ciftciburada.com’dan Bülent Eynihan ile Röportaj

0
3026

Kısaca kendinizden bahseder misiniz? 

Adım Bülent EYNİHAN. 2003’ten bu yana faaliyet göstermekte olduğum ticaret hayatımda her anlamda kendini geliştiren ve güncelleyen biri oldum. Ekibim ile birlikte pratik ve sağduyuya dayalı felsefemiz ile bulunduğumuz sektörde öncü firmalardan biri olmayı başardık. TEPAV ve TOBB un düzenlediği Türkiye’de en hızlı büyüyen 100 şirket sıralamasında 70. olduk. Her zaman hayalini kurduğum, Türkiye’de bir ilk olan tarım marketi 2018’de hayata geçirdik. Bu hayal daha da büyüyerek 2019’da ciftciburada.com online alışveriş sitesi halini aldı.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

Türkiye’nin en iyi Online Tarım Marketi olma yolunda ilerlerken önceliğimiz; sitemizin kullanışlığı, güvenliği ve müşteri memnuniyetidir. ciftciburada.com olarak tarıma dair her şeyi aynı çatı altında topladık. Müşterilerimize iade seçeneği ile %100 güvenli alışveriş ortamı sunan ciftciburada.com sitesinde üye olma zorunluluğu olmadan tüm ürünlere göz atabilme, üye olarak modayı ve en güncel trendleri yakından takip edebilmeleri olanağını sunmaktayız. ciftciburada.com sadece alışveriş sitesi değildir. Oluşturduğumuz blog sayfası içerisinde; tarıma dair güncel bilgiler, hava durumu ve danışmanlık gibi hizmetlerimiz de bulunmaktadır.

Online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?

Uzun yıllar perakende sektöründe edinmiş olduğumuz deneyim birikimiyle, çiftçilerimizin ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılama noktasında, yerel bölgemiz dışına taşıp, ulusal çapta hizmet verme arayışımız doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Kurumsal anlamda her platformda online olmak gerektiğini düşünmekteyim.

Sunduğunuz hizmet veya ürünü online mecrada satmanın fiziki ortamda satmaya göre ne avantajları var?

Bu konudaki en büyük avantajımız şüphesiz kitledir. Online mağazamızda fiziki mağazamızdan daha çok kitleye hitap etmekteyiz. Bugün her ile bayi açmamız neredeyse imkânsız fakat online mecrada eş zamanlı olarak herkese kolaylıkla ulaşabilmekteyiz. Bu hizmeti 7/24 verdiğimiz de artısı.Uzman kadromuz ile gerek ürünlerimizin fotoğrafları, gerekse açıklamaları ile online mecra, hitap ettiğimiz kitleye kaliteli hizmet verebilmeyi de sağlamaktadır.

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

Manevi destek konusunda başta ailem sonra da ekibim sayesinde bu hayalimizi gerçekleştirdik. Yazılımsal problemlerdeki çözüm ortaklarımız şunlardır; online mağazamızı IdeaSoft’tan mobil uygulamalarımızı da kendi kurduğumuz ekibimiz sayesinde aştık.

Online mecrada iş yapmanın zorlukları sizce nelerdir?

Büyük bir rekabet ortamı olduğundan dolayı sürekli olarak fiyat takibi yapılması gerekir. Tabi ki bu fiyatı sürekli düşüreceğimiz anlamına gelmesin. Rakip firmaların rekabetine kapılıp ürünün değerini düşürmek, çoğu zaman olumsuz dönüşlere sebep olmaktadır.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

Google Adwords, SEO-META, Google Analytics ve sosyal medya çalışmalarını sürdürmekteyiz. Tarım fuarlarındaki organizasyonlarımız ile müşterilerimize kendimizi göstermekteyiz.

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

Sürekli olarak gelişmekte olan bir sektör olduğunu düşünmekteyim, rekabet de doğru orantıda büyüdüğünden dolayı kendini yenilemeyen, sabit kalan ve gelişmelerden habersiz firmalar da yarış dışı kalmaktadır. Bir diğer konu ise sitenin her kesime en uygun şekilde hitap edebilmesi. C2C düzeyindeki firmaların en büyük eksiği ürün görsellerinin ve açıklamalarının düzensiz olması olduğunu düşünmekteyim. ciftciburada.com sitesinde en çok dikkat ettiğimiz şeylerden biri düzen-nizamdır. Ürünler kendi stüdyomuzda profesyonel ekipmanımız ile çekilmekte ve düzenlenmektedir. Tüketiciye doğal bir şekilde ulaşmak için gösterdiğimiz çabanın sonuçları da hem bizleri hem de tüketicileri tatmin etmektedir.

Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Müşteri ilişkileri:

1-Müşterilerinize satış sonrası destek sağlamaktan çekinmeyiniz,

2-Satılan ürünlerinizin içine müşterilerinizi mutlu edecek hediyeler verebilirsiniz,

3-Kargo aşamasında yaşanabilecek olumsuzlukları müşterilerinize yansıtmayınız.

Araştırmalar:

1-Geniş kapsamlı Pazar araştırması yapılmalıdır.

2-Rakip analizleri yapıldıktan sonra ürün fiyatları incelenmelidir.

3-Bunları yaparken ise özgün olunmalıdır.

Ekip ve ekipman:

1-Kendi bünyenizde veya harici destek ekibi oluşturulmalıdır.

2-Ürünlerinizin görselleri en önemli unsurdur, göndereceğiniz ürün ile platformunuzdaki ürünün aynı olması gerekmektedir. Bunun için ürünlerin fotoğraflarını kendiniz çekiniz. Kendinize profesyonel stüdyo ortamı kurunuz.

3-Sosyal medya:

Her platformda online olmak gerekmektedir. Ürünlerinizle ilgili sosyal medyada eğlenceli paylaşımlar yapılabilir.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

Web: www.ciftciburada.com

E-Posta: oneri@eynihanyapi.com

Linkedin: https://www.linkedin.com/company/28786519/admin/

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here