Murat Erdör

Etkili E-Posta Pazarlama İçin Segmentasyon

E-posta, e-ticaretle satış yapan firmaların müşterileriyle bağlantı halinde kalmak için bir kullandıkları en önemli iletişim kanallarından biri haline gelmeye başladı.  E-posta pazarlamayı diğer pazarlama kanallarından ayıran en önemli nokta çok daha az maliyet yaratarak, çok daha yüksek etkili bir geri dönüş sağlamanızdır. Bu da doğru kişiye doğru mesajı göndererek gerçekleştirilir.

Bu noktada müşteriyi iyi tanımak ve müşteri gruplarını (segment) düzgün bir şekilde oluşturabilmek büyük önem taşıyor. Doğru bir e-posta pazarlama yazılımı ile müşterinizin web sayfanız üzerindeki aktivitelerini (tıklama, satın alma, görüntüleme) takip edebilir, bunları daha önceden satın aldıkları ürünlerle ve yaptıkları toplam harcama tutarlarıyla ilişkilendirebilir, müşterilerinizin e-postalarını en çok açma eğilimleri olan saatleri takip ederek etkili e-posta kampanyaları yapabilirsiniz.

Artık veritabanınıza bir şekilde kaydolmuş tüm üyelere aynı e-posta kampanyasını gönderip, “nasıl olsa satış gelir” diye ümit etme modeli tarihin tozlu raflarına kalkıyor.  Bu noktada, açılma oranlarınızı ve geri dönüşümü arttırabilecek, maliyeti düşürebilecek bir kaç önemli konuya değinmekte fayda var.

Özetlersek, üyelerinizi, cinsiyetlerine, yaşlarına, şehirlerine/ülkelerine, sizden herhangi bir ürün satın almış olup olmamalarına, ürün bilgisi bazında geçmiş satın almalarına, harcama tutarlarına, satın alma sıklıklarına, en son satın alma tarihlerine, yolladığınız e-postalara olan davranışlarına (e-postayı açma ve tıklama gibi) göre farklı gruplara ayırıp, iş modelinize göre farklı müşteri grupları (segmentler) oluşturabilir ve farklı kampanyalar yollayabilirsiniz. 

Unutmayın ki her segmentasyon kriteri, her firma için uygun olmayabilir, siz kendi ürün gamınıza ve iş modelinize gore segmentlerinizi oluşturabilirsiniz. 

Bu yazı Emarsys Türkiye çalışanları tarafından yazılmıştır.

Exit mobile version