Hazinem.com’dan Renay Keskin ile Röportaj

0
1186

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Ben en son MBA eğitimi aldıktan sonra uzun yıllar teknoloji ve mücevher sektörlerinde yönetici olarak çalıştım. Profesyonel çalışma hayatım boyunca birçok büyük projenin fikir olarak doğması ve geliştirilmesi aşamalarında süreç yönetimlerinde görev aldım. 2011 Aralık ayında Türkiye’nin en büyük online pırlanta mağazası hazinem.com’u kurdum. Hazinem, kısa süre sonra Türkiye’nin en önemli yatırım fonlarından 212 Capital’den aldığı yatırımla yoluna devam ediyor. Şu an hazinem.com’da Genel Müdür olarak görevime devam etmekteyim.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Hazinem.com, her çeşit pırlanta ve altın takı ihtiyacına hitap eden bir ürün portföyüne sahip. İnternetten alışveriş konusundaki önyargılarını yıkmış veya güvenli alışveriş ortamında internetten alışveriş yapmak için ilk adımı atmaya istekli herkes bizim potansiyel müşterimiz.

İster kadın ister erkek olalım özel günlerde birilerine hediye almak durumunda kalıyoruz. Hediyeyi seçme, satın alma ve ulaşması gereken kişiye teslim etme süreçleri internet üzerinden çok daha sağlıklı ve uygun maliyetli olarak gerçekleştirilebiliyor. Hazinem, evlilik nedeniyle çiftler tarafından alınan alyanslardan tutun da anneler günü için annelere alınabilecek çeşitli ürünlere, erkeklerin sevgililerine alabilecekleri kolyelere veya herkesin kendisi için ihtiyaç duyabileceği aksesuarlara kadar çok çeşitli ürünlerle oldukça önemli bir ihtiyacı karşılıyor.

Online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?

Çalışma hayatım süresince; geleneksel bir üretim ve satış döngüsü olan mücevher sektörünün dinamikleri ve teknolojinin sunduğu imkanlarla oluşan yeni ticaret kanallarının yolu kesişti. E- ticaret çok kısa sürede klasik ticari kanallarla rekabet edebilir bir düzeye yaklaştı ve gün geçtikçe de etkisini arttırıyor. Online ticaret fikri benim yeni ticaret kanallarının bu gelişiminden duyduğum heyecan ve az önce de belirttiğim mücevher sektöründeki yöneticilik deneyimimi değerlendirme isteklerimin bir birleşimi olarak doğdu diyebiliriz. Hazinem.com’un online ticaretin doğru zamanında, doğru şekilde konumlandığına ve başarısını devam ettireceğine inanıyorum.

Sunduğunuz hizmet veya ürünü online mecrada satmanın fiziki ortamda satmaya göre ne avantajları var?

Birincisi; online ticarette çok daha geniş kitlelere ulaşabiliyorsunuz. Bu durum müşteri taleplerinin çeşitlenmesine neden oluyor. Eğer, özellikle üretim anlamında bu talepleri karşılayabilecek altyapıya sahip bir şirketseniz geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmek avantaj doğuruyor. Hazinem.com üretiminin tamamını kendisinin yapması yönüyle online pırlanta şirketleri arasında farklı bir konumda ve üretici olmanın verdiği güçle özelleşmiş kullanıcı ihtiyaçlarına çözüm sunabiliyoruz. Maliyet tarafında; oldukça yüksek olan mağaza kiraları veya fazla personel bulundurma zorunluluklarından kaynaklanan çeşitli maliyetler ürün fiyatlarına yansımıyor. Son tüketici ürünleri daha uygun fiyatlarla satın alabiliyor.

Online ticaret aynı zamanda müşterilerin beğeni veya eleştirilerini anında ve kolayca sunabilmelerine imkan sağlıyor. Müşterilerimizden gelen geribildirimleri offline mağazacılık yapan bir pırlanta şirketine oranla çok daha yakından takip edebiliyoruz.

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Hazinem.com’u kurarken mücevherciliğin aile mesleği olması bana güç verdi. Ailemin desteği halen devam ediyor ve onlara destekleri için minnettarım.

Online mecrada iş yapmanın zorlukları sizce nelerdir?

Online alışveriş hızla gelişmesine rağmen kullanıcılarda internete karşı halen bir güvensizliğin bulunması en büyük engel sayılabilir. Bugün, e-ticaret başladığından beri gelinen noktada birçok e-ticaret sitesi gelişmiş güvenlik önlemleri ile korunuyor.

Online ticaretin zorluklarını irdeleme aşamasında, internet üzerinden satılan ürünün niteliği de önemli bir nokta sayılabilir. Mücevher, tüketicilerin mağaza alışverişi yaparken dahi çekinebildikleri ve kafalarındaki soru işaretlerini gidermenin zor olabildiği bir ürün çeşidi. Hazinem.com’da müşterilerimize, satın aldıkları ürünün tüm değerlerinin belirtildiği, tamamen orijinal ve uluslararası sertifikalar sunarak bu güveni sağlıyoruz. Hazinem’de sunduğumuz; 30 gün içinde iade, 365 gün değişim garantisi ve ücretsiz sigortalı kargoyu da müşterilerimizin güvenini ve takdirini kazanan diğer hizmetlerimiz olarak sıralayabilirim.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

Hazinem.com Türkiye’nin en çok ziyaret alan online pırlanta mağazası konumunda. Bu noktaya kısa süre içinde geldiğimiz için çok mutluyuz. Bizi tüketicilerin ilk tercih ettiği pırlanta mağazası olmaya ulaştıran süreçte en önem verdiğimiz konu kullanıcılarımızla doğru iletişimi kurabilmekti. Biz bu doğru iletişimi pazarlamanın olmazsa olmazlarından biri olarak görüyoruz.

Hazinem.com’a trafik sağlama amaçlı faaliyetlerimiz yapılan işin doğası gereği daha çok internet üzerinden gerçekleşti. Reklam mecrası olarak başta Google olmak üzere internette hedef kitlemizin olduğu her yerde biz de varız. Çizgi üstü reklam araçlarında ve sosyal medya platformlarında marka yüzü olarak belirlediğimiz isimlerle başarılı bir tanıtım dönemi geçirdik.

Yaz başından beri, özellikle düğün hazırlıklarında kullanılması amacıyla sunduğumuz çeşitli indirim ve ödeme kolaylıkları da müşterilerimizden büyük ilgi gördü.

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

Türkiye’de online ticaret öncelikle Türkiye’nin makro-ekonomik durumundan daha sonra ise e- ticaretin kendi özelindeki dinamiklerden etkileniyor. Son yıllarda tüm dünyada yaşanan küresel krizi de dikkate aldığımızda Türkiye’deki verilerin olumlu olduğunu biliyoruz. Buna paralel olarak, e- ticaretteki ivme ticaretin genel büyüme hacminden daha hızlı bir büyümeyi işaret etti. Bunun kısa ve orta vadede de böyle devam edeceğini öngörmemek için elimizde olumsuz bir neden bulunmuyor.

Makro- ekonomik veriler istikrarlı bir şekilde yükseliş grafiği izledikçe e- ticaret de yükselecek. Hatta bu büyüme hızı yine önceki yıllarda olduğu gibi genel ekonomik verilerin üzerinde seyredecek. Online ticaret sektörünün derinliği giderek artıyor ve müşteri memnuniyeti, pazar ihtiyacı, ürün çeşitliliği ve fiyatlama gibi konularda kendisini geliştiremeyen işletmeler doğal bir şekilde piyasanın dışında kalıyor. Veya Hazinem örneğinde görüldüğü gibi piyasanın en etkili ve güçlü oyuncusu haline gelebiliyor.

Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Online ticaretin teknik ve metodolojik kuralları hala oluşma aşamasında. Unutmamamız gereken nokta ise dikkat edilmesi gereken hususların gün geçtikçe değişiyor olması.

Bu işi yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken pek çok kritik nokta var. Klasik ticaretten e-ticarete geçen girişimcilere, klasik ticarette edindikleri deneyimi e-ticarete de aktarmalarını ama online ticaretin kurallarını çok iyi şekilde okumalarını öğrenirim. E- ticaret, çok yenilikçi, dinamik ve rekabetçi bir ortamda yapılıyor. Sürekli gelişen yeni dinamiklerden uzak kalmamak, teknolojiden tasarıma tüm konularda yaşanan son gelişmeleri sürekli takip etmek gerekiyor.

Sıfırdan e-ticarete başlayacak girişimcilerin iş ve kazanç analizlerini iyi yapmaları ve interneti kısa sürede büyük paraların kazanılacağı bir platform olarak görmemeleri çok önemli. E-ticaret dahil olmak üzere hiçbir ticari girişim sırf trend olduğu için yapılmamalı. Girişimciler, uygun zamanda, uygun proje ve iş modeli ile tüm gerekli ön araştırmaları yaptıktan sonra piyasaya girmeliler.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

hazinem@hazinem.com adresimizden her zaman tüm Hazinem ekibine ve bana erişmek mümkün.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here