2020 yılında bir anda gündemimize oturan ve hayatımızı, yaşantımızı tamamıyla değiştiren virüsü için farklı firmalar tarafından geliştirilen ve yüksek etkiye sahip olduğu ifade edilen aşılar için herkesin görüşleri çok değişkenlik gösteriyor. Son zamanlarda gündemde yer alan ve farklı düşüncelere sahip kişilerin basın yayın organlarında görüşlerini ifade ederek halkı aşı konusunda bilgilendirmesi dikkat çekiyor. Bu noktada kişiler en çok aşı sonrası normal hayata dönüşün hemen gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini merak ediyor. Biz de bu hafta bu konuyu ele aldık ve katılımcılarımıza; Aşı sonrası hayatın hemen normale döneceğini düşünüyor musunuz? Diye sorduk. Anketimizin sonucunda %11 evet, %89 hayır yanıtını aldık.
Peki aşının bize sağladığı faydalar ve etkileri neler gelin birlikte inceleyelim.
İnsana Zararlı Bileşen İçermiyor
Antikor üretimi sağlayan maddeleri içeren aşılar etkili ve güvenli olan bileşenden oluşur. Zararlı bileşenlerin yer almadığı aşı etkiyi artıracak özel bileşenler kullanılarak üretilir. Aşıda yer alması gereken bileşenlerin oranı da etkinliğine göre saptanır.
Güvenlik ve Etkinliği Takip Ediliyor
Gelişim sürecinden doz uygulamalarına kadar her aşamada birden fazla teste tabi tutulan aşının güvenlik ve etkinliğinin takibi sağlanır. Tapılan tüm testlerle aşının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiye sebep olup olmayacağı ortaya konur. Test sonucunda aşının zararsız olduğunda emin olununca uygulanmaya başlanır.
Salgın ile mücadelede aşının etkisi yadsınamaz. Eskiye dönüş için de oldukça etkili olacağı kesindir. Fakat tamamıyla salgının hayatımızdan çıkması zaman alabilir. Bu sürenin ne kadar olacağı aşılama oranıyla da yakından ilgili olacaktır. Aşılama oranın artmasıyla bağışıklık kazanmış olan kişilerin sayısı da artacağından dolayı vakalarda önemli oranda düşüş bekleniyor. Bu düşüş gerçekleştiğinde normal hayata dönmenin daha kolay olacağı ön görülüyor.
Aşının bize sunduklarına ve etkilerine değindik. Bunları göz önüne alarak şimdi aşı sonrası hayatın normale dönüp dönmeyeceği konusunda neler düşünüyorsunuz? Yeterli aşılama oranına ulaşıldığında vakalar azalıp normal hayata geçiş hızlanabilir mi?