Murat Erdör

E-posta Pazarlamada Segmentasyon

Bir lokanta menüsünde neden onlarca farklı yemek vardır? Ya da bir mağazada neden bir sürü değişik renkte kıyafet bulunur? Cevabı çok basit; damak tadımız farklı, sevdiğimiz renk farklı, kazandığımız para farklı,  zevklerimiz farklı, aileden gördüklerimiz farklı, yaşadığımız yer farklı, kısacası herkes birbirinden farklı. Peki bu kadar çok farklılığın olduğu bir dünyada markalar tüketiciye e-posta ile nasıl ürün satacak? 

Zevkler ve renklerin değişkenlik gösterdiği tüketim dünyasında her tüketicinin alım yapmasını sağlamak imkansız ama kişiye özel mesajlar göndererek insanların ilgilerini çekmek ve alışverişe yönlendirmek hiç de zor değil. Elinizdeki müşteri datasını farklı segmentlere ayırıp herkese farklı mesajlar gönderirseniz açılma ve tıklanma oranlarının arttığını göreceksiniz. Segmentasyon konusu konuşulduğunda genelde insanlarda sadece cinsiyet ve yaş kavramlarını bilmek gibi yanlış bir bilgi olduğunu gözlemliyoruz halbuki onlarca farklı segmentasyon yapma şansınız var, yeter ki elinizde güncel data olsun. Aşağıda size farklı segment örnekleri vererek sizlere fikir vermek istiyorum.

Özetlersek segmente edeceğiniz data sayınız ne kadar çok ise o kadar farklı kombinasyonlar yaratıp bu kişilere farklı mesajlar gönderebilir ve gelirlerinizi artırabilirsiniz. Yukarıda verdiğim örnekleri daha da zenginleştirip daha güzel sonuçlar alacağınız kampanyalar tasarlayabilirsiniz. Eğer müşteri datanızda çok fazla bilgi yoksa ufak bir hediye karşılığında müşterilerinize e-posta atıp eksik alanları doldurmalarını isteyebilirsiniz. Kurguları en başta hazırlayıp e-postaları otomatik olarak göndermeye başladığınızda zamandan da inanılmaz derecede tasarruf edecek diğer pazarlama çalışmalarına zaman ayırabileceksiniz.  

Bu yazı parasut.com sayfasında yer almıştır.

Exit mobile version