Kartvizitteki Bilgilerin Etkili Şekilde Kullanımı

0
1176

Geçen haftaki yazımda kartvizit tasarımları hakkında bilgi vermiş ve hangi bilgilerin yer alması gerektiğini belirtmiştim. Son dönemlerde bu konuda bazı web sayfalarının çok aktif olduklarını ve klasik matbaacılık anlayışından farklı bir platforma doğru bir kayma olduğunu gözlemliyoruz. Web sayfalarında sunulan binlerce hazır şablon üzerinden müşteri istediği tasarımı yapıyor, siparişini veriyor ve kartlar eline kargo yoluyla ulaştırılıyor.

Bunlar arasında akla gelen ilk web sayfalarından biri de https://www.zazzle.com/

Alınan kartvizitlerin saklanması ve bu bilgilerin kullanımı her zaman büyük sıkıntı olmuştur. Bazı şirketler bu problemi ortadan kaldırmak için kartvizit tarayan ve bu bilgileri bilgisayara kaydeden scanner piyasaya sürmüştür ancak bu işlemin zahmetli oluşundan dolayı ben farklı bir yöntem kullanıyorum. Kullandığım metot sayesinde işinden ayrılan kişilerin kartvizitlerini bilgisayardan arayıp silme zahmetinde bulunmadığım gibi tek bir tuşla ilgili kişinin yeni bilgilerini sisteme girebiliyorum. Metot dedim ama aslında bu hepimizin bildiği Microsft’un Excel programı. Kartları gene saklıyorum, zaman zaman bakma ihtiyacı duyarsam kartvizitlikten bakıyorum, tanıştığım herkesin kartına mutlaka tarih ve yer yazdığım için “ne zaman biraraya gelmiştik” sıkıntısını da çekmiyorum.

Oluşturduğum excelde ad-soyad-telefon-email vs gibi başlıklar olduğu gibi birde hatırlama sıkıntısı çekmemek için “nereden” gibi bir başlıkta ekliyorum. Aile, lise, üniv., master, askerlik, x işyeri, y işyeri, linkedin kontak vs gibi 20’ye yakın başlığımın olması sayesinde bayramda, yılbaşında ve diğer özel günlerde e-posta gönderdiğimde her gruba farklı mesaj atabiliyorum. Sevdiklerimizi hatırlamak için güzel vesile olan bu günlerde herkesin attığı tek tip sıkıcı mesaj yerine daha sıcak ve ilgili kişiyi tanıdığımı hatırlatan bir e-posta atmış oluyorum. Ya da iş hayatından tanıştığım birisine çiçekli böcekli (mesela) bayram mesajı yerine daha oturaklı bir e-posta gönderme şansım oluyor.

Tabi bu excel dosyayı yıllar içinde geliştirip eklemelerde bulunuyorum. Mesela sosyal medya işin içine girdiği için bir kolonda Facebook için açtım ve orada arkadaşmıyız değilmiyiz bunun da notlarını almaya başladım. Eğer arkadaşım değilse ve eklemem gerekiyorsa rahatlıkla kimi eklemem gerektiğini görebiliyorum. Böylece iş hayatındaki insanlara ve arkadaşlarıma kısacası elimdeki veritabanına duyurmak istediğim şeyleri bayramda seyranda 3-4 e-posta ile değil sosyal medya sayesinde her zaman duyurma şansım oluyor ve daha fazla iletişim halinde kalmamızı sağlıyor. Excel dosyanın bilgisayarda fazla yer kaplamaması, her zaman ulaşılabilir olması, istediğiniz zaman kolaylıkla her türlü bilgiyi ekleme ve çıkarma şansınız olması büyük kolaylık sağlıyor.

Şirketlerin yüzbinlerce müşterisine bir sürü para vererek kurdukları CRM sistemleri sayesinde gönderdikleri kişiye özel mesaj sistemini ben çok daha ufak bir dataya sıfır bütçe ile ama ciddi zaman ayırarak mütevazi bir şekilde yapmaya çalışıyorum. Tabi bu dataları her zaman güncellemek, dönen mailler olduğunda yenilerini girmek inanılmaz sabır isteyen bir şey ama bence değiyor çünkü kartvizit üzerinde kalan bilgileri etkili bir şekilde kullandığımı biliyorum. Bu sistem sayesinde iş hayatında bir sürü insanla temas halinde kalabilmeyi becerdiğim gibi yeni insanlara da rahatlıkla ulaşabiliyorum. Tabi sevdiğim ama zaman ayıramadığım arkadaşları da hatırlamak işin en güzel kısmı oluyor. 10 senedir benden e-posta alan birisi “o kadar iş değiştirdim, annem babam bile zaman zaman mail adresimi bilmezken senin beni hep hatırlaman inanılmaz bir şey” demesi zaten son noktayı koyuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here