Letz’den İdil Mayzel ve Simge İçen ile Röportaj

0
1669

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Biz, İdil ve Simge. Letz isimli mobil uygulamanın kurucularındanız. Daha önceden startup deneyimi olan iki kadın girişimci olarak, etkinlik ve pazarlama alanlarında da deneyimler edindik. Ağustos 2016’da Letz için çalışmaya başladık. Mart-Temmuz arası beta sürecinden sonra şimdi yeni sürümümüzü lanse ettik.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Letz, canın bir şeyler yapmak istediğinde yapmak istediğin şeyi yer ve zaman girerek yazıp arkadaşlarınla paylaşabildiğin ve arkadaşlarının aktivitelerini görüp onlara dahil olabildiğin bir mobil uygulama. Letz ile istediğinle takipleşip, yapmak istediğin şeyi yer ve zaman girerek takipçilerinle paylaşabilir, karşılıklı takipleştiklerine özel olarak gönderebilirsin! Ne yapmak istediğine karar veremiyorsan takip ettiklerinin aktivitelerini görüp onlara dahil olabilirsin. Aktivite üzerinden kimlerin geldiğini görüp, yorumlaşarak, hızlıca program yapabilir, hemen buluşma ayarlayabilirsin. Letz ile yoğun iş temposundan bunaldığında, gündelik hayatın koşuşturmasında, ya da sadece bir şeyler yapmak istediğinde arkadaşlarının yaptıklarından haberdar olarak ya da kendi aktivitene onları dahil ederek kolayca program yapabilir zamanını çok daha etkili değerlendirebilirsin. Bunun dışında, takip ettiğiniz kişilerin paylaştığı Letzleri görebilir, kararsız kaldığınız durumlarda ilginizi çeken bir aktiviteye Letz diyerek sosyalleşebilirsiniz. Böylece yoğun iş temponuza ve günlük rutinlerinize ufak bir ara verip, arkadaşlarınızla ve yeni insanlarla güzel vakit geçirmiş oluyorsunuz.

Online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?

Letz ikimizin de farklı zamanlarda yaşadığı farklı problemlerden ortaya çıktı. Ben (Simge), çok gitmek istediğim bir konserden hemen önce ekildim ve gitmeyi çok istiyordum. Sonrasında bana katılacak birisini bulamadım. Arkadaşlarım ya müsait değildi ya da etkinlik ilgilerini çekmedi. Keşke dedim bunu hızlıca çözecek bir yöntem olsa. İdil’se bir gün evde otururken canı çok sıkıldı ve bir şeyler içmek için dışarıya çıkmak istedi. Onun da her zaman takıldığı arkadaşları ona katılmak istemedi ve dışarı çıkamadı. O da bunun üzerine daha rahat sosyalleşebileceğim bir uygulama olsa diye düşünmüş. Aynı fikri düşündüğümüzü keşfetmemiz üzerine hemen çalışmalara başladık.

Sunduğunuz hizmet veya ürünü online mecrada satmanın fiziki ortamda satmaya göre ne avantajları var?

Artık iletişim denen şey, çok hızlı ilerliyor. Aramalar, tek tek mesaj atmalar birebirde etkili olsalar da, toplu aktivitelerde efor ve zaman kaybına sebep oluyor. Kiminle, nerede, ne zaman karşılaşacağımız ve fiziki ortamda kafamıza göre insanlarla nasıl karşılaşacağımızda hep bir muamma olduğu için Letz’le beraber insanları online hayatta hızlıca bağlayıp offline hayatta sosyalleşmeye teşvik etmek istedik. Herkes güzel anılar edinsin, kiminle, nerede, ne yapmak isterlerse kolayca planlayabilsinler diye.

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Ben (Simge) bir yalın girişim eğitim almıştım ve geçen sene bir startup’ım başarısız olmuştu. Oradaki tecrübelerimle ve öğrendiklerimle başladık. Daha sonrasında, Founder Institute’un etkinliklerine gitmeye ve fikrimizi anlatmaya başladık. Oradan gelen geri bildirimler ve pazar araştırmalarıyla ürün şekillenmeye başladı. O dönem tanıştığımız Berhan Kongel, Kaan Akın ve Çağdaş Önen bize daime destek olmayı sürdürdüler. Daha sonrasında, KWORKS’e başvurduk ve orada deneme süresine başladık. Oradaki dönemimizde de, çok fazla destek gördük. Ayrıca o dönem, Ömer abi ve Mehmet Onarcan’la da tanıştık. Ondan sonra da, BIC 101 programına başvurduk ve kabul edildik. Şimdi, Kolektif House’da onlarla devam ediyoruz ve hem BIC 101 hem de Kolektif House network’ü bize desteklerini sürdürüyorlar. Mart ayında katıldığımız, Google Launchpad ise bizi çok değerli mentorlarla tanıştırdı. Onlarla da ilişkilerimiz devam ediyor ve bize gerçekten çok yardımcı oluyorlar. Hepsine buradan kocaman teşekkürler!

Online mecrada iş yapmanın zorlukları sizce nelerdir?

Artık rekabet çok fazla. Mobil uygulama çıkarmak herkesin her an yapabileceği bir şey. Bu da, ulaşmayı zorlaştırıyor insanlara. Bunun için çok sıkı çalışma ve doğru kanalları seçmek çok önemli. Datayı iyi okumak ve personayı doğru belirlemek ve bunun için doğru mesajla gitmek de, kesinlikle önemli. Orada bir trafik varsa, zaten bir umut da var demektir.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

Biz aslında şu an traction channel diye tabir edilen methodlardan 17 tanesini deneme sürecindeyiz. Topluluk oluşturma ve sosyal medya şu an en etkili kanallarımız. İçeriklerimizle, haberlerimizle ve ürünle ilgili bilgilendirmelerle sosyal medyamızı canlı tutuyoruz. Onun dışında, 9 üniversiteden 40 öğrenci temsilcisine sahibiz. Etkinlikler düzenleyerek ve mekanlarla anlaşarak da, oradaki toplulukları Letz’e dahil ediyoruz.

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

Aslında giderek büyüyen bir ekosistemimiz var ve girişimcilik bir bilinç olarak yerleşmeye başladı. Ancak hala yatırım sermayesi çok yetersiz kalıyor. Özellikle, yalın girişim mentalitesinin daha iyi oturmasıyla beraber ülkemizin de iyi bir startup merkezine dönüşebileceğini düşünüyoruz. Tabii, ülke şartları herkesi olduğu gibi girişimcileri de zorluyor. Devlet girişimcileri daha çok desteklemeli bence..

Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Varsayımlara göre hareket etmemeleri gerekiyor. Çoğu kişiden, “Benim de bir fikrim var” gibi cümlelerle ürün fikirleri duyuyoruz ancak henüz hangi problemi nasıl çözdüklerinin farkında bile değiller. Buna odaklanmalarını, pazar araştırması yapmalarını, ekiplerini fikre gönül verecek insanlardan kurmalarını ve gönüllü olarak onları destekleyecek insanlar bulmalarını biz kesinlikle tavsiye ediyoruz. Pazarı olmayan, olsa bile bir ihtiyacı çözmeyen fikirler maalesef istedikleri trafiği alamazlar.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

Tabii ki! Bize iletisim@letzapp.co e-posta adresinden rahatlıkla ulaşabilirler. Bize gelen mesajlara en hızlı şekilde dönüş yapmaya çalışıyoruz. Onun dışında web sayfamız www.letzapp.co adresinden de iletişime geçebilirler! İndirmek içinse;

IOS: https://itunes.apple.com/tr/app/letz-with-whoever-whatever/id1259826673?mt=8

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.letzapp.co

Editör not: letzapp.co sitesi maalesef kapanmıştır.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here