Murat Erdör

E-posta Pazarlamada Dikkat Edilmesi Gereken 8 Madde

E-bülten almak için kayıt yaptırmış kullanıcılara basit bir “kaydınız yapılmıştır” e-postası yerine “hoşgeldiniz” e-posta gönderimi yapılarak, kullanıcının hangi konularla ilgili e-posta alacağının belirtilmesi faydalı  olacaktır. Böylelikle kullanıcının, e-posta içerisindeki linklerin tıklanma oranlarına göre, en çok tıklanan kategoriye göre bir sonraki e-bülten gönderimi hakkında fikir sahibi olunur ve  kişiye özel e-posta gönderimi sağlanılabilir.

Yukardaki başlıkta bahsettiğim gibi, kişiye özel e-posta göndermek, e-posta pazarlama için önemli bir konudur.E-posta gönderimi yapılan kişi listesini , daha önce aldıkları e-postaların davranış biçimlerine ve kriterlerine göre segmentlere ayrılması bir sonraki e-posta gönderimi yapılacak olan listelere faydalı bir fikir olacaktır. Bunun amacı, listeniz de bulunan her kişiye aynı içerikli e-posta gönderilmesi yerine, ilgili e-postanın ilgili kişilere gönderilmesi sağlanmaktadır.

Farklı içerik veya başlıklarda e-posta yaratıp  küçük ölçeklerdeki  listelere gönderilmesi sonucunda  açılma & tıklanma oranlarına göre hangi e-postanın büyük ölçekte ki listeye gönderileceği hakkında fikir sahibi edinilebilir.

Bu tarz e-postalar genellikle gelen kutusu dolu veya e-postanızı açmamış olan  kullanıcılar için gönderilen bildirim (hatırlatma) e-postalarıdır. Uzun zaman zarfında göndermiş e-postalarınıza tepki vermeyen kullanıcı kitlesine, “indirim kuponu” gibi e-postalar gönderilerek alışveriş yapmaları sağlanmalıdır. Eğer kullanıcı internet sitesi üzerinden alışveriş yapıyor ve ürünlerini satın almadan sepette bıraktılar ise, belli bir süre sonra bu kullanıcıya sepette bıraktığı ürünler için hatırlatma e-postası gönderilerek, alışverişin kaldığı yerden devam edilmesi sağlanır. 

Müşterilerinizi sürekli alışveriş yapacak şekilde konumlandırmanız birinci amacınız olmalıdır. Müşterileriniz alışveriş yaptığı sürece ve maillerinizi almaya devam ettiği sürece onlarla  ilişkiniz devam etmelidir. Bunu sağlamak için, müşterilerinize özel günlerde fırsat veya indirim kuponları göndermek onları geri kazanmanızı sağlayacaktır.

Günümüz de pek çok sosyal medya alanı (Facebook, Twitter, Linkedin vb…) mevcuttur. E-posta pazarlama da bu platformları kullanmak da büyük fayda sağlayacaktır. E – bülteninizin tüm içeriği yerine önemli kısımlarını paylaşmak, müşterilerinizin ilgisini çektiğini bölümleri paylaşmalarını sağlayabilir. Bu paylaşım ne kadar fazla olursa, web sayfasında ki trafik de o kadar fazla olacaktır.

E-posta pazarlama için, açılma ve tıklanma oranı, veri tabanının büyüklüğünden ziyade aktif verinin olmasına bağlıdır. Aktif data, örneğin kullanıcının son altı ay içerisinde gönderilmiş bir e – postayı açmış veya içeriğinde herhangi bir linki tıklamış koşulunu sağlıyor olması gibidir. Aktif olmayan data’ya gönderim yapıldığı zaman, örneğin en son üç yıl önceki bir e-posta’yı açmış veya tıklamış olan kullanıcının e-posta hesabı zaman aşımına uğrayacağı için, şu an dondurulmuş bir hesap olacaktır. Ve siz bu hesaba e-posta gönderdiğiniz zaman, daha önce aktif olan ama şimdi pasif olan bu adrese gönderim gerçekleşmeyecektir. Bu durum ISP’ler tarafından tespit edilip, aktif olmayan bir e-posta adresine gönderim yapılmasından dolayı, e-postalarınız spam olarak belirlenir ve bu da e-postaların gönderildiği ip’lerin ISP’ler tarafından engellenmesine neden olur.

Göndermiş olduğunuz e-postanın gelen kutusunda görüneceği ilk iki şey, e-posta’yı gönderen yani siz ve e-postanın konu başlığı olacaktır. Kullanıcıların gönderdiğiniz e-postalarınızı mobil cihazlardan da okuyacağını düşünürsek, karakter sayısının az olması mobil cihazınızın ekranında konu metni kesilmeden tam görünür ve bu da alıcı tarafından kolay anlaşılır ve e-posta’nın açılmasına yardımcı olur.

Bu yazı Emarsys Türkiye çalışanları tarafından yazılmıştır.

Exit mobile version