Dedicated Server Nedir?

Sunucular; bünyelerinde barındırdıkları verilere, kullanıcıların ulaşmasını sağlayan, bilgi teknolojilerinin ve internet servis sağlayıcılarının temelini oluşturan alt yapı bileşenlerindendir. Bu sunucular, aslına bakılırsa günümüzde hemen herkesin kullandığı kişisel bilgisayarlar ile aynı işlevi gösterirler. Ancak daha özel donanımsal ve yazılımsal özellikleri bulunmaktadır. Bu sunucular arasında dedicated sunucular da bulunmaktadır.

Dedicated Server ya da Türkçe karşılığı olan “Adanmış Sunucu” paylaşımsız bir sunucu çeşididir. Yani diğer sunuculardan farklı olarak donanımsal ve yazılımsal tüm kaynaklar, tek bir kişi ya da şirkete aittir. Sunucu kiralama sürecinde dedicated server tercih edildiğinde sunucunun disk, ram, işlemci ve bant genişliği gibi kaynakların tümü sadece sunucuyu kiralayan kişiye aittir.

Dedicated sunucuların diğer sunuculara göre belli üstünlükleri bulunmaktadır. Bu üstünlüklerin başında siteye sunucu kapasitesinin zorlanmamasıdır. Çünkü bir web sitesi paylaşımlı bir sunucuda barındırıldığında siteye gelen trafik arttıkça, size ayrılan kaynaklar üzerindeki yük de artış gösterir. Bu durum paylaşımlı sunucuyu zorlar ve hem kendi web sitenizin hem de aynı sunucuyu paylaştığınız web siteleri yavaşlar, çalışamaz duruma dahi gelebilir. Bunun yanında sizin web siteniz trafik almıyor olsa bile diğer sitelerin trafiği sizi etkileyebilir. Bu nedenle sunucu kiralama yaparken, tüm kaynakların size ayrıldığı dedicated sunucuları seçmenizde fayda bulunmaktadır.

Dedicated Server Türleri

Paylaşımsız sunucu olarak da bilinen dedicated server’ın birçok türü bulunmaktadır. Bu türleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Yüksek Performanslı Dedicated Server: Bu paylaşımsız sunucu türü, başlangıç seviye sunucuların yetersiz kaldığı, yüksek trafiğe sahip web siteleri için uygundur.
  • Başlangıç Seviye Dedicated Server: Web sitelerinin trafiğinin ve kaynak ihtiyaçlarının arttığı durumlarda kullanılabilir.
  • Badwidth Dedicated Server: Canlı yayınların gerçekleştirildiği ya da mp3, video gibi dosyaların barındırıldığı web siteleri için uygundur.
  • E-Mail Dedicated Server: Bu paylaşımsız sunucu çeşidi, gönderici ve alıcı tarafından iletilen e-postaların ulaştırılması için uygun sunuculardır.

Web siteniz için tam bir sunucuya ihtiyacınız varsa, tüm kaynakların sizin için tahsis edildiği dedicated server kiralamayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede donanımsal ve yazılımsal kaynak bağımsızlığı ve yüksek performans elde edebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here