Sanem Oktar – Kadın Girişimci Hikayeleri

1
4236

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?  

1970 yılında İzmir’de doğdum. Kız ve erkek çocuklarına eşit fırsatlar tanıyan bir ailede büyüdüm. Hayallerim konusunda bana destek veren ve önümü açan bir ailem oldu. Disiplin ve düzenin daha çok annem tarafından sağlanan bir evde büyüdüm. Karar almayı, sorumluluklarımın farkına varmayı, zorluklar karşısında yılmamayı hep ailemden öğrendim.

İzmir Bornova Anadolu Lisesi’nin ardından Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldum. Colgate Palmolive’de iş hayatıma başladım. İlk kızım doğduktan sonra 1996 yılında işimden ayrıldım. 1997 yılında ilk şirketim Tribeca İletişim Danışmanlık şirketini kurdum. 1999 yılında Tribal Sahada Pazarlama Şirketi, 2000 yılında directComm Veri tabanına Dayalı Pazarlama şirketini kurdum. 2002 yılında birebir pazarlama konusunda danışmanlık veren dünyanın önde gelen şirketlerinden Peppers&Rogers Türkiye ofisinin kurucu ortakları arasında yer aldım. 2005 yılında kurulan Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği’nin (DPİD) 12 kurucu üyesinden biri oldum ve 2007-2009 yıllarında DPİD Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptım. 2010 yılında KAGİDER, Garanti Bankası ve Ekonomistin düzenlediği Türkiye Kadın Girişimcisi yarışmasında ilk 10 kadın girişimcisinden biri oldum. KAGİDER’de 2013-2015 yılları arasında Yönetim Kurulu üyeliği, 2015 yılından beri Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmekteyim. Evliyim, iki kızım var.

Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz? Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Benim ki tamamen tesadüf oldu. Pazarlama konusunda bilgisi olan ve uluslararası şirket tecrübesi bulunan biri olarak bir arkadaşımdan davet aldım. O dönemde ilk kızım doğduğu için işten ayrılmıştım ve evde oturmanın da bana göre bir şey olmadığını anlamaya başlamıştım. Daveti kabul ettim. Bir finansçı ve bir avukat ile konuştum. Ve ortak olarak işe başladım. Kararı verirken eşime danışmıştım ve zaten beni destekleyen ve şirketin ilk sermayesini de veren o olmuştu.

Ne üzerine bir iş yapıyorsunuz?  Başka iş fikirleri varken neden bu işi yapmaya karar verdiniz?

Şu an CRM, etkinlik, sosyal medya ve dijital pazarlama konusunda entegre pazarlama çözümleri sunan directComm Marketing Group Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktayım. Vaadimiz hizmet verdiğimiz markaların iş sonuçlarını ve karlılığını arttırmak. Bunu yaparken de veri odaklı bir entegre bir pazarlama yaklaşımı sunuyoruz. Müşterilerin markalar ile gerçekleştirdiği yolculuğu baştan sona tasarlıyor ve CRM bakış açısı ile yönetiyoruz. Veri odaklı pazarlama yaklaşımı ile içerik üreterek doğru zamanda, doğru hedef kitleye doğru mesajları iletiyoruz. Bunu yaparken teknolojiyi kullanıyor ve veri analizleri gerçekleştiriyoruz.

directComm Marketing Group, 2000 yılında veri tabanına dayalı pazarlama şirketi olarak kurulan CRM, Etkinlik, Dijital Pazarlama konusunda entegre pazarlama çözümleri sunarken; Limonsocial, 2011’den bu yana sosyal medya ajansı olarak faaliyet göstermektedir. 2015’te önde gelen küresel medya yatırım yönetimi grubu GroupM, directComm’un çoğunluk hissesini satın aldı.

Bu işi yaparken ne tip sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız? Sizce kendi işinizi kurarken nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor?

Kendi hikayem öncesinde Türkiye’deki kadın girişimcilerin önündeki engellerden bahsetmek isterim. Türkiye’de en büyük engel çevre koşulları ve sermayedir. Aile ve arkadaş aslında ne kadar riskli bir iş yapıldığını, çocukları ve aileyi ihmal edeceğini ve başaramayacağını söyler.  Sermaye ise genelde aileden gelecek bir birikim olduğu için ya kendi kazanması beklenir ya da ortaklardan alınması beklenir. Bu noktada önerim inandıkları bir iş için doğru bir iş planı kadar aileyi ikna edecek söylemleri de geliştirmeleri olacaktır. Herkes bir şeyleri yapamayacağınızı söyleyecektir ama kendinize olan inanç ve çalışmanız bunun üstesinden gelecektir. Bugün bankalar kredi vermek için en güvenilir müşterilerinin kadınlar olduğunu bilmektedir. Eskiye oranla finans kuruluşları ya da fikir merkezleri/yatırımcılar tarafından sermaye bulmak daha kolaylaşmıştır.

İş hayatında kadın olarak yer almanın zorlukları var mı sizce? Varsa nelerdir?

Kadınların güçlenmesi, kadın erkek eşitliği sadece kadınlar için değil erkekler için de tüm toplum için de gereklidir. Bu yüzden gelin hepimizin eşit fırsatlara sahip olarak yaşadığı bir dünyayı hep birlikte kuralım. Değişmeye ve değiştirmeye kendimizden başlayalım. Empati çok güçlü bir kelime.  Bir kere kendimizi gerçekten karşımızdakinin yerine koyabilirsek, başkalarına da kendimize davranılmasını istemediğimiz şekilde davranmayız.  Evet, kadınları güçlü kılmak önemli ancak erkekleri de farkında kılmak gerekiyor. Çünkü sorunun nedeni burada yatıyor. Farkında olmadığımız bir sorunu çözmek için boşa kürek çekmiş oluruz yoksa.

Yaptığınız işten istediğiniz sonuçları alabildiniz mi? İleriye yönelik koyduğunuz hedefler nelerdir?

Ben hem şirket bazında, hem de kişisel olarak hem hayatın bana getirdiği seçenekleri değerlendirdim, hem de kendime koyduğum hedefleri gerçekleştirdiğime inanıyorum. Önümüzdeki dönemde şirketim için işlerimizi büyütmek ve daha kurumsal bir yapıya geçme hedefim var.

KAGİDER olarak da hedeflerimiz doğrultusunda yürüttüğümüz pek çok proje ve çalışma bulunuyor. Kadın girişimcilere ve girişimci adaylarına yönelik eğitim ve mentörlük destekleri veriyoruz. Bu çalışmaların çok değerli ve somut çıktıları oluyor. Kadın girişimciler arasında ticari işbirliklerini geliştirmeleri amacıyla her yıl biri İstanbul’da, biri de farklı bir ilde olmak üzere B2B KAGİDER İş Günleri’ni düzenliyoruz. Kadın girişimcileri temel konularda bilgilendirmek, işlerinde yeni fırsatlar yaratmaları için teşvik etmek ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla 2008 yılından bu yana Garanti Bankası ile işbirliğinde Türkiye genelinde “Kadın Girişimci Buluşmaları” düzenliyoruz. Buluşmalar kapsamında girişimcilik, iş planı oluşturma, satış ve pazarlama, teknoloji, insan kaynakları ve yönetim gibi konularda eğitimler veriyoruz. “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması” ile kadın girişimciliğini teşvik ediyor ve öykülerini paylaşarak girişimci olmak isteyenlere ilham veriyoruz.

Kendi işini yapmak isteyen kadınlara neler tavsiye edersiniz?

Çok çalışmak, yılmadan çalışmak ve her sorunu bir fırsat olarak görüp soğukkanlılığını koruyarak çözüm getirici olmak.  Kriz, Çince “fırsat” anlamına gelir, sizin için problem olarak görünen bir konu girişimci için harika bir fırsattır. Ve buna inandığı için parasını da zamanını da riske atar. Önce işinin devamlılığını düşünür, kazanç sonra gelir.

Girişimci olmazı olduran demek. Bir şeyi çok istersen yaparsın, sana nasıl olmayacağını söylerler, sen onlara nasıl yapıldığını göster. Bunun için çok çalışman gerekebilir ama inancını asla kaybetme. Sabırla ve inanarak ve çok çalışarak denemeye devam et.

Girişimci öncelikle kendi iş fikrine inanmalı hatta etrafındakileri inandırabilmelidir. İş fikrine o kadar inanmalıdır ki buna yatıracağı sermaye ve zamana rağmen her olumsuzlukta motivasyonunu kaybetmeden devam edebilmelidir. Çünkü etrafında kendisini şüpheye düşürecek çok fazla uyarıcı olacaktır, istediği hedeflere ulaşabilmek için yılmadan devam etme kararlılığını sürdürmesi gerekecektir.

Fikrin, planlı programlı bir projeye dönüşme aşaması da önemli elbette. Bunun için de eldeki artıların ve eksilerin doğru tespit edilmesi gerekiyor. İyi bir fizibilite ve iş planı yapmak, sermayeyi doğru belirlemek ve sonra büyük hedefi küçük parçalara ayırarak yönetmek gerekir.

Unutulmamalıdır ki deneyim girişimcilikte önemli bir yetkinliktir ancak gelişmesi için denemek gerekir. Burada önemli olan doğru hedef koymak, ona ulaşmak için çok çalışmak, engelleri aşmak için yaratıcı çözümler geliştirmek ve uygulama aşamasında motivasyonu kaybetmemektedir.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

KAGIDER, Kadın Girişimciler Derneği’ne başvurmalarını, KAGİDER web sitesinden ve KAGİDER sosyal medya hesabından gelişmeleri takip etmelerini tavsiye ederim. www.kagider.org

1 YORUM

  1. Merhaba, Çanakkale 18 Mart üniversitesi öğrencisiyim girişimciliği etkileyen faktörler tez konum bu konu hakkında biraz bilgi alabilir miyim ?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here