Esra Aydoğdu – Piyola.com

0
1251

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1982 İstanbul doğumluyum. 2004 senesinde İstanbul Üniversitesinde mühendislik eğitimimi tamamladıktan sonra Koleksiyon A.Ş. ve Nurus A.Ş. gibi mobilya sektörünün öncü firmalarında ihracat ve kurumsal satış gibi departmanlarında görev aldım. 2007 senesinde Getty Images’in Türkiye temsilciliğinde editoryal pazardan sorumlu satış yöneticiliği yaparken, Bahçeşehir Üniversitesinde Stratejik Pazarlama ve Marka Yönetimi konusunda yüksek lisans programını tamamladım. Özellikle yüksek lisans döneminde ilgi duymaya başladığım e-ticaret ile Evmanya girişiminde yer alarak tanışma fırsatım oldu ve tüm bu heyecan dalgası işte o dönemde başladı.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Piyola.com takı ve aksesuar sektöründe hizmet veren, amacı farklılaşmak ve farklılaştırmak olan dikey bir e-ticaret platformudur. İşe başlangıç noktamız olan “butik ürünler” konseptine şu anda Piyola Butik ana kategorisi altından ulaşmak mümkün. Ancak bu esnada, her türlü zevke hitap edebilmek ve hedef kitlemizi biraz daha genişletmek maksadıyla Piyola Trendy, Tasarımcılar ve Markalar gibi farklı kategoriler ile de hizmet vermeye devam etmekteyiz.

İsminden de anlaşılacağı gibi, Trendy koleksiyonu biraz daha genç, dinamik ve trendy ürünlerden oluşmakta. Modaya olan ilgimiz ve aşkımız ile takip ettiğimiz dönemsel tercihleri bu kategori üzerinden takipçilerimize sunuyoruz.

Tasarımcılar kategorisi ise, üzerinde çalışmaya devam ettiğimiz; bu işe gönül vermiş ve Piyola konseptine uygun ürün tasarlayan tüm tasarımcılara açık bir kategori. Burada yaratmaya çalıştığımız aslında bir nevi tasarım aşkının gelire dönüştüğü interaktif bir yapı oluşturmak. Bizimle çalışmak isteyen tüm tasarımcılara da buradan duyurmuş olalım.

Markalar kategorisinde ise, farklı firmaların koleksiyonlarından özenle seçtiğimiz ürünleri satışa sunduğumuz bir yapı mevcut. Ayrıca şu anda bu kategori üzerinden şuanda erkeklere yönelik ürünlerde sunuyoruz ve tahminimizin üzerinde bir ilgi ile karşılaştığımızı da belirtmek isterim.

Online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?

Aslında bu fikir kimin aklında yok ki diye sorayım bende size. İnternetin artık bir yaşam şekline dönüşmesi ve Türkiye’nin bu konuda daha çok bakir bir dönemde olması bize hızlı bir şekilde yol almak için hem ilham hem de ciddi bir motivasyon sağladı. Amerika gibi e-ticareti çok daha erken yıllarda yaşamaya başlamış bir ülkede bile 100 kişiden 62-63’ünün internet üzerinden satın alım yapıyor olması, Türkiye de ise bu oranın %16 larda olması ve önümüzde 2-3 yıl içerisinde Amerika seviyelerine geleceğimiz beklentisi bizim için çok büyük bir umut oldu. Yola ne kadar erken çıkarsanız, gitmek istediğiniz noktaya o kadar erken varırsınız.

Sunduğunuz hizmet veya ürünü online mecrada satmanın fiziki ortamda satmaya göre ne avantajları var?

Aslında avantajları ve dezavantajları birlikte değerlendirmek gerekiyor. İnternette bu işi yapmanız demek aslında global bir dükkan açmanız anlamına geliyor. Demografik engellerin birçoğunu ortadan kaldıran, ulaşılabilirliği sınırsız, hizmeti 7/24 sunabildiğiniz bir iş. Elbette sizi duymaları, bilmeleri, deneyimlemeleri ve güvenmeleri gerekiyor. Bunu doğru yapabiliyor olmak aslında bütün mesele.

Fiziki bir varlığınız olmadığı için önünden geçenlerin gelip girebileceği, satın almak istediği ürünü fiziki olarak görüp, dokunup, deneme şansı olmayan, çay kahve ikram edip ahbaplık kurabileceğiniz ya da güler yüzle hizmet verebileceğimiz bir durum yok burada. Her şeyin çok daha planlı, stratejik ve finansal olarak yeterli olması gerekiyor.

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Bu işi yapmaya karar verdiğimde, Evmanya.com’ da çalışıyordum ve Evmanya’nın girişimcisi olan sevgili arkadaşım Aslı Gökdere bana bu konu da oldukça ilham ve destek verdi. İşi kurmaya kesin karar verdiğimde, benimle bu yolda yürümek istediğini bildiğim iki arkadaşım yanımdaydı ve güçlerimizi birleştirip Piyola olmaya karar verdik.

Online mecrada iş yapmanın zorlukları sizce nelerdir?

Online mecrada iş yapmanın en büyük zorluğu doğru stratejiyi belirlemek bence. Hedef kitlenize yönelik en optimum pazarlama faaliyetinin ne olduğuna karar vermek, bunu hangi yoldan ve kimlerle yapacağınızı belirlemek ve finansal olarak bunu karşılayabiliyor olmak. Çünkü ben e-ticareti çok yakan benzinli bir arabaya benzetiyorum. Gaza biraz fazla bastığınızda inanılmaz yakıyor.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

Şu anda en etkin kullandığımız iki pazarlama aracı var. Bunlardan ilki Google. Görüntülü reklam ağı, arama reklam ağı ve yeniden pazarlama kanallarını en etkin şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Ayrıca sosyal medya üzerinden de takipçilerimizle sıkı ilişki içerisindeyiz. Facebook’ta 5 aylık bir sürede çoğunluğu organik olarak 6000 kişi civarında bir takipçi edindik. Hesabımızı iyi yönetiyoruz, hızlı ve etkin bir iletişim sürdürmeye çalışıyoruz.

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

Türkiye’de e-ticaretin şuanda emekleme döneminden çıkarak tutunarak yürüme dönemine doğru ilerlediğini düşünüyorum. Şu anda yeni girişimlerin elinden tutulduğu takdirde çok daha hızlı yürümeye başlayacağını ve sonrasında da çok hızlı koşacağı kanaatindeyim. Bir anne olarak benzetmelerimin ve yorumlarımın bir çocuğun büyüme ve gelişme eğrisine paralel olduğunun farkındayım. Piyola’yı da bir bebek olarak gördüğüm için aynı şekilde değerlendiriyorum. Doğdu, önce başını dik tutmaya çalıştı, şimdi de emekliyor. Ama şunu biliyorum ki bebekler çok çabuk büyüyor ve bir süre sonra hızını yetişemiyorsunuz.

Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Öncelikle sabır ve sabır diliyorum. Bu işi yapmak isteyen kişilerin öncelikle sahip olması gereken şey bu. Elbette sabrettiği dönemi çok çok çalışarak geçirmesi gerekiyor. Motivasyon da çok önemli. Çabuk demorolize olmamak gerekiyor! Girmek istediği sektörü çok iyi analiz etmeli ve bilmeli. E-ticaret çok hızlı gelişen bir sektör olduğu için takip etmek, okumak, araştırmak ve mümkünse bu işi deneyimlemiş kişilerle aynı ortamları soluyup onların hikayelerinden faydalanmak çok önemli. Bu işi başarmışlar kadar başaramamışların hikayeleri de çok önemlidir.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

ozge@piyola.com ve www.piyola.com

Editör not : piyola.com sitesi maalesef kapanmıştır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here