Şirketinizden ve sunduğunuz çözümlerden kısaca bahseder misiniz?

Me Consultancy, dijital uygulamalara ve platformlara doğru inanılmaz bir hızla evrilmenin yaşandığı günümüzde dijital pazarlama, dijital pazarlama danışmanlığı, dijital marka danışmanlığının yanı sıra dijital dönüşüm danışmanlığı, e-posta pazarlama, e-ticaret danışmanlığı alanlarında hizmet sunuyor. Etkinlik yönetimi özelinde E-Ticaret Sohbetleri, Kariyer Sohbetleri, KOBİ Sohbetleri, Pazarlama Sohbetleri gibi etkinlikleri de düzenleyen Me Consultancy, ayrıca Faydalı Eğitimler adlı web sayfasıyla onlarca eğitimin online sunulmasını da sağlıyor.

Dijital dönüşümün KOBİ’ler için önemi konusunda neler söylemek istersiniz?

Türkiye ekonomisinin itici gücü olan ve son dönem verilerine göre ülkemizde işletmelerin yüzde 99,77’sini oluşturan KOBİ’lerin dijital dönüşüm çağında ayakta kalmak için atmaları gereken adımlar bulunuyor. Bilgi, finans, insan, teknik altyapı gibi kaynaklarındaki yetersizlikler, dijital dünyanın ve yeni teknolojilerin karmaşık gelmesi ve güven eksikliği KOBİ’lerin dijitalleşirken karşılaştıkları başlıca temel sorunlar durumunda. 4. Sanayi Devrimi ile başlayan dijital dönüşümün sadece büyük firmaları etkilemeyecek. Dolayısıyla dijitalleşme KOBİ’ler için tercih değil zorunluluk olması gerekiyor. Tüm bu gelişmeleri dikkate aldığımızda, tam bir dijital dönüşüm yaşanabilmesi için KOBİ’lerin bu duruma hazırlıklı olmaları gerekiyor. KOBİ’ler, dönüşümün getireceği değişimlere hazır olduklarını düşündükleri anda buna girişmeli ve üst yönetimin %100 desteğini almalıdır. Bu çok ama çok önemli bir nokta… Dijital dönüşüm yalnızca teknolojik değişimlerin gerekliliğini ifade etmez. Her alanda yenilikçi davranabilme ve düşünebilme yeteneği de ister. Dijital dönüşüme ayak uydurmak isteyen KOBİ’ler öncelikle teknolojik altyapılarını oluşturmalı ve belirlenen dijital stratejiler ile kararlılıkla ilerlemelilerdir. 

Bu konuda KOBİ’ler yatırım yaparken nelere dikkat etmeliler? Düşük bütçeli bu şirketler, dijital dönüşüme yatırım yaparken nereden başlamalı?

KOBİ’ler, dönüşümün getireceği değişimlere hazır olduklarını düşündükleri anda buna girişmeli ve üst yönetimin %100 desteğini almalıdır. Dijital dönüşüme başlarken öncelikle dijital stratejiler belirlenmeli, buna uygun teknolojik altyapı oluşturulmalı, gereken bölümlerde iş yapış şekilleri sadeleştirilmeli ve güvenlik ile ilgili maksimum düzeyde önlemler alınmalıdır. Burada IK departmanlarına da fazlasıyla iş düşüyor. Bu dönüşüme ayak uydurabilecek kişilerin işe alınması ve mevcut kadronun eğitimlerle gereken seviyeye getirilmesi, öncelikli konular olmalı ve çalışanlara her türlü desteğin verilmelidir. Bu sürecin hemen bir günde olmayacağı unutulmamalı, bu anlamda yaşanan deneyimlerin paylaşılması ve herkesten belirli dönemlerde geri bildirimler alınmalıdır.

Düşük bütçeli şirketler dijital dönüşüm stratejilerini hayata geçirirken, oluşturacak stratejiye yön verecek ön çalışmaların yapılması; doğru verilerin toplanması, ortaya çıkan bu verilerin analiz edilmesi hayati önem taşıyor. Tüm bu unsurları göz ardı ederek ilerlemek, dijital dönüşümde yapılan hatalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Ulaşmak istediğiniz hedef kitleler, bu hedef kitlelere sunacağınız ürün ya da hizmetiniz özelinde işinize yarayacak tüm alt kırılımları masaya koymamız da oldukça önemli. Üçüncü adım ise içinde bulunduğunuz sektör, rakipler, hedef kitle analizi, ürün ya da hizmetin sunulacağı kanallar, mevcut ekonomik koşullar gibi denklemin tüm parçalarını iyi analiz etmeniz. Dördüncü adım, iş fikrini büyütürken mevcut bir pazarlama bütçesinin ayrılması, alanında uzman bir ekip ya da dijital dönüşüm uzmanıyla yol haritasının çizilmesi. Son adım ise yönetimin verdiği destek. Son madde oldukça önemli. Yönetimin desteğini arkanıza almak, bu uzun yolda varlıklarını hissetmek dijital dönüşüme ait atılan tüm adımlarda önem arz ediyor.   

Siber tehditlere karşı şirketler ve bireyler ne gibi önlemler almalılar?

Günümüzde sanal dünyada güvenlik duvarlarını oluşturmayan veya güvenlik için gerekli önemleri almayan bireyler ve şirketler siber saldırılara maruz kalıyorlar. Yaşanan bu siber saldırılar bireylerin ve şirketlerin maddi ve veri kaybına sebep oluyor. Her şeyden önce bilgisayar ve bilgi güvenliğine önem verilmesinin ve “bana bir şey olmaz” denilmemesi gerekiyor. Anti-virüs yazılımı kullanılması, verileri yedeklenmesi, güvenlik duvarı edinilmesi, özgün parolalar oluşturulması, indirilen dosyalara dikkat edilmesi ve kimden geldiğin bilinmeyen e-postaları açılmaması, siber güvenlik özelinde hem şirketler hem de kullanıcılar açısından önem taşıyan başlıca noktalar durumunda.

Dijital teknolojilerde son trendler neler? Kısa süreli video içerikleri, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik gibi kavramlar hayatı nasıl etkiliyor? 

Günümüzde fiziksel ile dijital deneyimleri harmanlayarak tüketiciye en doğru yoldan ve ölçümlenebilir şekilde ulaşılmasını sağlayacak uygulamalar, birçok alanda hizmet vermeye başlayan makineler ve yazılımlar, diğer bir deyişle yapay zeka, cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak, sanal nesnelerin gerçek görüntülerin üzerine bindirilmesi olarak tanımlayabileceğimiz artırılmış gerçeklik, yapay zeka formlarının hayatlarımıza girmesi şeklinde tanımlayabileceğimiz chatbotslar ile bitcoin ve altcoin gibi sanal paralardan bahsediyoruz. Dijital dönüşüm sadece teknolojik değişimler yapmak anlamına gelmiyor, aynı zamanda her alanda yenilikçi olabilmek anlamına geliyor. 

2019 yılı ve sonrasında baktığımızda, içeride çalışanların olmadığı, QR code ile ürünlerin okutularak ödeme yapılabildiği ve işlemlerin çok daha hızlı yapıldığı çalışansız dükkanlar, tüketicilerin firma tarafından yayınlanan video üzerinden beğendiği ürünü sanki web sayfasındaymış gibi seçip sepete atarak alışverişini tamamlayabildiği Shoppable Video’lar, Walmart’ın uygulamaya başladığı ve müşterilerinin mutlu olup olmadığını gözlemleyerek müşteri deneyimlerini iyileştirmeyi amaçladığı Yüz Tanıma Sistemleri (Facial Recognition Camera), eskisinden daha kolay kullanımı olan ve her cihazdan rahatlıkla okunabilen kodlar yani QR Kodlar, kelime ile aramanın daha da gelişmiş hali olan “görselle arama” gibi birçok yenilik başta perakende, e-ticaret, hızlı tüketim, tekstil, turizm, sigortacılık gibi alanları etkileyecek.

Farklı kuşakların dijital teknolojileri kullanımı, bu teknolojilere adaptasyonu ile ilgili neler söylemek istersiniz? 

Günümüz nesiller X, Y ve Z kuşağı olarak kategorize ediliyor. Z kuşağının ardından gelecek olan ve hem sosyal yaşamı hem de ekonomiyi etkileyecek yeni kuşak yani “Alfa Kuşağı”nı konuşuyoruz artık. Dijital dönüşümün etkilerini en fazla bu kuşakta göreceğiz. 2013 ile 2030 yılları arasında doğanlardan oluşacak bu kuşak en teknoloji odaklı jenerasyon olacak. Alfa’lar diğer nesillerden daha genç yaşlarda teknolojiyle etkileşime girecekler. Bilgiye erişme gücü açısından diğer kuşaklara göre daha şanslı olan bu kuşak, sahip oldukları ve hayatlarına entegre ettikleri tüm teknolojileri kişiselleştirebilme yeteneğine de sahip olacak. Diğer nesillere göre daha az konuşacaklar, etraflarındaki diğer bireylerle sohbetleri oldukça kısıtlı olacak ve gerekmedikçe fiziksel buluşmalardan kaçınacaklar.

Eklemek istedikleriniz var mı?

Özetlemek ve tekrarlamak gerekirse, KOBİ’ler özelinde tam bir dijital dönüşüm yaşanabilmesi için şirketlerin bu duruma hazırlıklı olmaları gerekiyor. Şirketler, dönüşümün getireceği değişimlere hazır olduklarını düşündükleri anda buna girişmeli ve üst yönetimin %100 desteğini almalıdır. Bu çok önemli bir nokta…  Dijital dönüşüm yalnızca teknolojik değişimlerin gerekliliğini ifade etmez. Her alanda yenilikçi davranabilme ve düşünebilme yeteneği de ister. Dijital dönüşüme ayak uydurmak isteyen şirketler öncelikle teknolojik altyapılarını oluşturmalı ve belirlenen dijital stratejiler ile kararlılıkla ilerlemeliler. KOBİ’lerin geleceğin iş hayatına ayak uydurmasının temeli bu aslında.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here