Yemekguru’dan Mert Selvili ve Ümit Ünker ile Röportaj

0
1043

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Özyeğin Üniversitesi Girişimcilik Yüksek Lisansı bölümünde Master yapan Ümit ÜNKER ve Mert SELVİLİ gerek üniversite yaşamlarında gerekse profesyonel yaşamlarında birçok projenin hayata geçirilmesinde anahtar kişi olarak çeşitli görevler üstlenmiş, geçmişte girişimci olarak istihdam yaratmış vizyoner iki genç. Şirket kurma ve yönetmenin yanında Ümit ÜNKER aynı zamanda Türkiye’nin en büyük GSM operatöründe Türkiye Satış Müdürü olarak 350 Kişilik Satış ekibi yönetmiştir. Şuanda yine önemli bir ISP’de profesyonel kariyerine devam etmektedir. Mert SELVİLİ şuan 5 kıtada, 25 ülkeye teknoloji ihraç eden bir teknoloji firmasının pazarlama sorumlusu olarak görev yapmaktadır.

Ümit ÜNKER ve Mert SELVİLİ yeni ve yenilikçi bir fikir olarak gördükleri YemekGuru.com e-girişimini hayata geçirmiş ve bu projeleri ile pazarın yeni oyuncuları olmak için kolları sıvamışlardır.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Yemek Guru, insanların ellerinde o an için mevcut olan malzemelere en uygun yemek tarifini oluşturur. Web sitesine elinizdeki malzemeleri girersiniz ve tek bir tuşa basarak elinizdeki malzemelere özel BAY GURU size leziz ve muhteşem bir tarif çıkarır. Herhangi bir malzeme almak zorunda kalmadan o an sizin için sistem en uygun yemek tariflerini oluşturur.

Türk ve Dünya Mutfakları, Diyet yemekleri seçeneklerinden hangisini seçerseniz size o tarifi çıkaracaktır. Eğer BAY GURU seçtiğiniz dünya mutfağında elinizdeki malzemelerle yapılabilecek bir tarif bulamazsa, size en uygun diğer tarif modellerini çıkarır.

Yemek Guru insanların kısıtlı zamanlarında onlara kısa sürede yapabilecekleri pratik yemek tarifleri sunar. Örneğin evdesiniz ve kız arkadaşınız size misafirliğe gelecek dışarı çıkmak yada ekstra malzeme almak istemiyorsunuz. Hazır yemeklere karnınız tok.

Tek bir tuşla www.yemekguru.com web sitesine ister cep telefonunuzdan, ister bilgisayarınızdan girerek elinizde o an ne varsa siteye girip hemen yemek tarifinizi alabilirsiniz. İstediğiniz yemek tarifi için saatlerce yemek tarifi sitelerinde dolaşmak zorunda kalmazsınız, denenmemiş yemek tariflerinin ya da yanlış yazılmış ölçülerin mağduru olmazsınız. Bay Guru bu konuda size eşsiz bir deneyim sunar, ayrıca yemek guru’da kendi profilinizi oluşturabilir, tariflerinizi ekleyebilirsiniz.

Çok yakında Yemek Guru size interaktif mutfak deneyimi de yaşatmaya başlayacak. Ayrıca yaptığınız yemekleri paylaştığınızda 10 Guru Puan kazanacak ve 1000 Guru Puan topladığınızda Haftanın Guru’su seçilebilecek, günlük hayatınızda kullanabileceğiniz süpriz hediyelere ulaşabileceksiniz.

Yemek Guru sadece bir yemek tarif sitesi değil, kullanıcıları ile duygusal bir bağ kurabilen ve kişiselleştirilebilen interaktif bir yemek platformu olmayı hedefliyor.

Online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?

YemekGuru.com tam olarak bir online ticaret değil aslında asıl önceliği bir ticaret yapısından ziyade sosyal ve teknolojik çözümler üreten bir platform olmak. Elbette kendine özel ve stratejik gelir modelleri var ancak bu modeller bir al – sat yapısından ziyade kullanıcı davranışlarına endekslenmiş modüllerden oluşuyor.

Sunduğunuz hizmet veya ürünü online mecrada satmanın fiziki ortamda satmaya göre ne avantajları var?

Elindeki malzemeye göre yemek tarifi oluşturma ve sosyal ağ oluşturmanın fiziki alanda sınırlı sayıda insana ulaşarak yapılabileceğini gördük. Ancak günümüz teknolojisi ve yakın geleceğin en etkili teknolojisi olan internet ortamında yayılım hızı ve dokunduğunuz insan sayısı fiziki ortama oranla çok daha fazla. Tüm bunların yanında 3. yılın sonunda Türkiye’nin önemli noktalarında özel Yemek Guru noktaları da görüyor olacağız.

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

YemekGuru.com Girişimcilik Yüksek Lisansı dersinde ortaya çıkardığımız bir fikir ardından işin sahibi Ümit ÜNKER ve Mert SELVİLİ olarak Beta sürümünün tüm aşamalarını birebir kendimiz tasarladık ve hayata geçirdik.

Online mecrada iş yapmanın zorlukları sizce nelerdir?

Online mecrada gelir modeli yaratmak sanıldığı kadar kolay değil, bir model kağıt üzerinde çalışıyor gözükebilir hatta test aşamasında da işler gözüküyor olabilir. Ancak gerçek pazarda tüm bunları kontrol ve koordine etmek zorlu bir süreç. Güvenilirlik yaratmanız gerekir tüm bu süreçlerde sizi kişi yada kişiler bilinirliliğiniz, web sayfanızın tasarımı ve müşteri memnuniyetinizle ölçümlüyor olacaklar. Buda bitmek bilmeyen kalite istikrarı zorunluluğu getiriyor size.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

Stratejik Pazarlama planlarımız kısa – orta ve uzun vadeli olarak tasarlandı. Ancak, elbette bizde SEO çalışmalarına ciddi önem veriyoruz, okunurluğu yüksek Blog’larda yer almaya çalışıyoruz. Davet edildiğimiz programlarda YemekGuru.com hakkında konuşmalar yapıyoruz. Ümit ÜNKER’in Eğitimci ve Tiyatro Sanatçısı şapkalarından da yararlanıyoruz buralarda Yemek Guru’dan bahsediyor ve Yemek Guru’nun sponsorluk çalışmalarını yürütüyoruz. Sosyal medya danışmanımız Facebook, Twitter, Linkedin gibi sosyal ağlarda Yemek Guru adına çalışmalar yürütüyor.

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

Türkiye gerek gelişen genç nüfusu gerekse teknolojiye olan hızlı adaptasyonu nedeniyle çok geniş bir Pazar. Hedef kitlemiz olan 18 – 45 yaş arasındaki kişilerin tamamı online mecrada en az 1 defa alışveriş yapan kişiler. Nüfusun gençliğini ve alttan gelen yeni nesilin bir öncekilerine göre daha fazla internet kullanıcısı olması nedeniyle Türkiye kesinlikle ümit vaad eden bir yer. Özellikle bizim faaliyet göstereceğimiz Yemek Sektörü ve bu sektörün online oyuncuları çok başarılı sonuçlara kısa sürelerde ulaştılar. Biz yapacağımız bu model ile kimseye rakip olmayı planlamıyoruz aksine alternatif olacak yeni teknolojiler ve fikirler üretiyoruz. Ana hedefimiz insanın yaratılışı gereği Yemek Yemek zorunda olmasından dolayı sürekli potansiyel olan yemek konusunu zamandan tasarruf ettirerek zevkli ve interaktif bir hale taşımak.

Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

İster online iş modeli yaratılsın, ister fiziki ne olursa olsun mutlaka iş fikrinizin çalışıp çalışmayacağını kağıt üzerinde ilk testini yapmalısınız. Sonra İş Modelinizi, Gelir Modelinizi, Pazarlama Modelinizi v.b. stratejilerinizi en ince detaylarına kadar planlamalısınız. İşiniz ve iş fikrinizle yakın çevrenizle olabiliyorsa daha farklı kişilerle anket yaparak değerlendirmelisiniz. Fikrinizi tartışmaya açmalısınız. Sonra fikrinizin test aşamalarını uygulamalısınız ve kendinize ait bir sermayeniz yoksa eğer yatırımcı karşısına çıkmalı ve fikrinize yatırım bulmalısınız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here