Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar Damla Dokuzoğlu ben. AppNava’nın kurucu ortaklarındanım. ODTÜ İstatistik mezunuyum, bir MBA’im var şu anda da doktora eğitimime devam ediyorum. Arkadaşlarımın deyimiyle okumalara doyamadım. Özetle uzmanlık alanım veri bilimi ve analizi. Bir akademik hayat deneyiminden sonra finans, sigorta, FMCG gibi verinin bol olduğu birçok sektöre danışmanlık yaparak 3 yıl geçirdim. Son bir buçuk yıldır da kurumsal dünyadan hepimizin severek bir parçası olduğu eğlence sektörüne yani mobil oyun dünyasına geçiş yaptım. Verinin olduğu her yerde çalışabildiğinizi gördükten sonra hangi alanda özelleşeceğimizi seçmek bize kalmıştı. Zaman içerisinde de doğru bir seçim yaptığımızı anlamış olduk. Bu kadar hızlı büyüyen bir sektörün bir parçası olmak ve o büyümeye katkı sağlayabilmek daha da güzel.

Online web sayfanız hakkında bilgi verir misiniz? Ne tip ürün/hizmetler sunuyorsunuz, ne tip bir ihtiyacı karşılıyorsunuz?

İşin aslı mobil oyunlar ve onların datalarını anlamlandırmak. Bir SaaS çözümü olarak çıktık sistemi olabildiğince otomatik hale getirdik. Bu süreçte birlikte çalıştığımız oyun firmalarından aldığımız yaklaşım oldukça etkili oldu. Makine öğrenme algoritmaları ve data analizi hem uygulama hem de teorik anlamda oldukça karışık. Makine öğrenme algoritmaları ve veri odaklı olmak bugün herkesin konuştuğu ama pek azının uygulayabildiği konular. Sistem içerisinde doğru şekilde uygulandıklarında kısa sürede katma değer sağlayan modeller. Biz de bu süreci oldukça basit ve aksiyon almaya hazır bir hale getirmeye çalıştık. Sonuç olarak işin özü data; Mobil oyun geliştiriciler ve yayımcılar sahip oldukları datayı API aracılığı ile sistemimize entegre ediyorlar bundan sonraki tüm süreç otomatik olarak ilerliyor.  Datanın temizlenerek ML algoritmalarını uygulanmaya hazır hale getirilmesinden sonra hangi modelin çalışılacağına kullanıcı karar veriyor. Burada sunduğumuz çözümler; müşteri kaybı/alıkoyma (Churn/retention), segmentasyon, reklam izleme etkileşimleri, uygulama içi satın alma ve LTV tahmini. Tüm bu model öğrenmeleri geçmiş datadan sağlanıyor bundan sonra yeni gelen her bir kullanıcının gelecekte nasıl davranacağını (ne zaman oynamayı bırakacak, para harcayacak mı harcamayacak mı, kaç video izleyecek vb.) tahmin edebiliyoruz. Sonrası mobil oyun geliştirici ve yayımcılara kalıyor tabi ama orada da yalnız bırakmıyoruz. Kullanıcılarının davranış eğilimi ve segmentlerine göre aldıkları aksiyonları da takip ederek en iyi aksiyonu öneriyoruz.

Online ticaret fikri nereden ortaya çıktı, nasıl karar verdiniz?

Süreç içerisinde gelgitlerimiz oldu tabi. Daha önce bahsettiğim gibi bu algoritmalar karmaşık; anlaması ve uygulaması zaman ve tecrübe gerektirmekte. Buradan da hep bir danışmanlık modeli de mi olsa, insan eli değse mi gibi sorularımız oldu. Ama biz şimdiye kadar çalıştığımız modelleri olabildiğince otomatik yaptık. Hitap ettiğimiz kullanıcı kitlesi online olarak çözümler almaya açıklar. Bu onlar için yeni bir sistem değil. Hatta bir çok ihtiyaçlarını içlerinde çözmek yerine dışarıdan temin etmeye ve bunu da online olarak almaya daha yakınlar.

Sunduğunuz hizmet veya ürünü online mecrada satmanın fiziki ortamda satmaya göre ne avantajları var?

Zaman! Günümüzün en değerli kaynağı. Hele bir startup için olmazsa olmaz. Bu her iki taraf için büyük bir avantaj. Tüm sürecin online ilerlemesi hedefimiz. Bazen imkanlarımız dahilinde fiziksel olarak da bulunmamız gerekiyor. Ama bu da zamanla iyileşecek diye düşünüyoruz. Aslında ilk kullanıcılarımız için bu avantajı sağlıyoruz.

Bunu yapmaya karar verirken kimden destek aldınız?

En büyük destekçilerimiz aslında bugünkü kullanıcılarımızdı. Bu alandaki problemlerini ve ihtiyaçlarını bize çok güzel aktardılar. Bize de aslında data ve ML algoritmalarını kullanarak yürüyecekleri yolu çizmek kaldı. Elde edilen sonuçların anlamlı olabilmesi için aksiyona dönmesi gerekiyor. Bunun için birlikte emek sarf ettik ve günün sonunda iki taraf için de oldukça sevindirici sonuçlar elde ettik.

Online mecrada iş yapmanın zorlukları sizce nelerdir?

Kullanıcı ile iletişim. İletişim kanallarını ve metotlarını iyi belirlemek ve güzel bir şekilde çalışmasını sağlamak gerekiyor. Ürünle ilk tanışmasından satın almasına kullanmaya başlamasına ve bunun devamlılığına kadar geçen tüm noktalarda karşılaştığı zorlukların ve sorularının bir çözümünün mutlaka erişilebilir olması gerekiyor. Aksi takdirde kullanıcıyı kazanmadan hatta kazandıktan sonra kaybetme ihtimaliniz çok yüksek. Bizim için bu süreç daha kritik; ne yaptığımızın ve nasıl yaptığımızın çok net anlatılması gerekmekte.

Sitenize trafik sağlamak ve duyurmak için ne tip pazarlama çalışmalarında bulunuyorsunuz?

Bir blog yarattık ve orada genel olarak mobil oyun geliştiricilerin mevcut sorunlarına ilişkin ürettiğimiz çözümleri ve içerikleri paylaşıyoruz. İçeriklerimizi oldukça kısa ve aksiyon alınabilir tutarak insanları sıkmamaya çalışıyoruz. Blogumuz ile ilgili güzel geri dönüşler aldık. İçeriklerimizi farklı zamanlarda sosyal medyada da paylaşmak daha fazla kullanıcıya ulaşmamızı sağlıyor. Kısacası yaptıklarımızı paylaşıyoruz, kendimize saklamıyoruz.

Türkiye’de sektörü (online satış) nasıl görüyorsunuz?

Bizim içinde bulunduğumuz dünya teknolojiye oldukça hakim ve yeniliklere kolay adapte olabilen bir yapıya sahip. Biz bunu avantaja çevirip yenilikleri hızlıca uygulayıp hızlı geri dönüşler ile yolumuzu belirleyebiliyoruz. Mobil oyun ve uygulama sektörü bu anlamda daha esnek. İhtiyacı olan ürünü webde araştırıp bulmaya ve ürünü satın alıp kullanmaya hazır. Bu sektörün dinamiği gereği bu uygulama dünyada ve Türkiye’de benzer şekilde işliyor.

Sizce online iş yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? Bu işi yapmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Online iş yapmak ihtiyacı iyi anlamış olmak demek. Müşterinin ihtiyacını anlayıp uçtan uca bir çözüm sunabiliyorsanız  ve buna uygun bir iş planınız varsa süreç daha akıcı oluyor. Tabi bu biraz zaman alıyor. Ürünün yerleşmesi ve pazara tam fit etmesi zamanla gerçekleşiyor. Belki biraz sabırlı olmak biraz da odaklanmakla ilgili.

Konuyla ilgili sizden fikir almak isteyenlerin size ulaşabileceği bir e-posta adresi veya yaptığınız işle ilgili bilgi almak isteyenlerin girebileceği bir web sayfası var mı?

Bana damla@appnava.com e-posta adresinden veya Linkedin’den ulaşabilirler. Web sayfamıza bakmak isterlerse, http://appnava.com/

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here