Bulut Bilişimin Avantajları

0
1099

Her dönem bir konu çok moda olur ve herkes tarafından işlenir. Konuyla ilgili ışık görenler bunun pazarlama çalışmalarını en iyi şekilde yapar ve kısa zamanda bundan para kazanmaya başlar, konu gündemden düşünce de bu sefer başka bir şeye odaklanır. Son zamanlarda gazete ve sektörel dergilerde işlenen bir konu var, “Cloud Computing” yani “Bulut Bilişim”. Acaba bu da kısa dönemde moda olup sonradan ağırlığını yitirecek konulardan birisi mi? Yazılanlara bakılırsa pek de öyle olacağa benzemiyor, peki nedir bu bulut bilişim, neye yarar, ne faydası vardır, kısa kısa sizlerle paylaşayım.

Bulut bilişim bilgisayarda sakladığınız dosyaların internet üzerinde saklanmasına imkan sağlayan sistemin adıdır. Aslında bu sistem uzun zamandır uygulanan ve kullanılan bir sistemdi ama bu dönemde büyük şirketlerin konuya eğilmesiyle ön plana çıkmaya başladı, bir anda pazarlanmaya ve satılmaya başlandı. Seneler önce broşür yaptırdığım Mehmet adındaki grafiker arkadaşdan yüklü dosyaları bana e-postayla gönderemeyeceği için işyerime gelmesini istediğimde buna gerek olmadığını internet üzerinden bunu paylaşabileceğini söylemiş, ben ise bunun nasıl olacağını anlamamıştım. Bana bir web sayfası adresi, kendi kullandığı kullanıcı adını ve şifreyi verince olayı daha net anlamıştım. Grafikerimiz Mehmet evinde pijamasını bile çıkarmasına gerek kalmadan sıcak kahvesini içerek broşürümüzü yapıyor, bitince web sayfasına girip dosyayı yüklüyor ve bana telefon edip haber veriyordu. Bende aynı web sayfasına verdiği kullanıcı adı ve şifreyle girip ilgili dosyayı oradan kendi bilgisayarıma kaydediyor ve gerekli kontrolleri yapıyordum. Böylece Mehmet’in ofise gelmesi için harcayacağı zaman ve paradan tasarruf ediliyor, ofiste ona yer açmak için ekstra masaya gerek kalmıyor ve pijamayla iş yapmanın ayrıcalığını yaşıyordu

Diyeceksiniz ki bunda bu kadar büyütelecek ne var, şirketler neden bunun için ölüp diriliyor? Resme büyük pencereden bakarsak maliyet avantajı ve verimlilik gibi konularda çok büyük fayda sağladığını göreceksiniz. Bilgi işlem altyapısına ihtiyaç duyan her firma bu sistemden yararlanıyor ve bilgilerin saklandığı veri merkez alanlarına artık ihtiyaç kalmıyor. Böylece soğutmaya, elektrik kesintisi olur diye aldığınız UPS ve jeneratör’e, buranın güvenliğini sağlamaya, verileri yedeklemeye ve ekstra yer ayırmaya gerek kalmıyor. Uluslararası bir şirketseniz sadece tek bir ekrandan yönetim şansına sahip olacaksınız. Hem Avrupa hem de Amerika’da faaliyet gösteriyorsanız farklı coğrafyalarda veri saklama merkezlerine gerek kalmayacak, bulut bilişim sayesinde her yerde bilgilere ulaşma şansına sahip olup müşterilerinize aynı kalitede hizmet vermeye devam edeceksiniz. Herkesin ortak kullandığı dosyalara her ülkedeki çalışan anında ulaşma şansına sahip olunca başkasına bağımlı kalmayacak ve zaman kaybı yaşanmayacak.

Özellikle yeni kurulan bir firmaysanız ilk başta maliyetlerinizi düşük tutmak istiyorsanız bu hizmet sayesinde yapacağınız bir sürü yatırımdan ilk etapta kurtulacaksınız. Önümüzdeki senelere yönelik tahminde bulunup verilerin saklanması için ne kadarlık bir yatırım yapacağınızı düşünmeyecek ve sadece kullandığınız kadar ödeme yapacaksınız. Bu işlerle uğraşan personel sayısını azaltabilecek veya buradaki kişileri farklı alanlarda kullanıp verimliliğinizi artırabileceksiniz. Kısacası hayat daha da kolaylaşacak, işler hızlanacak, maliyetler düşecek ve zaman daha verimli kullanılacak. Güvenlik ile ilgili şüpheler zamanla ortadan kalkınca sistem rayına girecek ve iş dünyası bu sefer yeni keşiflerin peşinden koşacak.

Çıkan yeni ürünlerde artık memory stick girişinin bile olmaması zaten sizi bireysel olarak da bulut bilişim sistemi kullanmaya zorlayacak. Mesela Apple’ın çıkardığı iPad’lerde böyle bir giriş olmamasından dolayı bilgilere internet üzerinden ulaşıp dosyalarınızda gereken çalışmaları yapacak ve gene internet üzerinde bulunan kayıtlı alanınıza kaydedeceksiniz. Bilgisayar alınırken sorulan “hard diskinin boyutu” sorusu belki de yakın zamanda tarihe karışacak, çoğunluk bulut bilişim üzerinden dosyalara erişim sağlayacağından buna yönelik yeni bilgisayar modelleri çıkacak ve tahminimce fiyatlar daha da düşük olacak. Bekleyip göreceğiz …

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here