM sistemi varsa yukarıdaki senaryo, eğer yoksa artı yarım gün daha. Tabii bir de CRM departmanınız varsa her kampanya bir koordinasyon mucizesi haline gelir.

Peki, biz yukarıda ne yaptık? Ciromuzu arttırmaya çalıştık. Bunun için yapmış olduğumuz yatırım nedir? E-posta ve SMS maliyeti mi? Eğer sadece bunlar olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. 

Dolaylı maliyet 1: Öncelikle pazarlama ekibinizin görevi adından da anlaşılacağı gibi “pazarlamadır”.  Siz onlardan pazarlama fikirleri dışında e-posta ve SMS gönderimi yapmalarını istiyorsunuz. Hatta eminim sonuçlarını raporlamalarını da istiyorsunuzdur. Hâlbuki bu süre zarfında bu ekip, dâhiyane pazarlama fikirleri ile şirketinize muazzam faydalar katabilir. Sosyal medyada bilinirliğinizi daha çok arttırabilir, bir arkadaşı vesilesi ile büyük bir internet gazetesinde reklamınızın ucuza çıkmasını sağlayabilir.

Dolaylı maliyet 2: Bilgi İşlem ekibinizin görev tanımında CRM uzmanlığı ya da veri tabanı yönetimi olduğunu hiç sanmıyorum. Bırakın altyapınızı güçlü tutsunlar, güvenlik protokollerinizi denetlesinler, iyileştirmeler yapsınlar, operasyon yapınızı güçlendirecek, süreçleri hızlandıracak fikirler yaratsınlar. HTML ile zaman kaybetmesinler, liste çekmek gibi bir angaryalar ile uğraşmasınlar.

Dolaylı maliyet 3: Bütün bu işleyişten başarılı kampanyalar çıkmaz mı? Mutlaka çıkar. Peki, eşzamanlı kampanyalar, peki rutin kampanyalar? 85 TL sepet ortalamalı bir firmasınız ve bir müşteriniz sepette 700 TL’lik ürünü bırakıp gitti. Ne yapmayı planlıyorsunuz? Çağrı Merkezi ile aramayı mı? İnanılmaz bir maliyet! Verinin cımbızla çekilip yukarıdaki süreçten tekrar geçip e-posta veya SMS göndermek? Hiç sanmıyorum. 

İşlemsel, üyelik onay e-postası dışında yeni üyeye içinde fırsat barındıran bir e-posta göndereceksiniz. Her yeni üyede Bilgi İşlem departmanınız bu kişiyi pazarlamaya gönderecek, pazarlama uygun içeriği hazırlayıp manuel olarak üyenize mi gönderecek? Bunun da olacağını pek düşünmüyorum. Yukarıdaki sistem ile hızlı aksiyon alınması gereken stratejiler geliştirmeniz neredeyse imkânsız.

Şimdi düşünelim. Bilgi İşlem ekibiniz, verinin eş zamanlı aktarımı ve tetikleyiciler için tek seferlik bir entegrasyon ile uğraşsa, başka pazarlama süreçlerinin hemen hiç birinde rol almayıp kendi iş tanımına konsantre olsa, pazarlama ekibiniz sadece yaratıcılığını konuştursa, fikrin uygulamasını sistem onların yerine yapsa, sisteminiz kaybetmiş olduğunuz müşterilerinizi kendi kendine geri kazanmaya çalışsa, sepette ürün bırakana otomatik hatırlatma e-postası gönderse, açmayana SMS gönderse, günlük e-postalarınız tek seferlik programlansa, zamanı geldiğinde görsel ve fiyatları sitenizden RSS beslemesiyle veya API ile alsa, alışveriş yapanlara sisteminiz kendi kendine çapraz satış, üst satış uygulasa, HTML ile zaman kaybetmeyip istediğiniz tasarımı sistem üzerinden yaratabilse; yukarıdaki maliyetlerden ve zamandan muazzam tasarruf edip ekibinizi olabilecek en efektif şekilde kullanmış olmaz mısınız? Bana kalırsa üzerine düşünmeye değer.      

Bu yazı Emarsys Türkiye çalışanları tarafından yazılmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here