Tutumluanne.com’dan Özden Pusat ile Röportaj

0
2312

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

ODTÜ Sosyoloji mezuniyetinden sonra 15 yıl çeşitli bankalarda kurumsal bankacılık yaptım. 3 yıl önce anne oldum canım oğlum ‘Tibet’ hayatıma girdi. Anne olmanın getirdiği farklı düşünme biçimleri yıllardır sorguladığım kurumsal iş hayatına nokta koymak için beni tetikledi ve 2012 yılı Eylül ayında bankacılık hayatıma nokta koydum.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

www.tutumluanne.com ebeveynlerin az kullanılmış iyi durumdaki bebek ve çocuk eşyalarını, güvenli bir ortamda alıp satabildiği online platformdur. Sitede puset, bebek telsizi, tekstil, kitap, oyuncak gibi anne, bebek ve çocuğu ilgilendiren her şey alınıp satılabiliyor. Banka bloke sistemi ile çalışan tutumluanne sitesinde satıcı tahsilatını garanti altına almadan ürünü göndemez, alıcı da ürünü görüp onay vermeden ödeme yapmaz. Bu anlamda Türkiye’de spesifik olarak anne-bebek sektörüne kanalize olmuş ilk C2C projedir.

Online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?

Sizin de bildiğiniz gibi fikirler genelde ihtiyaçlar sonunda ortaya çıkar. Ben de çocuğum olduktan sonra bu ihtiyacı farkettim. Anneler babalar bilirler, minicik bir bebek getiririz dünyaya, ama bir süre sonra evler öyle bir hal alırki sanki o küçücük bebekler sırtlarında kocaman bir bavulla gelmiş gibi olur evimiz. Bu hem bebeklerin çok hızlı büyümesinden hem de anne babalar olarak bizim biraz tecrübesizliğimiz biraz da özenmemiz nedeniyle çok alışveriş yapmamızdan kaynaklanır. Bunun sonucunda çoğu çok az kullanılmış ve yeni gibi kalmış eşyalarla dolar evimiz. Aslında bizim kültürümüzde çocukların küçülenlerini etrafımıza vermek oldukça yaygın ve de bu çok güzel bir gelenek. Ancak çevremizde her zaman bu ürünlere ihtiyacı olan birilerini bulamayız, oysaki başka bir yerde başka bir annenin tam da bu ürünlere ihtiyacı vardır. Bu fikir aklıma geldiğinde tamam dedim işte bu, hem faydalı hem de yapılmamış bir iş. Gelişmiş ülkelerde uygulanan benzer örnekler bana cesaret verdi ve dedim ki neden bizde de olmasın?

Sunduğunuz hizmet veya ürünü online mecrada satmanın fiziki ortamda satmaya göre ne avantajları var?

Biz anne ve babaları yani alıcı ve satıcıları buluşturduğumuz için ne kadar farklı yerden insanı bir araya getirebilirsek o kadar iyi. Düşünsenize Trabzon’da pusetini satmak isteyen bir anne, İzmir’den alıcı bulabiliyor. Elbetde İstanbul gibi büyük bir şehirde offline’de ikinci el bebek ürünlerinin alınıp satıldığı bir mağaza açılabilinirdi ancak bu şekilde çok kısıtlı ürün ve ihtiyacı eşleştirebilirdik.

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Sevgili eşim (aynı zamanda tutumluannne markası’nın isim babasıdır) bana çok destek verdi ki girişimci bir kadının arkasında eş desteği her zaman çok önemlidir. Ayrıca projenin başından beri uzun yıllardır e-ticaret dünyasında yer alan ve birçok önemli şirketde üst düzey yöneticiik yapmış Eser Erkan bize danışmanlık verdi. Bunun dışında fikir olgunlaştıkça yakın çevrem ve arkadaşlarımla paylaştım, özellikle de anne olanlarla. Onlar da değerli fikirleri ile bana destek verdi.

Online mecrada iş yapmanın zorlukları sizce nelerdir?

Online mecrada iş yapmak geçmişe göre hem daha kolay hem de daha zor. Mesela 10 yıl önce kredi kartından alışveriş yapmak konusunda çekimser olan kitle artık çok daha kolay alışveriş yapıyor. Bence artık kredi kartı güvensizliği internet alışverişinin temel problemi değil. Ancak öte yandan hızlı büyümenin getirdiği rekabet ortamı çok daha fazla hissediliyor. Artık online dünyada tutunabilmek için hem farklı hem de fayda yaratan bir iş yapmalısınız. Biz tutumluanne.com olarak hem bir ihtiyacı karşıladığımız hem de bu konsepte açılan ilk e-ticaret sitesi olduğumuz için kendimizi bu rekabetin içine koymadık. Bunun yerine daha çok kendimizi tanıtmaya ve marka bilinirliğimizi arttırmaya yöneldik.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

Öncelikle kendimizi günümüz online dünyasında önemli yeri olan blogerlara tanıttık. Tabiki sosyal medya, tüm online iş yapanlar gibi bizim de temel pazarlama faaliyetlerimizin en başlarında yer alıyor. Uzun vadeli kalıcılık için SEO çalışmalarına başladık. Belli bir üye sayısına ulaştıktan sonra yine bir online ticaret klasiği olan toplu mail gönderimine başladık. Tutumluanne blog ile içerik yaratmaya ve çeşiti kampanyalar düzenlemeye başladık. Bunların dışında hem offline hem de online basında ve televizyonda yer almak için çeşitli pazarlama faaliyetlerimiz oldu ve olmaya devam ediyor.

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

Kısaca rekabet yoğun ama katedilecek çok yol var diyebilirim. Potansiyel çok büyük,

doğru projelerin eninde sonunda ayakta kalacağına eminim ama bunun yanında rekabetden dolayı elelen projeler de olacaktır. Son dönemde yatırımcımların çok daha fazla online sektöre ilgi duyması sektörün daha da büyümesi ve derinleşmesini sağlayacaktır.

 Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Bence online ticaret ile ilgili en büyük iki yanılgı fazla sermaye gerektirmemesi ve evden oturduğun yerden yapılabilecek bir iş olması. Halbuki başında ‘online’ olsa da bu bir ‘ticaret’ ve dolayısyla ticaretle ilgili her türlü risk ve tehditleri de barındırıyor. Online ticaretin klasik ticaretden en büyük farkı farklı pazarlama teknikleri ve farklı potansiyelleri barındırması. Bu işi yapmak isteyenlere en büyük tavsiyem eğer arkalarında fiyatla rekabet edecek bir holding yoksa farklı, fayda yaratan ve yapılmamış bir iş yapmaya gayret etmeleridir.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

Mail adresim ozden@tutumluanne.com; incelemek isteyenler için web sayfamız www.tutumluanne.com

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here