Lazikadan.com’dan Ömer Saraloğlu ile Röportaj

1
1925

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Ben Önder Saraloğlu. Ortağım Hasan Aydınoğlu. İkimiz de Rize’de avukatlık yapmaktayız. Yöremizin iki ürünü çay ve bal konusunda farkındalık yaratılmadığını gördük ve Lazika’yı kurduk.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Gerçekten de çay ve bal sektörü çok sıkıcıydı. Hep aynı ürünler, hep aynı kalite, hep aynı sunum. Bir farklılık gerekiyordu çünkü ürünler farklıydı. Adı çay ya da bal olan ürünler arasında ciddi kalite farkları vardı. Sunumda ciddi eksiklikler vardı. Böylece Lazika’yı kurma fikrini geliştirdik ve www.lazikadan.com adresini açtık. Sitemizde çay, bal, karayemiş, yayla çayı ve elde yeşil çay ürünlerini satışa sunduk. Ürünlerimizden çayın üretim biçimi diğer çayların üretim biçimlerinden farklı. Normalde 5 kilogram yaş çaydan 1 kilogram kuru çay elde edilir. Bu durum yoğun satış baskısı altında bulunan bir yöntemdir. Gerçekte kaliteli bir çay için 8-10 Kg yaş çaydan, 1 kg kuru çay elde edilmesi gerekir. Biz üretimin her aşamasını takip ederek, tarlada toplanan çayın kalitesini de gözeterek, Mayıs döneminde 8 Kg, diğer dönemlerde 10 kg yaş çaydan 1 kg kuru çay elde ettik. Buradaki amaç tek elekten en iyi çayı elde etmekti. Aynı şekilde bal konusunda da, sitemizde yazdığımız gibi, “Bir arılara çip takmadığımız kaldı,” Bütün aşamaları takip ederek, tamamen doğal, katkısız, güvenilir bal temin ettik. Böylece tüketicinin en çok ihtiyaç duyduğu kaliteli ürüne ulaşımı sağlamış olduk.

3- Online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?

Bu aslında bizim için bir zorunluluktu. Çünkü ürettiğimiz çay ya da balı eğer marketlere sunacak olsaydık fiyat baskısını hissedecek ve kaliteden ödün vermek zorunda kalacaktık. Oysa amacımız tamamen kaliteydi. Marketlerde rekabet şansımız yoktu. Bu yüzden yoğun satış baskısı altında kalmayacağımız, kaliteli ürünleri yavaş da olsa satacağımız, zamanla güvenilirlik ve tanınırlıkta başarı sağlayacağımız bir alan olan online satışı tercih ettik. Bazı çok özel noktalarda perakende satışları olacak ama esas olarak online satışta büyümek istiyoruz.

Sunduğunuz hizmet veya ürünü online mecrada satmanın fiziki ortamda satmaya göre ne avantajları var?

Öncelikle rekabet baskısından uzağız. Böylece ürünlerimizin kalitesinden ödün vermediğimiz gibi, kalitenin arttırılması için ar-ge çalışmalarına da vakit buluyoruz. Mesleğimiz avukatlık olduğu için, piyasada çekler ve senetlerle yürüyen ticaretin ne büyük zorluklar getirdiğini çok iyi biliyoruz. Bu cendereye girmemek için, yoğun satışa ihtiyaç olmadan, kalite üzerinde yoğunlaşarak, ağır ama sağlam adımlarla gitmenin en iyi yolu online satıştı.

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

İnternetten. Online satışla ilgili tüm bilgileri internetten aldık. Online satış yapan firmaların sitelerini inceledik. Bir de tabi KOSGEB desteği vardı. Paketlerimizin dizaynı bittikten sonra üreticilerin de yoğun ilgisi oldu. Benim çayımı balımı buna koy, dediler. Üretici sevmişti bizi ve geri kalan her şey çok daha kolay oldu.

Online mecrada iş yapmanın zorlukları sizce nelerdir?

En büyük zorluk tanıtım. Sitemizin trafiğini yaygınlaştırma konusunda yapmamız gereken çok iş var. İnternet dünyasına tam olarak hakim olmadığımız için bu konuda profesyonel yardıma ihtiyaç duyuyoruz ve bu konuda da adımlar atıyoruz. Çok acelemiz yok aslında. Gelecek yıldan itibaren çok daha güçlü bir tanıtım çalışması yapacağız. Online satıştaki diğer bir zorluk da tanınmış bir marka olmadan rekabete girmeniz. Zamanla tanınan bir marka olacağız ama şu an hem markamızın hem de sitemizin tanıtıma ihtiyacı var. Ama dediğimiz gibi, acelemiz yok, yavaş yavaş.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

Sitemizi incelediğiniz de göreceğiniz gibi, biz samimi insanlarız. Orada her şeyi yazdık. Burada tanıtım konusunda ne yaptığımızı söyleyecek olursak, pek bir şey bildiğimiz söylenemez. Facebook’ta bir sayfa açtık. Adwords reklamını kullandık ve o kadar. Gelecek yıl alacağımız profesyonel yardımla daha farklı tanıtım yolları deneyeceğiz ama şu an için keşfedilmeyi bekliyoruz.

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

Bizce zayıf. Elbette ilerleyecek ancak alışkanlıklarımız bu sektörün gelişimi konusunda çok hızlı adımlar atılmayacağını gösteriyor. Öncelikle internet kullanımının sanıldığı kadar yaygın olduğunu düşünmüyoruz. Toplumun geneli ile empati kurmaya çalıştığımızda, ürünleri görerek ve tadarak almanın halen daha etkili olduğunu, internette kredi kartı kullanımının riskli olduğu sanrısı ve elbette satın alma gücü, online satışların internet kullanımı kadar hızlı yaygınlaşmasının zaman alacağını gösteriyor. Görece yaygınlaşma, zaten internet kullananların birden online alışverişe başlamasıyla ilgili. Bundan sonra aynı hızla yaygınlaşmayacaktır. Bir de tabi bankaların küçük işletmelere çıkardığı zorluklar, yüksek komisyon oranları ve pos cihazı kurulum maliyeti, online satışta bir baskı oluşturuyor. Ayrıca toplumun fazla tanınmayan online satış sitelerinin para alışverişinde güvenli olmadıklarını düşünmesi, gerçekte kap-kaç taktiği ile çalışan online firmaların fazla oluşu, sektöre ciddi sorunlar doğurmaktadır. Devletin denetim eksikliği de çok önemli.

Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Tüketici firmayı telefonla arasın. Bizce bu çok etkili bir yöntemdir. Biri çıkar karşınıza, ona sorular sorarsınız, cevaplar alırsınız, tatmin olursunuz ya da olmazsınız. Bu işi yapacak olanlara tavsiyemizse, iyi insan olmalarıdır. İyiyseniz zaten dürüstsünüzdür. İyiyseniz zaten hep iyilik peşindesinizdir. Lazika’da aslolan iyiliktir, güzelliktir…

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

Elbette. osaraloglu@gmail.com adresine her zaman yazabilirler. www.lazikadan.com adresini inceleyebilirler. Ve hatta kalkıp Rize Ardeşen’e gelebilirler. Ayder’i, Batum’u gezdiririz. Kahvaltıda Lazika bal ve çay veririz. İyilik ve güzellikle misafir ederiz. Sevgiler…

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here