Çin’e Özel Pazarlama Stratejisi Geliştiren Markalar

0
2136

Uluslararası birçok markanın gözü, son dönemlerde hızlı bir yükseliş içinde olan ve Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşan BRIC ülkelerinin üzerinde. Özellikle 1.4 milyar nüfusa sahip Çin’de zengin kesimin artması, dünyada Japonya’dan sonra en çok lüks harcama yapan ikinci ülke konumunda olması rekabette öne geçmek isteyen markaları Çin’e özel pazarlama stratejileri yapmaya itiyor.

Çinli tüketicilerin tüketim tercihlerini iyi analiz ederek onların beğeneceği özel ürünler geliştiren birçok marka “Made in China” yerine “Made For China” vurgusunu yaparak milyarca $ ciro yapıyor. Trenddesk tarafından ”Çinovasyon” olarak da adlandırılan bu trend, alım gücü yüksek, Japonya’ya göre yeni markaları denemeye daha hevesli zengin tüketici kitlesine özel tasarım ve üretim anlamına geliyor.

Platin dergisi tarafından geçen sene açıklanan birçok marka global düşünüp lokal davranarak Çin gibi potansiyeli yüksek bir ülkede uygun pazarlama stratejisi geliştirerek pazardan pay almaya ve cirolarını artırmaya çalışıyor. Çin ile olan ticaret hacmimizin 2010 senesinde 20 milyar $ civarında olması ve bunun 17 milyar $’ının ithalat olarak gerçekleşmesi Türk firmalar için yapılacak çok şey olduğunu gösteriyor. Umarım bir gün Türk firmaları da Çin pazarında doyuma ulaşmamış sektörlerde ürün üretip başarılı sonuçlar alır ve 2023 senesi için konan 500 milyar $’lık ihracat hedefine ulaşmamıza katkıda bulunurlar.

Christian Dior: Sadece Çin’de satılmak üzere tasarlanan, el yapımı olan ve saf safirden üretilen ultra lüks Shangai Blue marka cep telefonu 5500 Euro’ya satılıyor.

Luxottica: Ray-Ban, Oakley ve Vogue marka gözlükleri bünyesinde bulunduran firma yakın zamanda Çinlilerin yüz yapılarına uygun gözlük üretmek için Çinliler’den oluşan bir tasarım ekibi kurdu. Tüketicilere sunulan yeni koleksiyon beğeni kazanırken şirket 2013 yılına kadar Çin pazarından 3 milyar Euro gelir elde etmeyi planlıyor.

Coca Cola: Çin pazarında sürekli büyüme gösteren şirket gazlı içeceği Sprite ile ülkenin geleneksel içeceği yeşil çayı birleştirerek Sprite Tea adında yeni bir ürünü Çin’de piyasaya sundu. Bu içecek sayesinde sadece Çin’de değil Asya ülkelerinde de büyüme planlayan şirket yeşil çayı pratik hazır ürün haline getirerek yüksek bir satış hedefliyor.

Hermes: Çin’e özel ilk lüks markası olan Shang Xia ile geçmişten gelen köklü Çin zanatini 21. yüzyıl estetiği ile birleştirerek üretim yapan marka çok başarılı oldu ve ikinci bir mağaza açılmasına karar verildi. Her ürünün Çinli ustalar tarafından elde üretildiği mağazada tek bi kolyenin el işçiliği bile 4 ay sürerken çok yüksek fiyatlara alıcı buluyor.

Levi’s: 18-25 yaş arasındaki Çinli gençleri hedefleyen şirket ince yapılı Çinlilere hitap eden, Singapur ve Güney Kore stilini yansıtan Denizen adlı bir marka yarattı. Çinli gençlere uygun olarak ürettikleri Denizen markalı kot sayesinde Levi’s 750 milyon $ ciro hedefliyor.

BMW:  2010 yılında ay takvimine göre kaplan yılını kutlayan Çin’e özel 250 adet “M3 Tiger” adlı otomobil üreten şirket toplam satışlarında %72’lik bir artış sağlayınca teknik anlamda bir yenilik sunmayan ama görselliği ile Çinlilerin kalbini fethedecek yeni modelleri piyasa sürmeye başladı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here