Kasım Ayı Neden Çok Önemli?

0
152

Sevgili Dostlar,

İşimiz gereği e-ticaret, pazarlama, dijital dönüşüm başta olmak üzere iş hayatı ile alakalı güncel konuları takip edip, raporları okuyup yorumlamaya, gittiğimiz şehirlerde olabildiğince insanla tanışıp onların deneyimlerini dinlemeyeve bunları insanlara aktarmaya çalışıyoruz.

İçinde bulunduğumuz dönem belki sizin için çok birşey ifade etmeyebilir ama mal üreten, ürün satan, kargo yapan, ödemesini alan, e-faturasını kesen yüzbinlerce kişi için hayati önem taşıyor çünkü e-ticaretin en yoğun olduğu Kasım ayına girmiş bulunmaktayız.

Bu sektörün içinde olmayanlar için bu dönem indirimlerin yapıldığı, insanların fırsatlardan faydalandığı bir aymış gibi algılanıyor ama satışlarının neredeyse %30 hatta %40’ını bu otuz günde yapanfirmaların çokça olduğunu bildiğimden cidden Türkiye ekonomisi için çok değerli bir dönem olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Eskiden sektörle bu kadar iç içe değilken Black Friday kampanyalarının bir ay bilemediniz iki ay öncesinden tasarlandığını düşünüyordum ama çoğu büyük markanın bir önceki seneden planlamalara başladığını duyunca çok şaşırmıştım. Önceleri anlamadım ama rakamlar o kadar yüksek olunca bütçelerin ona göre yapıldığını öğrendim. Atıyorum, x firma senelik 100 birim gelir hedefi koyduysa bunun %30’u da bu dönemden geleceksekargo maliyeti, pazarlama işlemleri, ödemesi etmesi hep bu döneme bütçeleniyor.

Bu dönemi kim sevmez, herkes kazanıyor diyenleriniz olabilir ama ilginç bir şey var ki Kasım ayındaki bu indirim furyasından çok hoşnut olmayan ve sayısı hiç de az olmayan e-ticaret yöneticileri de var. Satış geliyor gelmesine ama bütün senenin yoğunluğu tek bir aya girince her şey şaşıyor diyorlar, ne yediğimiz belli ne eve gidiş saatimiz belli, hatta bazen eve gitmeyip ofiste sabahladığımız dönemlerbile oluyor diyorlar.

Aslında en büyük stres sistemin doğru çalışması, siz indirime girecek ürünleri seçip doğru fiyatlama yapıyorsunuz, reklam veriyorsunuz, web sayfasına trafik sağlıyorsunuz ama sistem gelen trafiği kaldıramayıp çökerse işte o zaman çarşı karışıyor. Çoğu zaman ne düşündüklerini anlayamadığım, poker surat olarak adlandırdığım, şirketlerin görünmez kahramanları olan IT departmanlarındaki çalışanlar bile o dönemde sakinliklerini çok koruyamayabiliyor.

İstanbul ve Ankara’da düzenlediğimiz E-Ticaret Sohbetlerinde gelen katılımcılarımıza bu dönemde fiyatların gerçekten düştüğüne inanıp inanmadıklarını, önceki yıllarda bu dönemde hiç alışveriş yapıp yapmadıklarını ve bu seneki alışveriş durumunu sorduk.

İnsanların %58’i indirim olduğuna inanmıyor, %65’i zamanında alışveriş yapmış, %42’si ise gene alışveriş yapacağını belirtti. %28’lik kesim ise alışveriş yapma konusunda hala kararını vermemiş. Markalar ile yaptığımız sohbetlerde ise beklentiler oldukça yüksek, çoğu firma yetkilisi bu sene ve geçen seneki aynı dönemi baz aldığında 3 haneli büyüme beklediğini belirtti.

Aralık ayının ilk haftasında rakamlar açıklandığında göreceğiz, inşallah herkes için çok güzel bir dönem olur, fiyat pahalılığından dolayı istediği ürünü alamayan tüketici istediğini alır, elinde kalan ürünleri satamayan üretici firmalar da ellerindeki malları satarlar.

Bu arada geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı 2023 yılının ilk 6 ayına ilişkin e-ticaret verilerini paylaştı. Geçen senenin ilk 6 ayına göre cirolar %110, sipariş sayıları ise %20 artmış. Sadece ciro artışı olsa bunu enflasyon ile açıklayabilirdik ama siparişlerin de artması burada canlılık olduğunu gösteriyor. Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketindendolayı neredeyse iki ay boyunca keyfi alışveriş yapılmamasına ve seçimlerden dolayı insanların harcamalarında daha dikkatli olmasına rağmen rakamların artması dikkat çekici.

En fazla alışverişin yapıldığı gün genelde hep cuma veya pazartesi oluyordu. Cuma olunca hafta sonu sevinci, pazartesi olunca haftanın ilk gün sendromundan dolayı alışverişler artıyor diyorduk ama salı günü için ne diyeceğimizi bilemedim.

Kapıda ödeme oranı genelde hep %3 civarında olurdu ama bu sene ne olduysa bu oran %5’lere gelmiş. Bu rakamın bu kadar yükselmesini ben kredi kart limitlerinin dolmasına bağlıyorum, aklıma başka bir şey gelmedi. Geçen sene 152 TL, bir önceki sene ise 99 TL olan ortalama sepet tutarı ise 255 TL seviyelerine gelmiş, yakında bu rakam da 500 TL olursa şaşırmam.

7 Kasım Salı akşamı e-ticaretle alakalı bu sene yaşanan birçok konuyu konuşacağımız E-Ticaret Sohbetlerinde Evidea’dan Ufuk Parlak, Kahve Dünyası’ndan Burak Bezgin ve United Colors of Benetton’dan Erdem Aklan bizlerle olacak. İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan KWORKS’de yapacağımız bu ücretsiz etkinliğimize hala kayıt olmadıysanız buraya tıklamanız yeterli. Etkinlik finalinde yapılacak yarışmada indirim çekleri, kitaplar, herkese Zipcar’dan 400 TL değerinde indirim koduverilecek, sakın kaçırmayın.

Haftanın gelişmelerine bakarsak;

  • Netflix, Türkiye’deki kreatif sektörün geleceğini şekillendirecek gençler yetiştirmek üzere yeni bir atölye çalışması başlattı. İlk kez gerçekleştirilen Netflix Kısa Dizi Yazım Atölyesinin kontenjanı tümüyle deprem bölgesindeki üniversitelerde okuyan öğrencilere ayrıldı.
  • Avustralya Futbol Federasyonu, Dünya Kupası’nın adaylık sürecinden son anda çekildiğini açıkladı. Bunun üzerine aday bildirim süresinin dolmasının ardından tek ülke olarak Suudi Arabistankaldı.
  • Tinder’a çöpçatanlık özelliği geliyor. Tinder’ın amacı insanların karşılıklı olarak birbirlerini beğenmeleri durumunda görüşmelerini sağlamak. Bu özellik sayesinde diğer insanlara bence bir görüşün gibisinden tavsiyeler verebilecek.
  • Hepimiz gündelik hayatta bir şarkıya fazla takılıp saatlerce onu mırıldanıyoruz. Daha sonrasındaysa bu şarkının adını unutup “acaba adı neydi” diyor, bu tarz durumlarda Shazam gibi uygulamalara yöneliyoruz. Ancak artık bu özellik YouTube’da da yer alacak.
  • Doğuş Otomotiv, elektrikli araç şarj istasyonları için EPDK’den lisans aldı. Şirket, D-Charge markasıyla önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye’nin dört bir yanında istasyonlar kuracak.
  • Apple, kayıp eşyaların bulunması için tanıttığı AirTag cihazı yüzünden dava edildi. İddiaya göre AirTag kullanan birkaç kişi, insanları taciz ettikleri gerekçesiyle şikayette bulundu.
  • Uber, Türkiye’deki kullanımına dair bazı verileri açıkladı. Özellikle yaz aylarının bazı alındığı verilere göre Türkiye’de yazın 158 farklı ülkenin vatandaşları Uber Taksi’yi tercih etti.

Haftanın Etkinliklerine Bakarsak;

  • 7 Kasım Salı günü her zamanki gibi KWORKS’de fiziki olarak yaptığımız E-Ticaret Sohbetlerinde bu sene neler olup neler bittiğini birbirinden değerli üç konuğumuzla konuşacağız, detaylar ve kayıt için buraya bakabilirsiniz.
  • 8 Kasım Çarşamba günü ise yüzlerce pazaryerine sizi entegre eden Channel Engine ve fulfillment denince akla ilk gelen firmalardan birisi olan fiCommerce ile İngilizce yapacağımız canlı yayında Avrupa’daki pazaryerlerinde başarılı olmak için yapılması gerekenler ve lojistik çözümleri hakkında konuşacağız, buradan yerinizi ayırtabilirsiniz.
  • 10 Kasım Cuma günü ise Pazarlama Sohbetlerinde sevgili Hüseyin Öğüt ile 2024 senesine yönelik e-ticaret trendleri hakkında konuşacağız, kayıt için burayatıklayabilirsiniz.

Bütün online/fiziki etkinliklerimizi Faydalı Sohbetler sayfamızdan görebilir, eski yayınlarımıza YouTube kanalımızdanbakabilirsiniz.

Güzel bir hafta olması dileğiyle

Sevgiler

Murat Erdör

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here