Muazzez Bodur – www.bukacparaeder.com

1
2275

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?  

1975 doğumluyum. Marmara İktisat Fakültesi Mezunuyum. Değerli Eşya Danışmanlık ve Ticaret A.Ş.’ nin kurucusuyum. 15 seneyi aşkın süredir kurumsal şirketlerde profesyonel olarak çalıştım ve www.koleksiyonerim.com internet sitesini 2009 yılında kurdum. Türkiye’de sanat objelerinin objektif ekspertizi konusunda çok önemli bir açık olduğundan hareketle, yurtiçi ve yurtdışındaki eksperlerle iletişime geçerek www.bukacparaeder.com adlı  siteyi kurdum.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz?  Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

www.bukacparaeder.com ülke ve dünya çapında 100’ün üstündeki eksper aracılığı ile her döneme, ülkeye ve sanatçıya ait, toplam 30 kategoride eski eşya, antika ve sanat eserlerinin sanal ortamdan ekspertizi yapılıyor ve değerleme raporu üç iş günü içinde iletiliyor.

Herkesin evinde değerli olduğunu düşündüğü veya değerli olduğunu büyüklerinden duyduğu nice obje var. Dededen kalma bir saat, büyük annenin çeyizinden porselen yemek takımı, babanın eski silahı. Belki bir servet değeri taşıyan nice eşya yıllarca evlerimizin bir köşesinde sessizce duruyor. Bukacparaeder.com, ülke ve dünya çapında 100’ün üstündeki eksper aracılığı ile her döneme, ülkeye ve sanatçıya ait, toplam 30 kategoride eski eşya, antika ve  sanat eserinin sanal ortamdan ekspertizini yapıyor. Elinde dedesinden, büyük annesinden kalma nadir ve eski eşyası olanlar, koleksiyoner olanlar ya da olmak için çaba gösterenler, eski eşya almak ya da satmak isteyenler, antikacılar, mimarlar, iç mimarlar, avukatlar bu hizmetten faydalanabilecekler.

Eskiyi keşfederken, satın alırken, satarken ve paylaşırken gerçek değeri öğrenmeyi kolaylaştıran sitemde; (taşınmazlar, teknolojik aletler, toprak altı eserler ve yeni silahlar hariç), Ahşap Objeler ve Mobilyalar, Altın ve Gümüş Objeler, Bakır, Pirinç ve Bronz Objeler, Cam Objeler, Fotoğraf ve Fotoğraf Makinaları,  Gravür, Harita ve Diğer Baskılar,   Güncel Sanat, Halı ve Kilimler, Kartpostal,  Kitap, Dergi ve Değerli Evrak,  Klasik Arabalar, Kur’an, Hat ve El Yazmaları, Makina ve Bilimsel Aletler,  Mücevher ve Takı, Müzik, Film, Spor, Ünlü Hatıra Objeleri,  Nişan ve Madalyalar, Oyuncak ve Action Figureleri,  Para,  Porselen, Seramik ve Çini, Pul, Saat,   Silahlar ve Savaş Objeleri, Tablo, Tasavvuf ve Tarikat Objeleri,  Tekstil ve İşlemeler, Tesbih,  Uzakdoğu Objeleri, Vintage  – Dönem Kıyafetleri, Çalgılar, Müzik Aletleri ve diğer objelerin gerçek değeri tespit ediliyor.

Online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?

Ben senelerce kurumsal şirketlerde çalıştım ve dijital dünya ile ilgili çalışmalar yaptım. Her geçen gün insanların internette harcadığı zamanın giderek arttığının farkındaydım. Sanal dükkanlar gün geçtikçe arttı, dinamikler değişti. Koleksiyonerim.com’u kurduğumda profesyonel olarak bir şirkette çalışıyordum ve fiziksel bir iş için yeterli sermayem yoktu.

Sanal ortamdan başlamak hem daha az maliyetli hem de daha kolay gelmişti. Ancak sanal dünyada var olmak hiçte kolay değil. Zamanınızın çok büyük bir bölümünü ayırmalısınız. Sadece siteyi hazırlamak yetmiyor. Koleksiyonerim.com içinde bulunmak istediğim dünyaya açılan ufacık bir kapıydı. Bukacparaeder.com ise bir han kapısı diyebilirim. Ürün satmakla, ekspertiz yapmak ve hizmet sunmak çok farklı. İleride fiziksel bir ortamı da planlıyorum ama sanal dünyada başlamanın yine en doğrusu olduğunu düşünüyorum.

Sunduğunuz hizmet veya ürünü online mecrada satmanın fiziki ortamda satmaya göre ne avantajları var?

Daha ucuz ve daha hızlı hedef kitleye ve 3. partilere ulaşabilmek

Fiziki ortamdan çok daha az maliyetli.

Networking’in çok daha hızlı ve ucuz yapılabilmesi, mesela;

Fiziksel ortam hareket kabiliyetimizi kısıtlıyor, sanal ortamda internetin olduğu her ortamda çalışabiliyoruz.

100’ün üstünde dünyanın 13 ayrı ülkesindeki eksperle çalışıyorum. Eksperlerin hepsi yönetim panelimde tanımlı. Sanal ortamda ulaşamama gibi bir sorunumuz olmuyor. Müşterilerimizinde sanal platformda ekspere tek sistem üzerinden danışabilme imkanı oluyor. Eskiden insanlar dükkan dükkan dolaşıp değer tespiti yapmaya çalışıyordu. Şimdi hem çok daha kolay hemde daha ucuz ekspertiz raporu alabilecekler.

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Koleksiyonerimi kurarken yalnızdım. www.bukacparaeder.com’da Enkuba Tecnologies          (www.enkuba.com) adında bir melek yatırımcım var. Nezdinizde kendilerine teşekkür etmek isterim. Enkuba, kuruluş aşamasında, hatta benim projem gibi henüz bir proje halindeyken girişimciye destek olmaya başlıyor. Her anlamda çok destek oldular. Tek başına başarmam çok zordu.

Online mecrada iş yapmanın zorlukları sizce nelerdir?

Fiziksel ortamda iş yapmakla online mecrada iş yapmanın dinamikleri çok farklı. Sabah açacağınız bir dükkana müşteri çekmek için bir tabela, yerel gazeteye ilan, güler yüzlü bir çalışan ve iyi ürün yetebilir. Ancak online mecrada çok iyi bir yazılımınız, tasarımınız, içerik yöneticiniz, online reklam mecralarını bilen bir ajansınız, blogunuz gibi fiziksel bir ortamda ihtiyacınız olmayacak tecrübe ve insan kaynağına ihtiyacınız var.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

www.bukacparaeder.com için ağırlıklı Google ve Facebook reklamı veriyoruz. koleksiyonerim.blogspot.com’u yaşatıyoruz. Sosyal Medyayı kullanarak sürekli içerik yayınlıyoruz. Basın ile iletişim halindeyiz. Aynı zamanda bazı internet sitelerine yazı yazıyorum.

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

Bence çok başarılı. Bizim girişimciliğimiz dünya da parmakla gösteriliyor.

Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Sakın herkes yapıyor ne varmış demeyin, bu dünya tahmininizden çok daha fazla sabır ve bilgi gerektiriyor.

Önce küçük başlayın. Satış yapacaksanız kendi yazılımınız yerine paket yazılım alın. Reklamınızı kendiniz verin, sosyal mecrada içeriğinizi kendiniz girin. Bakın bakalım satabiliyor musunuz?

Sormaktan ve paylaşmaktan kaçınmayın. Yeni online yatırımlarını takip edin.

Mutlaka bir planınız olsun.

Başarısızlıktan korkmayın ve en önemlisi her açıdan (ekonomik, psikolojik vs) hazır olmadan başlamayın. Başlayayım ne olacak ki değil! günde 2 saatte ayırabilseniz planlı programlı hedefli olun.

Ve disiplin, disiplin, disiplin.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

nasilgirisimcioldum.blogspot.com adında girişimcilik hikayemi paylaştığım bir bloğum var, buradan beni takip edebilirler. Ayrıca bana muazzez@deger.li mail adresimden ulaşabilirler. Projeyle ilgili daha detaylı bilgi isteyenler aşağıdaki videoya göz atabilirler.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here